Élettörténetek: Elizabeth Taylor, az igazi túlélő, aki nyolcszor házasodott

Az ikonikus színésznő mindent meg akart kapni. Szeszélyes volt és szenvedélyes, személyiségével még élete utolsó éveiben is lenyűgözött mindenkit. Ma lenne 88 éves.

Világszép hercegkisasszony

Amerikai szülők gyermekeként született Londonban 1932. febuár 27-én. Hétéves korában a második világháború fenyegető közeledtével azonban a szülők úgy döntöttek, hogy visszaköltöznek az Egyesült Államokba. Apja, a meglehetősen jóképű, ám biszexuális hajlamokkal rendelkező Francis Taylor műkincskereskedő, míg édesanyja eredetileg színésznő volt, de férje kedvéért lemondott álmairól, ezért később majd minden erejével lánya karrierjét egyengeti.

Sarának nagy csalódás volt, amikor a kis Elizabeth Rosemond megszületett, mert “valóságos fekete bundája volt, szőrös fülei szorosan hozzásimultak fejéhez.” A szemét tíznaposan nyitotta ki először, majd hamarosan kiderült, hogy az elsőre szörnynek tetsző kisbabának ellenállhatatlan levendulakék szemei vannak és szempillái dupla sorban keretezik szemét.

A színésznő már egész pici korától kezdve lefoglalta környezetét és rengeteg figyelmet követelt magának. Már néhány éves korában bókok sokaságát kapta és mindenki rácsodálkozott szépségére, korán hozzászokott ahhoz, hogy folyamatosan figyelem vegye körül.

Mivel magániskolára nem volt pénzük, anyja ragaszkodott hozzá, hogy Elizabeth abba az tánciskolába járjon, ahová a producerek és színészek gyerekei jártak és Sara, aki eltökélte, hogy álmait majd lánya váltja valóra, egyetlen lehetőséget sem hagyott ki, hogy előtérbe helyezze porcelánbaba szépségű kislányát. Ha vendégek jöttek Elizabeth-nek szerepelnie és szórakoztatnia kellett a vendégeket, majd 1940-ben, a kislány nyolcéves korában megbeszélést szervezett számára az MGM Stúdióban, ahol hamisan csengő énekhangjával okozott csalódást. Így végül anyja figyelme a Universal Stúdió felé fordult, ahol a színésznő kisebb szerepeket kapott.

A nagy ugrás

Amikor a Universal egy évvel később felbontotta vele a a szerződést, visszatért az iskolába és újra megpróbálta a gyerekek “normális” életét élni. De ez nem tartott sokáig, mert 1942 őszén szerepet kapott a Lassie hazatér című filmben. A filmkészítők odáig voltak a tízéves kislány játékától, “olyan volt, mint egy miniatűr felnőtt azzal a nagyon különleges arcával.” A karrierjét tudatosan irányító anyja pedig maga volt a tökéletes assziszens, ha kellett becsavarta a haját, kikeményítette a ruháját, elvitte a forgatásra és mindig mindenhol jelen volt. A forgatásokon a rendező háta mögül folyamatosan instruálta lányát, végig integetett és mutogatott neki. Tehetségének és az erős szülői támogatásnak köszönhetően tizenegy éves korára már két filmszerepet tudhatott a háta mögött, és gázsija is egyre nőtt.

A nagy derby című filmben.

Az áttörést A nagy derby című alkotás hozta meg számára, pedig majdnem lemaradt Velvet Brown szerepéről, aki fiúnak öltözve zsokénak áll és megnyeri a legrangosabb lóversenyt. Mivel túlságosan alacsony és törékeny volt, a producerek szerint nem alkalmas egy kamaszlány szerepére, de Liz annyira akarta a szerepet, hogy egy sajátos, fehérjében és szénhidrátban gazdag diétának köszönhetően néhány hónap alatt nyolc centimétert nőtt, így 1944. elején végre elkezdődhetettek a munkálatok.

A film óriási siker lett és örökre megváltoztatta Elizabeth Taylor életét, aki addigra már nagyon messze került egy átlagos kamaszlánytól, nagybátyja szerint például”esztelen életet élt.”

Férjek és filmek

Az Egy hely a nap alatt című film forgatása idején találkozik a roppant jóképű milliárdos csemetével, “Nicky” Hiltonnal, aki hódító mosolyával és hatalmas vagyonával elvarázsolja a színésznőt. Mindössze néhány hónap telik el, és Hilton máris megkéri az alig tizennyolc éves Liz kezét egy gyémántokkal és smaragdokkal díszített fülbevalóval és természetesen a hozzáillő gyűrűvel. 1950. május 6-án mondták ki a boldogító igent, de hamarosan kiderült, hogy Liz élete egyik legnagyobb tévedését követte el, amikor Nicky Hiltonhoz ment feleségül. A férfi ugyanis minden volt, csak nem álomférj: kábítószerezett, ivott és erőszakos volt, egy igazi playboy és rendszeresen verte ifjú feleségét. A színésznő egycsapásra felnőtté vált.

