A párkapcsolati filmek megmenthetik a házasságokat a válástól (?)

Manapság sokkal könnyebbnek tűnik az oltár előtt tett ígéretet megtartani, mint egykoron. Egyes szakértők szerint a filmek sokat tudnak segíteni a házasságunk megmentésén! Mik ezek a filmek? Mutatjuk!

A házasság jó esetben egy életre szól, jóban-rosszban, egészségben-betegségben, amíg a halál el nem választ. Ezt ígérjük az oltár előtt, ám a házasságok évei alatt ettől az ígérettől sokan eltérnek. Több kutató kezdte el vizsgálni azt, hogy mit tanulhatunk a filmekből, és mik azok a dolgok, amikkel megmenthetjük a házasságunkat.

Reméljük, hogy nálad nincs veszélyben a kapcsolat, de azért érdemes elolvasni ezt a listát, mert javítani mindig lehet egy-egy dologban!

Az egészséges kommunikáció miatt a házasság tartós maradhat

Vártál már otthon a partneredre, miközben arra gondoltál, hogy ezúttal megnyílik, és végre elmondja azt, hogy mitől érzi szomorúnak magát, hogy mi történt vele? Csak aztán amikor megérkezett, az összes ilyen kérdésedet nem teszed fel, ő pedig elrejti a valós érzelmeit… Ha ismerős ez a helyzet, akkor ez bizony egy ördögi kör: szeretnél egy dolgot megtudni, de a partnered egy falat emel közé és közéd.

Az egészséges kommunikáció kulcsa a boldog kapcsolatnak 

Ha nincs meg a kommunikáció, akkor mérgező dolgokon kezdünk el agyalni. Vajon a partnerünknek mi vagyunk az egyetlenek? Míg néhány pár készen áll a terápiára, néhány pár arra hivatkozik, hogy nincs elég pénzük rá, és amúgy sem tudnának idegenek előtt beszélni a problémákról. Pedig a problémákról mindig beszélni kell!

Az aktív hallgatás és az empátia segít

A Rochesteri Egyetem kutatói 174 friss házaspárt 3 csoportra osztottak. A teszt segítségével segítettek a válás elkerülésében. Míg az első 2 csoport tagjai elsősorban a terápiás munkára összpontosítottak, addig a résztvevők harmadik csoportja a kapcsolataikon dolgozott anélkül, hogy elhagyták volna a lakásukat.

Az első csoport megtanulta az aktív hallgatást, ami egy hatékony trükk. Ez segített a pároknak boldogabbnak és elégedettebbnek érezni a kapcsolatukat. Aktív hallgatóként arra kellett összpontosítaniuk, amiről a partnerük beszél, ahelyett, hogy passzív módon hallgatták volna az üzenetet, és lerohanták volna a másikat a válasszal. A készség elsajátításához a párok meghallgatták egymást, majd megismételték hallottakat, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az üzenetet hibátlanul megértették-e.

A második csoportban lévő párok több szeretettel és empátiával próbálták kitölteni kapcsolataikat. Ehhez véletlenszerűen csináltak jó és kedves dolgokat, majd elsajátították képességet, hogy valóban elfogadják partnereik kéréseiket.

© The Affair / Showtime

A harmadik csoportba azok tartoztak, akik a pattogatott kukoricát eszegetve kényelmesen a kanapén pihenve tudtak dolgozni a kapcsolatukon. A tanulmány elején egy 10 perces előadáson vettek részt, amelyben elmagyarázták nekik, hogy milyen fontos a kapcsolatuk és miként láthatják más párok küzdelmeit a képernyőn, miközben segítik őket a saját mérgező viselkedésük megértésében.

Az előadás után megtekintették a Ketten az úton c. filmet, és egy speciális kérdéslistával megvitatták azt. Megvizsgálták például azt, hogy a hősök megpróbálták-e elfogadni egymást, még akkor is, ha különböznek egymástól. Összehasonlították a saját kapcsolataikat azokkal is, amelyeket a filmben láttak. A kísérletben résztvevő pár 47 kapcsolati filmet kapott, amelyeket otthonukban kellett nézniük és megvitatniuk.

A filmnézés ugyanolyan hatékony, mint a pár terápia

Az eredmények még a kutatókat is meglepte. A kutatók nem gondolták volna, hogy mennyire hasznos lesz a párok számára ez az intenzív munka. A harmadik csoportban résztvevők között felére csökkent a válások számra – míg a kontrollcsoport többi tagjának csak 24%-ban segítettek a fenti módszerek.

Ronald Rogge, a tanulmány vezető szerzője úgy gondolja, hogy a pároknak meg vannak a szükséges kapcsolattartási képességük, ám emlékeztetni kell őket, hogyan kell használni ezeket. A filmek pedig tökéletesen teljesítik ezt a feladatot, és sokkal könnyebbé teszik a folyamatot anélkül, hogy időt és pénzt kellene költeni a különféle „Mentsd meg a házasságot” programokra.

© A Star Is Born / companies Metro-Goldwyn-Mayer

És hogy milyen filmek voltak a listán? Például a Csillag születik, Holtomiglan, holtodiglan, Az ördög ügyvédje, Ha a férfi igazán szeret. Érdemes tehát a probléma esetén saját magunk feldolgozni a párunkkal a problémát. Persze, ha nem sikerül, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, de a kutatás nagyon bíztató!

Ezt olvastad már?

No Comments