15 nehézség, amit azok élnek át, akiket *mérgező* anya nevelt fel…

Az, hogy valaki anyai minősítéssel rendelkezik nem elegendő sajnos ahhoz, hogy anyaként nevelje fel a gyerekét. Beszéljünk arról a tabu témáról, amikor egy anya, nem anyának való… Továbbá arról is, hogy ez milyen életre szóló traumákat okozhat.

1. Hiányzik belőlük a bizalom képessége

A rossz anyák állandóan megcáfolják a lányaikat pusztán azért, hogy bizonyos módon reagáljanak, és így a lányok felnőve képtelenek megbízni a másik emberben. Ha úgy érzed, hogy állandóan elárul a másik ember, akkor először fel kell dolgoznod a kapcsolatodat az anyukáddal, aztán újra kiépíteni a bizalmat a többi ember iránt.

2. Hiányozik az önbizalom belőlük

Ha olyan anyával nőttél fel, aki folyamatosan kritizált, akkor az önbizalmad a béka feneke alatt lehet. Az ilyen anyák gyerekei sokszor gondolják azt, hogy nem lehetnek büszkék a teljesítményeikre, és a tehetségükre. Sokszor észre sem veszik, hogy mennyire szuperek, mert nincs egy csepp önbizalmuk sem.

3. Úgy érezhetik, hogy nem érdemelnek szeretetet

Ha olyan anyával nevelkedtél, aki állandóan azt hangoztatta, hogy nem érdemled meg a szeretet, akkor egy idő után elhiszed ezt. Pedig, amikor úgy érzed, hogy nem szeret senki sem, akkor sincs ez így!

4. Nem tudják azt mondani hogy „nem”

A bántalmazó anyák lányai nem képesek elutasítani egy parancsot, kérést mert folyamatosan azért küzdenek, hogy elfogadja őket az anyukájuk. Míg mások bátran mondanak nemet, ők azt gondolják, hogy az a természetes, hogy mindent megtesznek az anyukáik kérésének, csak azért, hogy a kegyelmükben maradjanak és ne legyen balhé belőle.

5. Úgy érezhetik, hogy nem tartoznak sehova

A manipuláló vagy bántalmazó anyák megfosztják a lányaiktól azt, hogy úgy érezzék, hogy tartoznak valahová. A lányok gyakran úgy érzik, hogy a saját otthonukat sem nekik szánták, hiszen ott sem érzik magukat biztonságban, és másra vágynak.

6. Nehezen barátkoznak más lányokkal

A túl féltő anyák gyerekeinek nehéz szoros barátságot fenntartani más lányokkal. Lehet, hogy megpróbálják, de végül úgyis feladják ezeket, mert teljesen másmilyen életet élnek más lányok, mint ők. Néhányuk annyira intenzíven próbál barátkozni, hogy ezzel elriasztja a másikat…

7. Sokszor úgy érezhetik, hogy kudarcot vallanak, ezért mindentől félnek

Ha állandóan negatív szavakat kapnak és gyermeknek kezeli őket az anyjuk, akkor ezek a lányok félnek, hogy csak elutasítást kapnak másoktól. Ezt gyakran kapják meg az anyjuktól, így félnek valami újba belekezdeni, mert rettegnek a kudarctól, és attól, hogy alul teljesítenek.

8. Nehézségekbe ütköznek azzal kapcsolatban, hogy kicsodák is ők valójában

Mivel olyan anyák veszik körül őket, akik mindig azt mondják nekik, hogy milyen kicsik és lényegtelenek, nem meglepő, hogy így is látjuk magukat. Csúnyának érzik magukat akkor, ha tükörbe néznek, mert torzított változatukat látjuk önmagukban.

9. Túl érzékenyek lehetnek

Ezek a lányok túlságosan érzékenyek lehetnek a legkisebb észrevételekre vagy gesztusokra. Folyamatosan aggódnak olyan dolgok miatt, ami a másik embernek nem jelentenek semmit sem. Ez valószínűleg azért van, mert az anyáiktól megszokták, hogy mindenre reagálniuk kell.

10. Nehézségeik lehetnek a nem toxikus barátok és partnerek kiválasztásánál

Normális, ha hasonló jellegű kapcsolatot vagy barátságot akarnak újjáépíteni, mint a családjukkal fennálló ismerős kapcsolat. Sajnos nem ismerik fel a normális kapcsolatokat, mert otthon nem látták ennek az ellenkezőjét…

11. Bizonytalannak érezhetik magukat

Azok a lányok, akik egy érzelemhiányos anya gyerekeként nőnek fel, sokszor felnőttként teljesen elkerülik az intimitást. A másik véglet lehet, hogy erőteljesen próbálkoznak ezzel, és ezzel elriasztják a másikat, miközben sosem hagyják abba a szorongást, és a bizonytalanságot.

12. Soha nem gondolják, hogy sikerrel járnak

Ha olyan anyával növünk fel, aki mindenen gúnyolódik rajtunk, akkor nem csoda, hogy nehéz felnőttkorunk lesz. Az ilyen lányoknak nagyon nehéz felnőttként, hogy bármilyen sikerélményük legyen. Inkább azt gondolják, hogy ők nem érdemlik meg a sikert és az elismerést.

13. Másokat hibáztatnak, hogy rosszul bánnak velük

Könnyebb megtagadni és hibáztatni magukat, mert akkor az emberek talán elfogadnak – ez a mottójuk a problémás anyák gyerekeinek. Akiknek az anyja újra és újra elmondja nekik, hogy mennyire csalódott bennük, azok másokat is hibáztathatnak ugyanezekért a dolgokért.

14. Nem tudják elengedni a toxikus kapcsolatokat

Ezeknek a lányoknak nehéz bárkit is elengedni, függetlenül attól, hogy milyen rossz a kapcsolatuk velük. Úgy vélik, hogy meg tudják oldani a kapcsolatokat, és elég ha erőteljesen próbálkoznak. Nem tudják megszüntetni a mérgező kapcsolatukat, helyette csak egyre jobban belemerülnek.

15. Szerintük a szerelem és a szeretet csak egy tranzakció

Ezeknek a lányoknak a szeretet és a szerelem feltételes. Mert az anyjuk azt tanította meg nekik, hogy csak akkor érdemelhetik meg a szeretet, ha kiérdemelték azt. Így ők mindig megkísérelnek alkut kötni azzal, akit szeretnek, csak azért, hogy szeretve legyenek.

Ezt olvastad már?

No Comments