Túl az első váláson Elizabeth-et 1951. nyarán Angliába küldi a stúdió az Ivanhoe című film forgatására már csak azért is, hogy a színésznő a fájdalmas tapasztalatok után visszataláljon önmagához és a stúdió világához. Mindenki különös gonddal vette körül, de csak egy angol színész, Michael Wilding tudta őt felvidítani.

Michael Wildinggel.

A negyvenes férfi varázsa nem maradt hatás nélkül, és a következő évben, 1952. február 21-én a legnagyobb titokban egybekeltek. Első gyermekük, Michael Howard 1953. januárjában született császármetszéssel, majd két év múlva, éppen Liz huszonharmadik születésnapján (vagyis 1955. február 27-én) a kistestvér. Ekkor még Londonban éltek, de hamarosan visszaköltöztek Hollywoodba, ahol aztán a színésznő újra belevetette magát a munkába, és egy év leforgása alatt négy filmet is leforgatott: Rapszódia, Brummel kapitány, Elefántjárat, és az Amikor utoljára láttam Párizst. 1955-ben pedig elkészült az a film, amelyben valódi nőiessége kibontakozik. Az Óriás egy hatalmas eposzi alkotás, amelyben olyan parnerekkel szerepelt, mint Rock Hudson és James Dean, akinek Liz volt az egyetlen, akivel barátságba került a szereplők közül, és aki e film forgatása alatt száguldott a halálba metálszürke Porschéjával.

Kevesen tudták, hogy Rock Hudson homoszexuális volt, és Elizabeth volt az, aki segített ezt színlelni azáltal, hogy “szerelmes” lett belé. Ez egyébként nem volt olyan nehéz feladat számára, mert amúgy is könnyen lobbant szerelemre meleg barátai iránt: szerette érzékenységüket, szépségüket és belső ellentmondásaikat, már kamaszkorától szimpatizált az elnyomott melegekkel. (Ki tudja, később talán ez volt az oka az AIDS elleni küzdelmének.)

Liz a nagy barátságok és a még nagyobb veszteségek időszakát élte. Miután férje több botrányba is belekeveredett, 1956. augusztusában bejelentették, hogy különválnak. Michael Wilding állítólag még ekkor is szerette Lizt, de egyszerűen nem tudott mit kezdeni a vulkánkitöréseivel: “Olyan tűz ég a testében, mint semelyik más, általam ismert nőnek.” De ekkor már csak alig néhány lépésnyire van tőle a következő szerelem…

…amely 1956. októberében rá is talál Mike Todd, az ötvenéves producer személyében. Pár hónappal később a férfi “kézen fogja, beülteti egy Cadillacbe, és meg sem áll Acapulcóig, ahol februárban összeházasodnak. Augusztusban pedig váratlanul – jóval a kiírt idő előtt – megszületik a színésznő harmadik gyermeke, Liza.

Weheartit.com
1959-ben a londoni repülőtéren két gyermekével.

Elizabeth boldogsága ezúttal sem lehetett felhőtlen, mert az esküvőjével egyidőben kapta a hírt, hogy barátja, Montgomery Clift autóbalesetet szenvedett. Ráadásul nászútjukon tökéletes teste felmondta a szolgálatot és gerincsérvvel azonnal kórházba kellett szállítani. Életrajzírója, Bertrand Meyer-Stabley szerint Liz már egészen fiatal korától kezdve vonzotta a baleseteket és a kataszrófákat, “nem tudott úgy kinyitni egy sört, hogy ne vágja el az ujját, nem tudott úgy ugrálni, hogy ne ficamítsa ki a bokáját, az Elefántjárat című film forgatásán például egy fémdarabka hatolt a szemébe és orvosai már attól tartottak, hogy elveszíti a szeme világát.” Mindezeket tetézte ülőidegzsábája és gerincsérve.

Bár a 25 éves Liz igyekezett “rendes” feleség lenni, Todd-al való együttélése is rendkívül szenvedélyes és vitáktól hangos volt, még a verekedésektől sem riadtak vissza. Mindkettőjüknek az izgalom volt az éltető eleme. Sajnos sokáig nem tudták élvezni egymás társaságát, mert a férfi repülőgépe 1958. márciusában lezuhant.

