9 helyzet, amikor inkább csöndben kéne maradni…

Rengeteg konfliktust és fájdalmat spórolhatnánk meg, ha egy kicsit megtanulnánk hallgatni, elengedni a dolgokat.

Fontos dolog a tudás, de az az igazi, ha tartani tudjuk a szánkat, ha a birtokunkban kerül valami értékes információ. Amikor legközelebb úgy hozza az élet, hogy válaszolnod kell valakinek, akkor jusson eszedbe ez a lista.

1, Ha ezzel csak feldühítjük a másikat…

Egy vita során érdemes inkább hallgatni a másikat, és hagyni hogy a beszélgetőpartnered csak mondja a magáét. Ha olyan helyzetben vagy, ahol visszajelzést kell adni valamire rögtön, akkor inkább várj 5 másodpercet belül, majd utána válaszolj. Ez a kis idő elég arra, hogy összeszedd a gondolataidat a dologról, amit aztán kommentálhatsz.

Próbáld ki az állítást, nem pedig az ellenvetést. Ha egy helyzetben valaki hangoztatja, hogy milyen rosszul néz ki a hajad/ruhád stb.., akkor ne tiltakozz, hanem érts egyet. Az empátia megmutatása megakadályozza a lehetséges konfliktusokat egy vitában.

2, Ha ezzel csak még őrültebbé teszed a másikat…

Sokkal jobban provokál a fel nem oldott harag egy vitában, mint azt sejtenéd. Lehet, hogy jogod van őrültnek lenni, de ha megpróbálsz ilyenkor valakivel beszélgetni, akkor őt is felbosszantod, és belekerültök egy dühhurokba… Ha egy ilyen beszélgetésben vagy, akkor jobb leállítani az elején ezt a folyamatot.

Ez akkor is érvényes, ha valakivel megpróbálsz beszélgetni, de ő nem akarja megérteni a te véleményedet. Nem fogsz neki újat tanítani ezzel, és nem fogja a végén azt hinni, hogy neked van igazad. Inkább tarts egy mély lélegzeteket, és próbálj meg higgadtan beszélgetni az illetővel.

3, Ha csak ki akarod javítani valaki más hibáját…

Még ha az egyetlen célja is, hogy segíts ne javíts ki senkit, főleg ha nem ismered őt annyira jól. Kedvezőbb úgy hagyni a hibákat, mint okosnak lenni mindig és minden körülmény között.

4, Ha valakit megsértesz a mondandóddal…

Ha azt gondolod, hogy nincs olyan mondatod, amivel megsérthetsz valakit, akkor bizony tévedsz. Anélkül, hogy észrevennék, időnként mondunk olyan dolgokat, amikkel féltékennyé vagy éppen sértődötté tesszük a másik felet. Leginkább a szarkazmus útján tudunk megsérteni valakit. Ilyenkor a csend a leghatározottabb válasz, amit tehetsz, hogy ne fajuljon tovább a helyzet.

5, Ha csak azért beszélsz, mert beszélned kell…

A beszélgetés első szabálya, hogy csak akkor beszélj, ha van is mit mondanod. Ha szavaid nem járulnak hozzá semmihez, akkor feleslegesek, Előfordulhat, hogy ilyen üres beszédet hallasz például az irodában, vagy az iskolában. Mindenki utálja azt a személyt, aki felesleges és üres kérdésekkel bombázza a tanárt, vagy a főnököt időhúzás címszóval. Ne légy te ez a személy!

6, Ha valakiről csak pletykálkodni tudsz…

A barátaid titkának ismerete közelebb hoz téged hozzájuk, kivéve, ha egy harmadik személyt veszel bele ebbe. A neked továbbadott információk bizalmasak. Ha úgy érzed, hogy pletykálkodnod kell valakiről, akkor inkább tartsd a szád. Ne tegyél megjegyzéseket másról, még akkor se, ha előtte elmondod a bűvös “Most elmondok neked valamit, de nem mondhatod el senkinek” mondatot.

7, Ha a másik ember megkísérel megfélemlíteni…

Ha nem is zaklatásról van szó (remélhetőleg), de sok ember csinálja azt, hogy vitában vagy beszélgetésben megpróbálja megfélemlíteni a másik embert. Te ilyenkor maradj csendben, és ne szólj bele, főleg ha nem te vagy benne ebben a szituációban. A beárulás csak még több zaklatást eredményez. Inkább próbálj elbeszélgetni a zaklatóval, és megtanítani őt a jó modorra, és a helyes beszélgetési etikettre. Ha nem tudsz megbírkózni a mentális nyomással (mert téged zaklat valaki), akkor kérj segítéget!

8, Ha valaki csendben akarja kezelni a saját helyzetét…

A csend az egyik legrégebbi pszichológiai büntetés, ezért fontos, hogy megértsük az okait. Néhány ember számára, akik kommunikációs problémákkal küzd, náluk ez használható feldolgozásra is. Egy érzelmi bántalmazó kezében viszont veszélyes fegyverré válhat a csend, különösen a közeli kapcsolatokban.

Kutatások bebizonyították, hogy a csendes kezelés az agy azon részében indít el gyógyulást, amely kimutatja a fizikai fájdalmat. A némaság tehát fáj. Ha megpróbál egy “néma” ember beszélni a problémáiról, utána az önként vállalt némaságának véget kell érnie. Ha nem ér véget, akkor szakemberhez kell fordulni!

9, Ha tudod, hogy valakit nagyon meg fogsz bántani a mondanivalóddal

Fontos mérlegelni, ha valakivel olyan elkerülhetetlen tényeket kommunikálunk, amivel egy életre megbántjuk. Ha nincs mód, hogy előzőleg megtudjuk, hogy mennyire károsíthatja a személyt a megjegyzésünk, akkor érdemesebb inkább nem megszólalni. Mindig érdemes megfontolni a mondanivalódat az ismerőseiddel kapcsolatban, és inkább venni egy mély lélegzetet, mintsem beszélni, hogy aztán valaki egy fájó sértődés miatt ne beszéljen velünk soha többé.

Nálad előfordult már valamelyik eset? Hogyan oldottad meg? Segített a hallgatás?

Ezt olvastad már?

No Comments