Te tudod, hogy mennyi ideig áll el egy üveg kibontott bor?

Hagytál már ki kint a konyhapulton egy üveg Pinot Noir-t éjszakára? Vagy a hűtőben egy fél üveg Proseccot a hétvégi brunch után? Most megtudhatod, hogy érdemes-e még ezeket meginni?

Egy fájdalmasan nehéz nap után kibontottál egy üveg bort, megittál egy-két pohárral, majd a munkától fáradtan és a bortól elnehezülten elmentél aludni. Eközben a kedvenc borod kinyitva és védtelenül pihen valahol. Amikor aztán reggel felkelsz, gyorsan észreveszed, hogy elől maradt és elkezdesz azon töprengeni, hogy vajon menthető-e még e finom nedű. Nos, attól függ…

Az, hogy egy üveg bor kibontás után mennyi ideig tárolható két tényezőtől függ: a bor típusától és attól, ahogyan tárolják.

Általában az asztali borok 3-5 napig is elállnak miután kibontották, míg a desszertborok akár hónapokig. De nézzük, hogy az egyes típusoknál mire számíthatunk:

Habzóborok és pezsgők

Mivel ezek szén-dioxiddal vannak dúsítva, az üveg kinyitása után gyorsan elveszítik szénsavtartalmukat. Pedig ez a szánsavas telítettség az, ami megvédi a bort az oxidációtól, vagyis attól, hogy az oxigén kárt tegyen benne. Ha kibontás után néhány napnál tovább szeretnénk tárolni, akkor érdemes egy kifejezetten erre a célra kapható vákumpumpát venni, amely lassítja az oxidáció folyamatát és fenntartja a nyomást a buborékokban.

Ha esetleg az a szerencsétlen helyzet állna elő, hogy az összes szénsav eltávozott a borból, semmiképpen ne öntsd ki, mert főzéshez még tökéletes formában van, és remek hozzávalója lehet tésztaszószoknak vagy éppen egy rizottónak.

Könnyű fehér borok és rosék

Míg a bor zamata az első napon kicsit változhat, a könnyű borok dugóval ellátva akár 5-7 napig is elállnak hűtőben. Az igaz, hogy az olyan gyümölcsös ízek, mint az alma vagy a körte kevésbé lesznek hangsúlyosak, de még mindig jól fogyasztható marad.

Testes borok

Az olyan erősebb karakterű fehérbor, mint egy chardonnay kevésbé viseli jól az oxidációt, ennél fogva 3-5 napnál tovább nem bírja ki. Ezeket a borokat általában tölgyfa hordókban érlelik, amelyek nem zárnak légmentesen, és mivel így korán ki vannak téve az oxigén hatásásainak, ezért tovább elállnak kibontás után, mint a habzóborok. Egy bordugó azért hasznos lehet, ha minél tovább szeretnénk érezni a finom zamatát.

Vörösborok

Ha egy vörösbort légmentesen lezárunk és sötét, hűvös helyen tároljuk, akkor felbontás után akár 3-5 nappal később is bátran iszogathatjuk, mert magas csersavtartalmuk megóvja az oxidációtól. Minél magasabb egy bor csersavtartalma, annál tovább eláll. A könnyedebb Pinot Noir vagy Beaujolais, amelyeknek kevesebb a csersavtartalmuk nem bírják olyan sokáig, mint egy testes Shiraz vagy Cabernet Savignon.

Desszertborok

Másnéven erősített borok, amelyekhez valamilyen magasabb alkoholtartalmú adalékot, általában borpárlatot adnak, amely növeli az alkohol és a cukortartalmat is.

Néhány ilyen desszertbort, mint a Madeirat vagy a Marsalat ki is forralnak, így sokkal tovább eltarthatók, mint a többi bor és az oxigén is kevesebb kárt tud tenni bennük.

Ha kibontottál egy finom édes desszertbort és nem fogyott el, akkor jól dugózd be és egy hűvös, sötét helyen vagy a hűtőben tárold.

Honnan tudhatjuk, ha egy bor megromlott?

Ha szeretnéd megtudni, hogy a néhány nappal ezelőtt felbontott bort érdemes-e meginni, akkor nyugodtan hagyatkozz az érzékszerveidre: nézd meg, szagold meg, végül kóstold meg.

Ha pohárba kitöltve nem ragyog rubinvörösen, hanem olyan koszosbarnán tapad a pohár falához, akkor sajnos a bor nagyon is oxidálódott és elképzelhető, hogy nem érdemes meginni. De azért adjunk neki egy esélyt és szagold meg. Ecetre emlékeztető a szaga? Ha igen, akkor sajnos egyre valószínűbb, hogy megromlott. De azért – biztos, ami biztos alapon – kóstold meg, és azonnal tudni fogod, hogy iható-e.

Hogyan tároljuk?

Először is fel kell szerelkezned a megfelelő eszközökkel, mint például egy vákumpumpa. Ha beszerezted, akkor tényleg használd és szoktasd rá magadat, hogy ha nem fogy el egy egész üveg bor, akkor nem hagyod csak úgy magára, hanem gondos borfogyasztó módjára jársz el: ha már nem iszol belőle, kipumpálod a levegőt és lezárod a palackot.

Ezután a megfelelő helyen tárolod, vagyis a habzó és fehérborokat a hűtőben, a vörös és desszertborokat pedig egy száraz és hűvös helyen.

Ha esetleg előállna a legrosszabb forgatókönyv, amikor se dugód, se pumpád, akkor zárd le az üveg száját folpack és befőttesgumi segítségével olyan szorosan, amennyire csak tudod. Nem ez a legideálisabb megoldás, de még mindig jobb, mintha csak úgy nyitva hagynád kint a konyhapulton.

forrás

Olvasd el ezt is:

No Comments