Elizabeth nem az a hosszú ideig szomorkodós típus, mert még ugyanebben az évben botrányos viszonyt kezd a nős Eddie Fisherrel (aki mellesleg a nemrégiben elhunyt férje barátja volt), és aki elválik miatta feleségétől, a szintén színésznő Debbie Reynoldstól. A polgári esküvőt 1959. májusában tartják, cseppet sem törődve azzal, hogy egész Amerika őt kritizálta, “aki nem tud uralkodni magán”, férfitolvajnak és a családok ördögének titulálják. Népszerűsége mégis töretlen, míg egészségéről ugyanezt nem mondhatta el. Gyakran törtek rá rosszullétek, de férje derekasan helyt állt, és tökéletesen játszotta az ápolónő szerepét. Eközben sorra forgatta a filmeket is, ekkor született a Macska a forró bádogtetőn, és a Múlt nyáron, hirtelen.

1960-ban pedig eljött végre az idő, hogy eljátsza Kleopátra szerepét. A forgatás alatt végig rosszullétektől szenvedett, ezért egy időre kénytelen volt leállni a stáb, majd amikor újra folytatásra került a sor, a filmkészítők egy része már inkább másnak adta volna a szerepet, de a rendező ragaszkodott hozzá. Néhány hónappal később tüdőgyulladással újra kórházba került, és már csak a légcsőmetszés menthette meg az életét. De a színésznő nem adta könnyen a bőrét, és ugyan majd egy év kellett hozzá, de felgyógyult és Augsbourgból örökbefogadott egy beteges, hathónapos kislányt, akit Maria névre kereszteltek át, és közben sorsa is összefonódott a film másik sztárjával, Richard Burtonnel.

A Kleopátra forgatásán

Az első pillantásra fellobbant a szikra a házas színész és Liz Taylor között, mellyel egy roppant kínos és nyugtalan időszak vette kezdetét. Mégis kettőjük közös munkájából született az a film, amelyről a legtöbbet beszéltek a világon. Eközben a szerelmes pár kénytelen volt ideig “bűnben élni” és kivárni, hogy felbontsák a házasságaikat, és ők lettek a filmipar minden idők egyik legőrültebb, legszenvedélyesebb és legromantikusabb párosa. A Kleopátrát még több közös alkotás követte: A fontos személyek, Út a szeretet felé, A makrancos hölgy és a Nem félünk a farkastól, melyért 1967-ben megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar díjat, ahogy még 1961-ben a Modern kaméliás hölgyért is.

1965. végére Liz még csak 35 éves, de már 34 filmben szerepelt és hamarosan igen jelentős ékszerkollekcióval is büszkélkedhet, melynek leghíresebb darabja a Burton-től kapott, “Taylor-Burton” néven elhíresült gyémánt, amely nagyjából akkora, mint egy dió, de e mellett övé volt a La Peregrina és a Taj Mahal nevű világhírű gyémántok is.

Richard Burtonnel

Az ikonikus pár évekig élte tékozló és önpusztító életét, amelyben egymást követték a botrányok, betegségek, balesetek és az alkoholizmus. Nem mondhatjuk, hogy jó hatással voltak egymásra, mindenesetre 1974-ig kitartottak egymás mellett “se veled-se nélküled”. Szakításuk után egy évvel még tettek egy utolsó kísérletet és újra összeházasodtak, de a következő évben, 1976-ban már végleg búcsút intettek egymásnak.

A Richard Burtonnel kötött házasságot két másik követi, a kongresszusi képviselő John Warnerrel, majd az építőmunkás Larry Fortenskyvel, akit egy rehabilitáción ismert meg 1991-ben. Két házassága közötti időben elveszítette egyik legjobb barátját, Rock Hudson-t, amely olyan fájdalmasan érintette, hogy életre hívott egy AIDS-el foglalkozó alapítványt.


Anyja 1994-ben bekövetkezett halála, valamint boldogtalan házassága Larryvel az összeomlás szélére sodorták. Liz birtokló stílusa, illetve a férj alkoholizmusa és hűtlensége végül ismét váláshoz vezetett. Ez már nagyon megviseli a hatvanhárom éves sztárt, agórafóbiás lett és két évig ki sem mozdult otthonából. Gyenge egészsége miatt életében harminc alkalommal feküdt kórházban, és egészsége soha nem jött teljesen rendbe. 1991-ben újabb súlyos tüdőgyulladáson esett át, végül 2011-ben 79 éves korában szívelégtelenségben hunyt el.

2000-ben egy ünnepségen, fent középen két menyével és két fiával, oldalán pedig Liza és Maria nevű lányaival.

“Anyám rendkívüli ember volt, tele humorral, szenvedéllyel és szeretettel. Bár mélységesen lesújt bennünket az elvesztése, élete mindannyiunkat arra inspirál, hogy maradandót alkossunk a világnak.”- mondta fia, Michael Howard Wilding.

Nézd meg ezt is:

No Comments