Minél tovább voltál szingli, annál jobb lesz a kapcsolatod…

Miért olyan nehezek a párkapcsolatok? Miért halmozzuk egy rakásra újra és újra ugyanazokat a hibákat? Miért ugrunk bele olyan gyorsan a randevúzásba vagy egy új kapcsolatba?

Az emberek többsége nem tudja mit akar, ezért szeretnek minél több embert megismerni, minél több emberrel randevúzni. Ezáltal szűkíthetik a preferenciájukat, csinosítgathatják az igényeiket. Aztán megtalálják a (talán) tökéletes párt és megpróbálják együtt.

De rájönnek, hogy nem működik.

Nincs ezzel semmi baj, hiszen sok boldog párkapcsolat fut zátonyra. Talán a két fél nem passzolt össze. Vagy talán, ahogy a legtöbb ember mondaná, nem volt jó az időzítés…

Hát persze…

Valójában azonban arról van szó, hogy a sóvárgás egy kapcsolat után nem jelenti azt, hogy készen is állunk rá. Sem azt, hogy tudunk és akarunk dolgozni érte. Néha egyszerűen nem állunk érzelmileg készen egy kapcsolatra. Például egy szakítás után mindig nehezebb újra randizni kezdeni.

A kapcsolat akkor fog igazán jól működni, ha mindkét fél rendben van érzelmileg. Ugyanakkor ez nem egyenlő azzal, hogy lelkileg is készen állsz. A szakítások egyik fő oka, hogy a felek nem készülnek fel mentálisan egy kapcsolatra.

Nem egészen tudják, mit akarnak, és nem tartanak ott, hogy meghozzák a szükséges áldozatokat a másik félért. Nem tudják, mi az a kompromisszum, és egyébként sem akarnak erre áldozni. Valójában egyetlen módja van annak, hogy működőképes legyen a párkapcsolatod: meg kell ismerned önmagadat!

Ehhez azonban időt kell töltened önmagaddal. Méghozzá sok időt! Vagyis minél hosszabb ideig vagy egyedül, annál jobb lesz a párkapcsolatod a jövőben. Hiszen mindennap változol, azonban nem mindig tudsz lépést tartani ezzel a változással. Idővel azt veszed észre, azt sem tudod ki vagy és mit akarsz az élettől. Ám, ha elkezdesz időt szánni önmagad megismerésére, tudni fogod.

Ne gondold, hogy ez könnyű lesz!

Könnyűnek tűnhet, de nehezebb, mint hinnéd.

Hiszen el kell fogadnod az egyedüllétet. Boldognak kell lenned a saját társaságodban is. Bizonyos szinten ez lehetetlen, hiszen sokunknak a szerelem jelenti a boldogságot. Viszont akkor sem engedheted meg, hogy a párkapcsolatod vagy annak hiánya határozza meg az életedet.

Az, hogy egyedül vagy, nem rossz.

Egyszerűen csak más, mintha kapcsolatban élnél.

Lesznek napok, amikor sokkal borúsabban fogod látni a dolgokat. Azonban te döntöd el, hogyan érzékeled a világot és mit gondolsz róla. Minden rajtad áll, így a saját boldogságod is. Tehát, ha úgy lépsz bele egy kapcsolatba, hogy sem érzelmileg, sem szellemileg nem vagy felkészülve rá, kicsi az esélye annak, hogy kiteljesedhessen.

Ha nem ismered magadat teljesen, hogyan szerethetnéd és fogadhatnád el? Ha nem szereted önmagadat, akkor pedig hogyan várhatod el, hogy a partnered szeressen? Minél több időt töltesz egyedül, annál inkább meg fogod ezt tanulni.

És aztán…

Ha eleget voltál szingli és eleget fejlődtél, el fog jönni az a szerelem, aminek happy end lesz a vége. És ez csakis rajtad múlik. Hogy mikor? Azt nem tudja senki. De azt mindig megteheted, hogy jól érzed magad abban az élethelyzetben, amiben éppen vagy. Akár egyedül is.

Olvasd el ezt is:

No Comments