Mi az a felnőttkori pattanás és mit tehetsz ellene?

A szerencsésebbek kamaszkorban átesnek a pattanások és mitesszerek okozta kellemetlenségeken, majd jó eséllyel soha többet nem is találkoznak velük. Mások viszont szinte egész életükben szenvednek tőlük. Genetika? Környezeti hatások? Helytelen étkezés? Rossz szokások? Elmondjuk, mik lehetnek a kiváltó okok és hogyan kezelheted a problémát!

25 év felett már a makacs, nehezen eltávolítható, pigmentációval (barna foltokkal) gyógyuló gyulladt pattanások a jellemzők. Sajnos, van, aki genetikailag hajlamos rájuk, de különféle hormonproblémák is közrejátszhatnak a kialakulásukban, például a nők menstruáció előtt erősen “kirügyezhetnek”.

Érdemes arra is gondolni, hogy esetleg valamilyen gyulladás van a szervezetben, amely gennyes pattanásokat okoz, ebben az esetben szakember segítségével kell megtalálni és kiiktatni a gócpontot (ez lehet akár egy rossz fog is).

Talán nem is gondoltátok volna, de stressz hatására egy rosszul berögzült pszichés tevékenység is lehet a kényszeres nyomkodás, amely csak további elfertőződést és maradandó hegeket eredményez – ugye, hogy egy stresszlabda nem is akkora butaság?

Néhány étel is lehet a ludas: ha hajlamos vagy pattanásos bőrrel ébredni, nem ajánlott pl. az olajos magvak fogyasztása, de saját példámon említhetném akár a csokit is, amit lassan 10 éve nem fogyasztok, mert idejében rájöttem, hogy nem bírja a bőröm (esküszöm, tényleg megvagyok nélküle). De akár a tej, vagy a fehér liszt is okozhat búbokat, próbáljátok meg megfigyelni, mi történik, ha ezeket néhány hétre elhagyjátok az étrendetekből.

Mit tehetsz ellenük otthon?

Alakíts ki egy helyes, többlépéses bőrápolási rutint, amelyben helyet kap az alapos arctisztítás, hetente párszor egy mélytisztító arcmaszk, de figyelj oda a megfelelő hidratálásra is, tévhit, hogy szét kell szárítani a zsíros bőrt, ugyanúgy szüksége van folyadékellátásra egy jó gélkrém formájában. Használj kémiai hámlasztókat, amelyek kíméletesebbek a fizikai peelingeknél.

Nekünk a natics terméke a bejáratott kedvencünk:

Érdemes néhány életmódbeli változást is beiktatni: legalább hetente kétszer cseréld le az arcmosó törölköződet és a kispárnádat, illetve tisztítsd rendszeresen a telefonod, mert rengeteg szennyeződést viszel fel vele az arcvonaladra. Sminkeléshez használj ecseteket, ezeket lehetőleg egymás után két alkalomnál többször ne használd, mindig mosd ki alaposan, vagy válts egy másik tisztára. Próbáld meg csökkenteni a mindennapi stresszt az életedben, fogyassz egészségesebb ételeket, ne dohányozz és válts inkább növényi tejre.

Mikor menj el orvoshoz?

Ha a fentiek betartása ellenére nem javul a helyzet, mindenképp keress fel egy bőrgyógyászt, esetleg nőgyógyászt, aki segíthet, de szükség esetén tovább is irányíthat más szakorvoshoz. Ha a pattanások külsődön hagyott nyomai rányomják a bélyegüket az életedre, nem szégyen, ha felkeresel egy pszichológust is, aki segíthet átvészelni a nehéz időszakokat.

Nézd meg ezt is:

No Comments