Hogy jól induljon az éved, rakj rendet magad körül! 10 dolgot mutatunk, ami segít!

Nagyon jó otthon lenni az ünnepek alatt és kiélvezni a díszbe öltözött lakást, de ahogy leszedjük a fát és a karácsonyi dekorációt, valahogy mintha semmi nem lenne a helyén.

Valahogy tehát rendbe kell szedni a lakást, amelyhez most adunk neked 10 praktikus és hatékony tippet, hogy egész évben ragyogjon otthonod.

Pakold ki a konyhaszekrényeket!

Ha mindent kivettél a szekrényekből könnyedén átlátod majd, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre jövő karácsonyig biztosan nem lesz szükséged, illetve azt is, hogy mi az, aminek mindjárt lejár a szavatossága és ideje felhasználni.

Hasonlót a hasonlóval tárolj!

Ha már te is átélted azt otthoni kincskeresés különböző stádiumait (amikor különböző helyekre pakolsz és aztán pont azt nem találod, amit éppen keresel), akkor itt az ideje, hogy szintet lépj. Szedd össze az ugyanabba a kategóriába tartozó dolgokat a lakásban (már ha megtalálod mindet) és a hasonló dolgokat egy csinosan felcímkézett dobozban helyezd el. Annyi kategóriát csinálhatsz, amennyi jól esik és persze amennyi helyed van, pl: fürdőruhák, vastag téli sálak, vékony sálak, zoknik, ékszerek, hajgumik, alsóneműk… stb. Persze ugyanezt a gyerekeknél a játékokkal is megcsinálhatjátok együtt, mert így, hogy mindennek meglesz a maga helye, meglátod, sokkal könnyebb lesz rendet tartani. Csak a helyére kell tenni.

Ne halmozz fel, mert abból csak rendetlenség lesz!

Esküdj meg gondolatban, hogy legközelebb, amikor elmész vásárolni előtte számba veszed, hogy mennyi sampon, tusfürdő, fogkrém, dezodor, ablaktisztító, felmosófolyadék, öblítő, stb van otthon. Mert ha mindenből van épp elég, akkor egyrészt felesleges pénzkidobás újat venni, másrészt csak foglalják a helyet és csinálják a rendetlenséget.

Tartsd a cipőket szigorú ellenőrzés alatt!

Bármilyen cipőrendszerező pompás ötlet, legyen akár fémből, fából, műanyagból. Aki hazajön, csak elhelyezi rajta (benne, alatta) a cipőt, csizmát és nincs kupi. Persze ehhez az is kell, hogy személyenként 2 pár lábbelinél ne legyen több elől. Amit nem használtok rendszeresen, az ne legyen a napi használatú cipők között.

Találj a postának, a számláknak és a fontos papíroknak egy fix helyet!

Ne hagyd, hogy a konyhapulton vagy az étkezőasztalon kallódjanak a számlák, levelek, blokkok és mindenféle papírok. Egy tematikus dobozban vagy mappában ezeknek is remek helyük lehet, csinálhatsz akár “sürgős” címkéket is, vagy ami neked praktikus.

Találj egy felhasználóbarát papírrendszerező módszert magadnak!

Ha nem bírod a papírmunkát, akkor idén semmiképpen ne komplikáld túl. Csak fogj néhány iratrendezőt, adj nekik nevet, pl: iskola, gázszámlák, telefonszámlák, stb…és találj nekik egy klassz helyet, ahol bármikor megtalálhatod. Persze az elektronikus számlázásra való áttérés is megfontolandó, mert rengeteg papírmunkát megspórolhatsz vele, többek között…

Legyél fegyelmezett a hulladék szelektálásban!

Legyen a 2020-as év az az év, amikor megbirkózol a hulladékszelektálással. Ha kevés is a helyed, biztosan ki tudsz találni valamit, akár egy dobozos tárolást, akár papírzacskókat, amelyekben szelektíven tudod gyűjteni a szemetet. Aztán már csak be kell tenni a megfelelő kukába.

Dolgozz ki egy tervet a mosásra!

Az egy darab fürdőszobai szennyestartó helyett, amelybe úgyse sikerül mindenkinek beledobnia a levetett ruhákat- mert sokkal izgalmasabb még a szobában a padlóra hányni – tegyél mindenkinek a szobaajtajára egy összehúzható madzagos szennyeszsákot.

Segíts magadon a tisztántartásban!

Könnyebb tisztántartani a fürdőszobát, a konyhát vagy a wc-t, ha azonnal kéznél vannak a tisztítószerek. Állíts össze egy “bézik szettet” az érintett helyiségekbe és meglátod napi 1-2 perc alatt minden ragyogni fog. Így nem csak időt spórolsz magadnak a nagyobb takarításnál, hanem minden folyamatosan tiszta is lesz.

Dolgozz ki egy heti rendszert!

Csinálj egy táblázatot és a család minden tagjának képességei szerint oszd ki a feladatokat. Hívd össze az érintetteket és beszéljétek meg, hogy ki-mit vállal, ki-mit tud hozzátenni ahhoz, hogy a közös otthonotok mindig rendben legyen. Ha lázadás törne ki, emlékeztesd őket arra, hogy minél többet segítenek neked a házimunkában, annál hamarabb megvan és annál több időt tudtok együtt mókázni.

forrás

Ismered Marie rendszereit? Érdemes ezt is elolvasni:

No Comments