10 jele annak, hogy valaki *mindig* az áldozatot játsza

Sokféle helyzetben találkozhatsz vele, az együttérzésedre játszik és a segítségedet várja. Ha nem ismered fel a szituációt, akkor téged is manipulál és bevon a játszmájába.

Rengeteg negatív energia árad abból az emberből, aki az áldozat szerepét játsza, és meg van róla győződve, hogy a problémáiért mindig más a felelős. Abban is biztos, hogy a saját tetteivel nem tudja megoldani a problémát, ezért teljesen tehetetlennek érzi magát.

Nézzük meg együtt, hogy miről ismerhetők fel azok emberek, akik állandóan az áldozat szerepébe bújnak:

1. Sajnálják magukat.

A világ túl kegyetlen, ők pedig túl gyengék ahhoz, hogy változtassanak rajta. Legalábbis az áldozatok ezt gondolják magukról és a világról. Az igazság azonban az, hogy a világ tényleg barátságtalan tud lenni és ahhoz, hogy ezzel meg tudjanak birkózni, az áldozatok nagyon tudják sajnálni magukat és azt szeretnék, hogy mások is így lássák őket. Minél többen sajnálják őket, annál jobban beleragadnak a szerepükbe.

2. Manipulálnak.

Gyámoltalannak mutatják magukat, hogy kivívják mások együttérzését és támogatását. Így manipulálnak. Azt is képesek elérni, hogy lelkiismeret furdalásod legyen, amiért nem segítesz nekik. Az egészet azért csinálják, hogy még több figyelmet követeljenek maguknak és minél többen meghallgassák őket.

3. Olyanok, mint a vámpírok.

Annál ragaszkódóbbak lesznek, minél inkább szeretnék, hogy megold helyettük a problémáikat. Megteremtik a maguk kis rászoruló személy imidzsét, és semmiért nem hajlandók felelősséget vállalni, így a végén az őket körülvevő emberektől függnek. Te pedig miután hosszabb időt eltöltöttél velük, úgy érzed, mintha kiszívták volna belőled minden türelmedet, energiádat, és még az érzelmeidet is.

4. Beleragadnak a helyzetbe.

Mivel az áldozatok meg vannak győződve a saját tehetetlenségükről, nem tesznek semmilyen kísérletet annak érdekében, hogy az életük akár csak egy kicsivel is jobb legyen. Vagyis beleragadnak egy élethelyzetbe, konzerválják benne magukat. És hogy még rosszabb legyen, mindig van még száz indokuk arra, hogy mindez miért történt meg velük, és minden segítő próbálkozásodat már az elején lehurrogják.

5. Korlátokat állítanak.

Akármit is mondanál a viselkedésükről vagy a hozáállásukról, nem akarják hallani, azt pedig végképp nem szeretik, amikor szembesíted őket mérgező mivoltukkal. Ha ezt tapasztalják, máris elvágják a kapcsolatot és berekesztenek minden kommunikációt. Ez az irracionális hozzáállás aztán még több káoszt idéz elő az életükben és az emberi kapcsolataikban, és sajnos továbbra sem látják a hibáikat.

6. Nem tudnak bízni.

Ha valaki ilyen pszichológiai problémával küzd, annak megvan az a következménye is, hogy nem bízik sem saját magában, sem másokban. Az egész rajtuk kívül álló világra kivetítik az érzelmeiket és komolyan úgy gondolják, hogy mindenki olyan, mint ők: megbízhatatlanok. Nincs rá garancia, hogy bárki meg tudná győzni őket az ellenkezőjéről.

7. Állandóan máshoz hasonlítják magukat.

Önbizalomhiányuk miatt nem tudnak másra gondolni, mint arra, hogy jobbak vagy rosszabbak mint bárki más. Összehasonlítják magukat valakivel, de ebből csak negatívan jöhetnek ki, amitől frusztráltak és még lehangoltabbak lesznek. Önmaguk állandó kritizálása mindenkinek rossz: az áldozatoknak és azoknak is, akik a környezetében vannak, mivel rajtuk csüngenek és az ő együttérzésükre játszanak. Pedig az a nagy igazság, hogy senki sem tökéletes, mindenkinek hiányzik valami, mindenkinek vannak problémái és nehézségei; és ez így normális.

8. Nem elégedettek az életükkel.

Történhet akármilyen jó dolog velük, észre sem veszik, és soha semmi nem elég. Mindegy, hogy mi nincs, nekik mindig több kell. Ez egy ördögi kör. Sajnos ezek az emberek nem tudnak optimisták lenni, és soha nem értékelik az élet apró örömeit.

9. Könnyen idéznek elő veszekedéseket.

Nem veszik komolyan azokat az emberket, akiknek más a véleményük, vagy akik urambocsá’ kritikát fogalmaznak meg. Bármilyen nézeteltérést személyes sérelemként élnek meg, és azonnal támadásnak veszik. Úgy érzik, hogy őket mindenki csak bántani akarja, ezért mindig készenlétben állnak egy háborúra.

10. Nem vállalják a felelősséget.

Mindig más a hibás. És mindig lehet valakit hibáztatni. Mivel semmiben nem biztosak, nem vállalják a felelősséget sem a tetteikért. Ezt inkább tegye meg valaki más. Elmenekülnek a problémáik és az érzéseik elől, abban a hiszemben, hogy majd valaki úgyis megoldja helyettük.

Neked is ismerős volt egy-két szituáció?

Olvasd el ezt is:

No Comments