8 egyértelmű jele, hogy sziklaszilárd a kapcsolatotok

Szakértők szerint egy sikeres kapcsolat 3 dolgon múlik: a kommunikáción, a tiszteleten, valamint a bizalmon, és mind közül ez utóbbinak a legnagyobb a jelentősége. Persze a hit és a remény is nagyon fontos tényezők, mert ha a múltban voltak is hibák, ezek nélkül, nincs jövő.

Ha a kapcsolatodban nem csak a szenvedélyes szerelem, hanem a bizalom és a tisztelet is jelen van, akkor nagy baj nem lehet. Mindenesetre íme 8 jel, amelyek megmutatják, hogy a partnereddel jó úton jártok.

1. Nem félsz önmagad lenni.

Pszichológusok szerint vannak képzeletbeli és természetes kapcsolatok. Ez utóbbiakban nem szégyelljük önmagunkat, nem félünk attól, hogy önmagunk legyünk. Tudjuk, hogy a partnerünk megérti, hogy nem vagyunk robotok, és ő is azt szeretné, hogy kiegyensúlyozottak legyünk. Ez az a kapcsolat, amelyikben bármit is teszünk, érezzük, hogy szeretve vagyunk.

Ezzel ellentétben egy elképzelt kapcsolatban csak úgy teszünk, mintha egyenesen a mennyországból szálltunk volna alá, és mindenféle társadalmi modorosságokat veszünk fel annak érdekében, hogy úgy érezzük szeretve vagyunk.

2. El tudod mesélni, hogy milyen volt a napod.

Hazaérsz egy hosszú munkanap után vagy éppen egy baráti találkozóról, és szeretnél mindent elmesélni a párodnak, például, hogy az egyik kollégád hogyan húzott fel már megint.

Az élmények megosztása jó hatással van a bizalomra és köztetek lévő harmóniára, és nem csak partnernek érezzük ezáltal a másikat, hanem egy igazi jó barátnak is. Nyilván ennek ott van a másik oldala: amikor téged is érdekel, hogy mi minden történt a másikkal.

3. Tudtok beszélni a régi sérelmekről.

Akár a pároddal való problémákról, akár egy régebbi mérgező kapcsolatról vagy egyéb nehéz helyzetről…

Viszont az nagyon fontos, hogy ezekről csak akkor szoktunk beszélni, ha megbízunk a másikban. Pszichológusok szerint ezekben az esetekben nagyon fontos, hogy szétválasszuk a jelent és a múltat, és a partnerünket ne hasonlítsuk össze senkivel.

Amikor készen álltok arra, hogy megosszátok a tapasztalaitokat egymással, akkor a bizalom egy új szintjére léptek. Viszont arra ilyenkor is figyelni kell, hogy ne legyünk brutálisan őszinték és semmiképp ne sértsük meg a másik érzéseit.

4. Tudjátok egymás bankszámlaszámát és PIN kódjait.

A legtöbb pár szerint ez a bizalom egyik abszolút jele, mert mutatja, hogy készen állunk beszélni a pénzügyekről, illetve kompromisszumkészek vagyunk, amelyek mind nagyon jó hatással vannak egy kapcsolatra. Kutatók szerint ez lehetőséget nyújt a pároknak, hogy a femerülő problémákat közösen megoldják, ahelyett, hogy véglegesen lezárnák a kapcsolatot.

5. Nem irányítjátok egymást.

Semmi sem rombolja gyorsabban a kapcsolatot, mint a bizalmi ügyek, különösen ha valaki kontrollmániás, és minden órában felhívja a párját vagy üzenetet küld neki.

Ez fordítva is éppen így működik, vagyis ha hagyunk levegőt a másiknak és nem akarjuk állandóan ellenőrizni, azt azt jelenti, hogy nem csak a másik iránt vagyunk elkötelezettek, de magunk felé is.

6. Nem gond belelátni egymás közösségi oldalába.

A különböző tanulmányok szerint a közösségi oldalakon pattanhat ki leginkább a féltékenység szikrája. A Facebook és az Instagram sok veszekedés és szakítás oka volt már és valószínűleg lesz is.

De képzeld el, hogy éppen ültök az autóban, éppen hazafelé mentek, amikor a szerelmed kéri, hogy fogd meg egy percre a mobilját, amelyen meg van nyitva a WhatsApp. Ilyet csak az csinál, akinek nincs semmi titkolnivalója. Ha te is simán megnyitva hagyod a hasonló alkalmazásaidat, miközben a másik is megláthatja, akkor határozottan a bizalom magas szintjén jártok.

7. A jó és a rossz érzéseidet is megoszthatod vele.

Mindenkinek vannak rossz napjai, amikor egyszerűen minden elromlik. Ha tudsz ezekről beszélni a pároddal, azt jelenti, hogy megbízol benne. Ha leküzdöd a félelmeidet, mert nem kell attól tartanod, hogy a másik sértegetni vagy bírálni fog azért, amit mondasz, akkor nyert ügyetek van és biztonságban érezheted magad. Nem félsz attól, hogy beszélj az érzéseidről és attól sem, hogy elveszíted a másikat, mert mindketten tudjátok, hogy a szakítás nem megoldás.

8. Mindketten bevallhatjátok, hogy hibáztatok, és közös a felelősség.

Megvan közetek a bizalom, amikor nem csak a napi feladatokat osztjátok meg egymás között, hanem az érzelmi felelősséget is. Ha nem söpritek szőnyeg alá a problémákat, hanem empátiával fordulva egymás felé bevallhatjátok, hogy hibáztatok.

Te lehetségesnek tartod, hogy bízzál a másikban azután, hogy elkövetett egy hatalmas hibát. Nálatok melyek a bizalom jelei?

Olvasd el ezt is:

No Comments