Élettörténetek: Oprah Winfrey és a fájdalmas gyermekkor

“Mindenkinek megvan a saját története. És mindegyikben van valami, amit meg kell tanulni, és ezekben a történetekben rengeteg erő van.” – mondja Oprah, akinek az életéből mindannyian sokat meríthetünk.

Sokszor vannak az életben nehéz pillanatok és időszakok, amelyekkel meg kell bírkóznunk. Fájdalmasan nehéz feladatok és problémák, amelyeket meg kell oldanunk. Ezekben sokszor megsérülünk és van, hogy minden egyre csak rosszabb lesz és azon töprengünk, hogy lehet-e még ennél is rosszabb.

Oprah Winfrey a világ egyik leginspirálóbb és legmeghatározóbb
asszonya lett, pedig amikor megszületett az élet nem sok jóval kecsegtette. De túllépett minden korláton, pénzügyi nehézségeken, olyan csatákat vívott meg, amelyeket sokuknak szerencsére soha nem kell, legyőzte a faji megosztottságot és sok olyan akadályt, amelynek következtében a világ legbefolyásosabb asszonya lett.

Fájdalmas gyermekkor

Oprah 1954. január 29-én született egy elszigetelt kis farmon a Mississippi-beli Kosciuscoban. Szülei, Vernita Lee és Vernon Winfrey nem voltak összeházasodva, és nem sokkal a születése után szétmentek, a kis Oprah pedig a farmon maradt nagymamájával. Játékai híján szerepjátékokkal szórakoztatta magát és a farm állatait, akik az első közönsége lettek. Saját elmondása szerint éppen, hogy csak hároméves volt, amikor megtanult olvasni, és a könyveken keresztül megismerhett a világot és megláthatta, hogy a szélsőséges szegénységen túl is van élet.

Hatéves korában Milwaukee szegénynegyedében folytatta életét anyjával, majd amikor megszületett a féltestvére, anyja Nashville-be küldte az apjához. Nem sokkal később még egy féltestévre született, akit anyjuk örökbeadott, mert nem tudta eltartani magukat.

Annak ellenére, hogy Vernita Lee mélyszegénységben és ijesztő nyomorban élt, visszaküldték hozzá Oprah-t. Röviddel ezután Winfreynek újabb testvére született, akiről szintén lemondott anyja. Életén komoly nyomot hagyott és problémáit tovább súlyosította, hogy anyjának rokonai és ismerősei, a nagybácsik és a “megbízható” férfi ismerősök kilencéves korától kezdve rendszeresen molesztálták.

Ezekről a fájdalmas évekről mondta, hogy “ezek a harcok teremtették meg bennem az empátiát. Meg tudom érteni a fájdalmat, az elhagyatottságot és, hogy milyen érzés az, hogy ha valakit senki nem szeret.”

Amikor tizenkétéves lett apjához küldték Nashville-be és végre biztonságban érezhette magát. Itt társadalmi összejöveteleken és tempomokban tartott beszédeket, és olyan sikeres volt, hogy az egyik ilyen alkalommal ötszáz dollárt keresett. Ekkor már tudta, hogy mit szeretne: azt akarta, hogy fizessék meg a beszédeit.

Sajnos nem sokkal később anyja újra magához vette, és Oprahnak el kellett hagynia a biztonságos és boldog apai otthont. 13 évesen aztán elmenekült bántalmazó anyjától, és 14 évesen teherbe esett. “Annyira szégyelltem az állapotomat, hogy addig rejtegettem, amíg a feldagadt bokáim és a hatalmas hasam fel nem fedte a titkomat. Aztán a baba néhány hetesen meghalt”.

A kemény körülmények ellenére Oprah jól tanult és mindig jó jegyeket szerzett az iskolában. Ebben az időben kezdett lopni anyjától, amely folyamatos vitákhoz és veszekedéshez vezetett, és melynek eredményeképpen anyja újra Nashville-be küldte apjához.

Oprah többször emlékezik vissza ezekre az időkre és azt mondja, hogy az apja szigorúságával, szabályaival és folyamatos figyelmével megmentette az életét. Elvárta lányától, hogy minden héten olvasson ki egy könyvet, amiről aztán összefoglalót kellett írnia és addig nem ülhetett le vacsorázni, amíg öt idegen szót meg nem tanult.

A fordulópont

Winfrey kitűnő tanuló lett, tagja volt az iskolai színjátszókörnek és természetesen a diáktanácsnak. Elsk Club-beli beszédével nem csak az első díjat nyerte el, hanem ösztöndíjat is a Tennessee State University-re. A rákövetkező évben meghívták a Fehér Ház Ifjúsági Konferenciájára, majd egy Nashville-i rádió állást kínált neki. Az egyetem elvégzése után pedig már a televíziózás felé vette az irányt, és a WLAC TV-nél ő lett nemcsak a legfiatalabb, de az első feketebőrű műsorvezető is, és ahogy teltek az évek elisméresek és díjak százait söpörte be. Így lett a média legbefolyásosabb női alakja, világ egyik legmeghatározóbb asszonya, akinek vagyona mára meghaladja a 2,9 milliárd dollárt.

Oprah Winfrey gyermekkorában megélte a nyomort, a szexuális molesztálást, a bántalmazást, az árulást és a cserbenhagyást, és a veszteség különböző fajtáit. Gyerekként és tinédzserként úgy érezte, hogy a bántalmazás és a molesztálás az ő hibája és szinte kizárólag sérült emberi kapcsolatai voltak. Elhagyatottságáról és önbizalomhiányáról egyszer így beszélt: “Amit ezekből megtanultam az az, hogy semmi miatt nem kell szégyenkezni. Tudnod kell, hogy ki vagy, miért küzdesz és merre tartasz.”

Olvasd el ezt is:

No Comments