“Hazaküldtek dolgozni!” Így legyél szuperhatékony, ha ez a helyzet…

Aki már korábban is otthonról működtette a vállalkozását vagy távmunkában dolgozott az tudja, hogy egy ilyen helyzetben az előnyök mellett számos zavaró tényezővel kell számolni. Most hetekig vagy akár hónapokig még többen kényszerülnek otthonról dolgozni, ezért összeszedtük, hogy mik azok, amelyek segíthetnek.

Ami tény, hogy a home office meglepően magas hatékonyságot és produktivitást tud eredményezni, bár az kétségtelen, hogy valahogy meg kell találni az egyensúlyt a munka és az élet egyéb területei között. És zavaró tényezők is vannak: házimunka, kutyák, gyerekek (most otthon tanuló változatban, ami még izgalmasabbá teszi az egészet). De a világ nem áll meg, a munkát el kell végezni, úgyhogy íme néhány tipp, amelyek segítségedre lehetnek:

1. Otthoni irodádat a legnagyobb hatékonyságra rendezd be.

Milyen fantasztikus lenne, ha az otthoni irodádból egy hatalmas erdei tóra látnál, amelynek partján őzikék legelésznek vagy a lágyan ringatozó tengerre nézhetnél! De mivel ez a legtöbb embernek nem adatik meg, valahogy máshogy kell megtalálni, hogy mi az, ami inspirál és elég hatékonnyá tesz ahhoz, hogy ne ússz el a munkáddal.

Próbáld megkeresni a lakásban a legnyugodtabb sarkot, és alakítsd át úgy, ahogy neked az a legjobban tetszik és ahogy a legjobban tudsz majd ott dolgozni. Nem árt, ha a dolgozó kuckódnak ablaka is van, hacsak nem szeretsz kifejezetten a bezárkózni egy bunkerbe (mert egyébként az se rossz ötlet). Helyezz ide növényeket és minden olyan dolgot, amely bartáságosabbá teszi számodra a környezetet és amire szükség van a munkádhoz.

2. Tarsd magadhoz közel a zavaró dolgokat.

Tényleg. Mert időnként szükséged lehet egy kis szünetre, amikor pihenteted az agyadat. Ez lehet akár egy könyv, egy hangszer, vagy egy játék a telefonodon, mindegy. A lényeg, hogy elérhető közelségben legyen, ha úgy érzed szükséged van egy 10-15 perces szünetre. Viszont ne legyenek a látóteredben, mert valljuk be, az nem lenne jó hatással az eredményességedre.

3. Fő a kényelem.

Nem lustaságra buzdítunk, de ami tény, hogy nehéz úgy összpontosítani, ha valami kényelmetlenség gyötör. Ezért válaszd ki azt a széket, amelyik a legkényelmesebb számodra, és amelyiken nem kapsz hátfájást egy-két óra után.

4. Mozgasd meg magad.

Ha van otthon súlyzód vagy bármi egyéb eszközöd, amit egy kis kikapcsoló testedzésre be lehet vetni, akkor keresd meg, porold le és a szünetekben vesd be. A testmozgás segít energetizálni és újra összpontosítani, ha már elfáradtál és elveszítetted a figyelmedet. És még a nyakad is hálás lesz érte.

5. Tarsd rendet.

Mindannyian hajlamosak vagyunk a felhalmozásra és gyűjtögetünk ezt-azt, főleg ha még gyerekeink is vannak. Ezért minél előbb tedd szokásoddá, hogy kidobálod azokat a papírokat, amelyre nincs már szükséged, elpakolod a mosogatóba az üres kávéscsészét és úgy általában mindennapossá teszed a rendrakást. Ez segít átlátni a feladatokat és a még rád váró teendőket. Próbálj meg ellenállni a késztetésnek, hogy az üres helyekre ledobáld, amire épp nincs szükséged és kérd meg a többieket is, hogy legyenek erre tekintettel. Ha káosz van körülötted a figyelmed mindig elkalandozik majd, és az nem segíti a hatékonyságot és az eredményességet.

6. Pihentesd a szemedet.

Ez tényleg nem egy nagy dolog, viszont meglepődsz majd, hogy milyen hatásos. Valóban kell egy kis tudatosság hozzá, de ha hozzászoksz, nagyon jól fog működni. Nem kell mást megjegyezni, mint a 3×20-as szabályt: vagyis minden 20 perc után pihentesd a szemed, hagyd abba a képernyő nézését és meredj a távolba kb. 20 méter távolságba nagyjából 20 másodpercig. Nagyon hálásak lesznek a szemeid.

7. Legyen célod.

Készítsd listát a napi feladatokról…aztán csak menj végig rajta. Győzödj meg róla, hogy minden ami a munkád elvégzéséhez kell a kezed ügyében van, az asztalodnál vagy a számítógépen.

8. Legyél kemény a zavargó emberekkel.

Vagyis amíg meg nem csináltad a magad elé tűzött feladatokat és nem adsz magadnak szünetet, addig ne válaszolj üzenetekre, ne vedd fel a telefont – hacsak nem munkaügyben hívnak. Abban az időben, amit a munkára szánsz, ne cseveréssz a szomszédokkal sem. Minél tudatosabb és fegyelmezettebb vagy, annál hamarabb leszel kész. Hidd el, mindenre jut idő, csak némi szervezést igényel.

9. Öltözz fel.

Még ha hosszabb időre is kell berendezekedni, akkor se hagyd el magad. Ugyanúgy legyen meg a napi ritmus, mintha elindulnál dolgozni, a gyerekek meg iskolába, óvodába. Ne pizsiben és a reggeli kávéval a kezedben ülj le gép elé. Persze az jó ha van egy kis reggeli lazulás, de aztán irány a fürdőszoba, öltözzetek fel és álljatok munkába. Meglátod, sokkal hatékonyabb leszel így és előbb elvégzed a munkád, mint gondolnád.

Kösd fel a gatyát és fel a fejjel!

Olvasd el ezt is:

No Comments