Így neveld az orchideádat!

Tudjuk, hogy nagyon sokan szeretitek a szépséges, különböző színekben pompázó orchideákat és örömmel dekoráljátok velük az otthonotokat, de azt is tudjuk, hogy sajnos nem mindenkinél maradnak életben huzamosabb ideig.

Kinga igazi orchideagyűjtő, akinél évek óta újra és újra virágba borulnak ezek a különleges növények, most pedig megosztja veletek a trükkjeit, hogy tartja életben 12 orchideáját!

Mint nagyon sok virágszerető embernek, nekem is a Phalaenopsis, vagyis a lepkeorchidea a kedvencem, hiszen nagyobb méretű, színes szirmai nagyon mutatósak. Ezek a növények eredetileg fákon élnek, amit lényegében kapaszkodóként használnak, de nem paraziták, a lombokon keresztül átszűrődő fény és a madarak ürülékéből kinyert tápanyagok táplálják őket. Mivel a lakásban ezek a feltételek nem állnak fenn, más megoldást kell keresnünk számukra.

Így helyezd el:

A legjobb hely számukra az ablakpárkány, ahol elegendő fény éri őket, de az erős napsugárzás megégetheti a leveleket, így nyáron helyezzétek őket inkább félárnyékba, mondjuk egy ablak melletti komód tetejére. Mindenképp olyan cserepet válasszatok neki, amiből kissé kiemelkedik a műanyag kaspó, amiben megvásároltátok, és ki tudja lógatni belőle a gyökereit, enélkül elpusztul.

Így locsold:

Én hetente egyszer öntözöm meg mindet egyszerre, ha virágoznak, akkor hetente két alkalommal. Sokan hosszabb időre vízbe állítják őket, én ezt a módszert nem szívlelem, inkább azt ajánlom, hogy többször folyassátok át a vizet rajtuk, leagalább négyszer-ötször egy öntözés alkalmával, így a növény annyi vizet vesz fel, amennyire szüksége van, a kaspó lyukain pedig kifolyik a felesleg. Az öntözővíz sose a csapból kiengedett víz legyen, mert az túl kemény, a legjobb, ha szobahőmérsékletű esővizet használtok, vagy ha felforraljátok a csapvizet és hagyjátok kihűlni. Az öntözésből maradt vízzel kézi spriccelővel a leveleket is lepermetezem, úgy időzítve, hogy éjszakára megszáradjanak, így biztosítva számukra a megfelelő párás környezetet.

Így frissítsd fel őket:

Miután elvirágzott, az orchidea szára elkezd száradni. Az elszáradt részeket a következő hajtásig nyugodtan vágjátok vissza egy ollóval, így az elhalt részek nem terhelik feleslegesen a növényt. Ugyanígy távolítsátok el az elszáradt leveleket is, utat engedve az új hajtásoknak, leveleknek.

Ha úgy látjátok, megfogyatkozott alatta a föld, vagy már túlságosan száraz, töltsétek fel a speciális orchideafölddel, amely bármelyik gazdaboltban megvásárolható.

Személy szerint egyszer próbálkoztam tápoldattal, de teljesen feleslegesnek tűnt, így azóta sem kapnak tőlem ilyen fajta plusz törődést. Helyette rengeteget dicsérem őket, amiért ilyen szépen fejlődnek, és amiért sokan közülük már több, mint 5 éve velem vannak és évente kétszer, sőt, van, amelyikük háromszor is csodás virágokkal kápráztat el hosszú hónapokra!No Comments