A te életedben is tuti, hogy van egy ilyen barát – óvakodj tőlük!

Volt már valaha olyan barátod, aki azt mondta neked, hogy vesztes vagy? Aki titokban szomorú volt, amikor nyertél valamiben, és boldog volt, amikor kudarcot vallottál? Ha igen, akkor te egy nagyon amibvalens baráti kapcsolatban voltál, amit nem vettél észre ideje korán.

Ezek a barátokat frenemiesnek nevezik (ez egy angol összetett szó, a friends = barát és az enemies = ellenség összevonásából) az angol szlengben, magyarul a hamis barátok címkét lehet rájuk aggatni. Hogyan ismerheted fel az ilyen hamis barátokat? Segítünk egy kicsit!

A hamis barátok olyan emberek, aki úgy tesznek, mintha a barátaid lennének, de valójában irigyek rád. Ezek a személyek ott vannak a te társadalmi körödben, sőt kollégáid és családtagjaid között is. 

Ezekre az emberekre számos jellemző társítható, de ezek a leggyakrabbak:

 • a hamis barát akkor boldog, ha te nem vagy az
 • rendszerint aláássák a szavaidat, tetteidet valamivel
 • kibeszélnek a hátad mögött
 • lehet, hogy jó dolgokat mondanak neked, de az arckifejezésük és a gesztusaik nem egyeznek a szavaikkal
 • a kudarcaikért téged hibáztatnak
 • szeretnek passzív-agresszív módon megbántani, dícsérhetnek úgy, hogy közben bántanak
 • bár a bókjuk kedvesnek tűnik, ám valójában átlagos
 • nem szeretik, ha a közösségi médiában szereplő hozzászólásaikat, negatívan kommentálja valaki, viszont azt ők sosem hagyják ki, hogy beszóljanak valakinek a neten
 • szándékos hibákat ródnak rád, és kínos helyzetekbe hoznak

Ha a fenti dolgokból ráismertél valakire, akkor a te közeledben is van egy frenemies. Egy ilyen hamis barát növeli a stressz szintedet, ezáltal károsít mentálisan és fizikailag is. Egyes tanulmányok bebizonyították, hogy az ilyen hamis barátok növelhetik a vérnyomást, a pulzust és szorongást válthat ki.

Egy ilyen kapcsolat esetén soha nem tudhatod, hogy számíthatsz-e az adott emberre vagy sem, hogy mikor támad hátba… A féltékenység, az irigység a hamis barátságok alapját képezik, ez pedig megsemmisíti a tiszteletet, a bizalmat és a szeretet esélyét két ember között.

Tehát, ha rájössz, hogy az egyik barátod valójában az ellenséged, akkor itt az ideje, hogy gondolkozz a kapcsolat jövőjéről.

Hogyan vethetsz véget egy ilyen toxikus kapcsolatnak?

 • Beszélj! Mondd el a barátodnak, hogy látod a manipulációit és látod, hogy próbálkozik, hogy aláásson, ez pedig megsebez téged. Légy őszinte és ne félj, hogy ez beszélgetés szakításhoz vezethet. Időnként ez az egyetlen lehetőség, hogy eltávolítsd az ilyen embert a környezetedről.
 • Pihenj! Ahogy a romantikus kapcsolatoknak, időnként a barátságoknak is szünetre van szükségük, főleg ha nehézséghez érkeznek. A szünet lehetővé teszi, hogy mindenki megnyugodjon és újraértékelje a kapcsolatot.
 • Lassan távolítsa el magad mellől ezt az embert!  Ha félsz őszinte lenni az emberrel, akkor távolodj el tőle. Ne reagálj az üzeneteire, vagy csak lassabban az átlagosnál. Ha hosszú idő telik el az üzeneteitek között, akkor talán ő sem fog keresni. Hivatkozhatsz arra is, hogy túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy személyesen találkozz vele.
 • Tartsd meg a titkaidat magadnak! Ne adj okot arra, hogy a hamis barátod féltékeny legyen. Korlátozd a hozzáférését az életedhez, a céljaidhoz, és a győzelmeidhez.
 • Irakozz le róla a közösségi média csatornákon, vagy rejts el.
 • Fontold meg újra a kapcsolataidat. Ha fontos számodra ez az ember, akkor próbáld meg kideríteni, hogy hogyan hathatna ez ösztönzően rád stressz helyett. Ha rájössz erre, akkor nem fogsz adni többet a szavára, s nem veszed magadra, így a dolgok jó oldalát nézheted. Mégpedig azt, hogy ez a hamis barát csak arra jó az életedben, hogy több legyél és jobb.

A te baráti körödben van ilyen hamis barát? Felismerted a fenti dolgok alapján? Érdemes akkor elgondolkozni!

Ezt olvastad már?

No Comments