6 európai hely, ahol még novemberben is jó az idő, így érdemes elutazni!

Amikor késő ősszel vagy akár télen elutaznánk valahová, akkor rendszerint nem Európa az első, ami eszünkbe jut. Pedig van néhány hely kontinensünkön, amely mediterrán klímájával tökéletes utazás lehet annak, aki meleg napfény és friss tengeri levegő után vágyakozik.

Málta

Ez a Budapestnél is kisebb sziget a Földközi-tenger kellős közepén egész évben bőven tartogat látnivalókat. Mivel az észak-afrikai partokhoz közel helyezkedik el, még novemberben is bőven 20 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála.

Elhelyezkedéséből fakadóan Máltát az évszázadok során sokféle hatás érte, ennek megfelelően egy kulturális olvasztótégely: ókori templomok, középkori épületek és várak tarkítják az utcákat. A lenyűgöző történelmi látnivalókon túl a kristálytiszta tenger és az évszázadokról mesélő hatalmas mészkősziklákkal és látványos barlangokkal tarkított partok miatt az egyik legkedveltebb úti cél lehet. A szigeten egyébként mindenki beszél angolul, (hiszen 1964-ig brit gyarmat volt), ami azért – valljuk be – nagyon megkönnyíti az odalátogató turisták dolgát, ugyanis a máltai nyelvvel azt hiszem mindenkinek meggyűlne a baja.

Kanári-szigetek

Annak ellenére, hogy a szigetcsoport kissé elszigetelten és Európától viszonylag messze helyezkedik el, kellemes klímájának hála egész évben látogatók millióit vonzza. A turisták többsége a napfényes tengerpart nyújtotta kellemes pihenést részesíti előnyben, pedig rengeteg a látnivaló a szigeteken, mint például a hold-szerű lávamezők, a banánültetvények, a homokdűnék, illetve a kristálytiszta víz által körülvett buja fenyvesek. Ha valaki csak egy hétre tud elszabadulni a munkából, akkor annak alaposan fel van adva a lecke, mert elsőre nem könnyű eldönteni, hogy a hét szigetből melyiket vegyük célba. Egy késő őszi vagy téli kiruccanáshoz Tenerife és Lanzarote mindenesetre jó választásnak tűnik…

Algarve

Portugália legdélebbi régiója csodás tengerpartjairól ismert. Az egész évben kellemes hőmérséklet, a szemkápráztató mikulásvirágok és a hófehér tengerparti halászfalvak tökéletes célponttá teszik az év bármely szakaszában. Az Algarve északi részén végigfutó hegységek védelmet nyújtanak a hűvös északi és atlanti szelek ellen, de a területen fújó szellők nagyon is élvezhetővé teszik a vitorlázást és a szörfözést.

Akár a tengerpartért, akár a zord hegyi kirándulásokért vagy a középkori várakért is érdemes ellátogatni a régióba, míg az ínyencek kitűnő olivaolajakat és zamatos borokat is kóstolhatnak. Akik pedig egy igazán kényeztető pihenésre vágynak, mindenképpen próbálják ki a messze földön híres tengeri sós és hínáros thalasso terápiás kezeléseket.

Kréta

Bár a görög szigeten az évnek ebben a szakaszában nincs annyira meleg, mint az előző helyeken, hideg azért semmiképp nincsen. Görögország legnagyobb szigete a mínoszi kultúra otthona és a legrégebbi ismert európai civilizáció központja volt, a görög mitológia szerint itt született maga Zeusz is.

Európa, Kis-Ázsia és Afrika közé beékelődve Kréta nagyon színes képet mutat, főleg ami a tájat és a kultúrát illeti: ugyanúgy megtalálhatók itt az ókori római romok és a török fürdők, ahogy a sziklás hegyek és a homokos tengerpartok is. A krétai emberek nagyon kedvesek és talán éppen ezért jó az évnek ebben a szakában ide látogatni, mert ilyenkor egy kicsit jobban megismerhetjük őket is, akár úgy, hogy “lyra”-t játszunk velük az utcán vagy csak egyszerűen beülünk egy “kafeneia”-ba vagyis egy kávéházba.

Costa del Sol

Spanyolország legdélebbi területe rengeteg lehetőséget rejt magában és olcsóbb, mint a felkapott Amalfi vagy a francia riviéra divatos városai. A régióra nagy hatással volt a főníciai kultúra, de Malagán és Alcazabán sokkal inkább érződik a mór hatás, ugyanakkor nagyon erősek a spanyol gyökerek is, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a bikavidalok, a szenvedélyes flamenco show-k és a Picasso Múzeum.

Ciprus

2013-ban a sziget pénzügyileg kis híján összeomlott, de mára reneszánszát éli. Ciprus az ellentétek földje: egyszerre kelet és nyugat, görög és török, hegy és tenger, vagyis abszolút ellenállhatatlan. Itt mindent áthat a mítoszok világa, hiszen itt született meg a habokból Afrodité, telis-tele van régészeti lelőhelyekkel, középkori erődökkel, ókori mozaikokkal, csodás falvakkal és napfényes borvidékekkel.

Nem rossz, ugye?

Nézd meg ezt is:

No Comments