Meryl Streep 5 szokása, amely recept egy boldog(abb) élethez!

Minden idők egyik legnagyobb színésznőjét milliók zárták a szívükbe. Évtizedek óta bújik újabb és újabb karakterek bőrébe, miközben negyven éve boldog házasságban él és négy gyereket nevelt fel. Életfilozófiája mindannyiunk számára tanulságos és követendő lehet.

Feltétel nélkül ad.

Meryl Streepet minden interjúban és nyilatkozatában magabiztos, mégis szerény embernek ismerhetjük meg. Amikor 2012-ben a Forbes megvizsgálta adóügyi nyilvántartásait, akkor fedezték fel a Silver Mountain Foundation elnevezésű jótékonysági szervezetet, amelyet férjével együtt alapítottak.

Ketten több millió dollárt adományoztak és sokat elárul a színésznő személyiségéről maga a tény, hogy anélkül ad az embereknek, hogy bármiféle köszönetet vagy hálát várna érte. És ha még egyet tovább lépünk és mondjuk nem dicsekszünk el a világnak a tettünkkel – ahogy Meryl Streep sem -, talán még több tapasztalattal lehetünk gazdagabbak.

Mindig vannak feladatai.

Az igazat megvallva, fogalmunk sincs, hogy a színésznő mennyi feladatot lát el a saját háztartásásban, habár egyik leggyakrabban idézett mondása szerint mindig megpróbál egy hagyományos és jól bevált rutin szerint élni a napjait: ” Próbálok annyira hétköznapi életet élni, amennyire csak tudok, mert abból nagy baj nem lehet, ha magad vasalod a ruháidat.” Ez az a gondolkodásmód, amely valószínűleg sokat segített neki abban, hogy sikeres legyen: mert nem ezüstakanállal a szánkban születtünk, hanem mindenért meg kell dolgozni.

Ugyanezzel a hozzáállással nevelte gyermekeit is, és ezt támasztja alá egy 75 évvel ezelőtt készült Harvard Egyetemi tanulmány is. E szerint azok a gyerekek, akiknek megvannak az otthoni feladataik és például el kell rámoljanak maguk után vagy el kell mosogatniuk, végső soron sokkal sikeresebbek lesznek, mint azok a társaik, akiknek minden szeszélyükre ugranak a szüleik.

Tekintve hatalmas vagyonát, valószínűleg Meryl Streep is meg tudná engedni magának, hogy fizetett személyzete legyen a vasalásra, ő mégis úgy döntött, hogy életét normális keretek között szeretné tartani, hogy mindig emlékezzen rá, honnan indult.

Nem a kinézetére, hanem a képességeire koncentrál.

Egyszer azt nyilatkozta, hogy amikor fiatal volt, soha nem volt elégedett a külsejével és emiatt nem volt önbizalma sem. Ezért egyfajta kihívásként fogta fel, hogy a kinézete helyett a tehetsége fejlesztésére helyezze a hangsúlyt: “azt fejleszd, amit csinálsz. Amit hagyni akarsz magad után a világban.”

Ezzel a hozzállással szabadnak érezte magát és mindig azt tudta csinálni, amit szeretett volna. Nem kellett azon aggódnia, hogy nem ő a világ legszebb asszonya, aki végigvonul a vörös szőnyegen. Egy alkalommal így beszélt erről: “A fiatal nőknek azt tudom tanácsolni, hogy ne aggódjanak a súlyuk miatt. A lányok túl sokat foglalkoznak ezzel, pedig sokkal jobb dolgok is vannak, amivel foglalkozni lehet. A TE erősséged abban van, amiben a többiektől különbözöl. Mindenki úgy akar kinézni, mintha egy sütiformával vágták volna körbe. Pedig valójában azokra figyelnek fel jobban, akik máshogy akarnak kinézni, mint a többiek. Régen utáltam az orromat. Most már nem.”

Tehát önmagunk elfogadása nagyon is elsőbbséget kell élvezzen.

Egy jól működő családot hozott létre.

Meryl Streep nagyon tiszteli az anyákat, akik minden áldott nap reggeltől délután 5-ig dolgoznak, majd utána beindul a gyerek műszak. Egy podcastban kifejtette, hogy egyik munkából a másikba csöppenve mindig megengedhette magának, hogy sok időt töltsön a gyermekeivel és fogalma sincs, hogy mindezt hogyan tehette volna meg, ha egy irodában kellett volna ülnie.

Amikor a szerepet választott, nem mindig azt választotta, amelyik a legjobban tetszett neki, hanem amelyik a legjobban beleilleszhető volt a családi életükbe, figyelembe véve a forgatási helyszíneket és a forgatás időtartamát. Ezzel a rugalmassággal nagyon meg tudta erősíteni a családjukon belüli kötődést.

Csak nagyban gondolkozik.

Mindannyian szenvedünk a stressztől, a határidőktől, a szorongásainktól. Túlvállaljuk és nyomás alá kényszerítjük magunkat, és sokszor még saját képességeinkben is kételkedni kezdünk. De ha egyet hátralépünk, egyszerre kitisztul minden és meglátjuk a nagy képet, egészben.

Mery Streep egyszer arról beszélt, hogy ha vissza tudna menni az időben és tanácsot adhatna a húszéves önmagának, akkor azt mondaná, hogy gondolkozzon nagyban. Ahelyett, hogy elveszne a részletekben, több időt szánna például arra, hogy megértse, milyen fontos szerepet játszott a kultúrában.”Amikor különböző életeket mutatsz be rájössz, hogy mindegyik élet más és más és, hogy milyen sokféleképpen lehet élni.”

Ez a látásmód segített neki megérteni, hogy színésznőként mekkora felelőssége van abban, hogy megmutassa azt a két alapvető emberi tulajdonságot, az érettséget és az alázatot, amelyekkel megbecsült és szeretett emberekké válhatunk.

forrás

Olvasd el ezt is!


No Comments