12 szabály, amelyet be kell tartanod, ha otthon önálló elkülönítésre van szükséged

Ha úgy érzed, hogy elkaptad a koronavírust, vagy kötelező otthoni karanténba kényszerülsz, mert kontakt kapcsolat voltál, akkor érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat, amiket az egészségügyi tisztviselők javasolnak.

A koronavírus tüneteit nagyon komolyan kell venni, hiszen a vírus a fiatalabb korosztályon (14-30 éves korosztály) sokszor tünetmentesen áthalad, ám az idősebb korosztályra nagyon súlyos egészségügyi következményei lehetnek a vírusnak. Ha lázas vagy, vagy köhögni kezdesz, akkor azonnal vonulj legalább 7, de jobb ha 14 napos önkéntes karanténba, és hívd fel a koronavírus oldalán található zöld számot a további javaslatokért.

https://koronavirus.gov.hu/

De amíg nem kapsz további utasítást, addig tegyél mindent magadért, a családodért, és a világért. Íme a PHE (Public Health England) javaslatai:

Alapvető házirend

Nem szabad munkába, iskolába és nyilvános helyre menni. Ne vedd igénybe a tömegközlekedést, ne menj taxival és ne sétálgass olyan helyeken, amik zsúfoltak. Ha másokkal élsz együtt, akkor légy legalább 2 méter távolságra a másik személytől. Ha tüneteid vannak, fontos, hogy egyedül aludj! Élelmiszerboltok, bevásárlás vagy egyéb gyógyszerek beszerzése esetén kérj segítséget telefonon, vagy válaszd az online kézbesítést. Mondd a kiszállítóknak, hogy csak tegyék le ajtód elé a cuccot, belépniük nem szabad az otthonodba.

Válaszd el magad a családod többi tagjától

Tartózkodj egy jól szellőző helyiségben, kinyitható ablakokkal, elkülönítve a ház többi emberétől. Tartsd zárva az ajtót, de gyakran szellőztess, hogy a tiszta levegő az egész szobában keringjen. Arra is törekednek kell, hogy külön berendezéseket használj, különösképpen ügyelve a fürdőszobára. Ha külön fürdő nem áll rendelkezésre, akkor minden fürdéshez szükséges cuccod vidd be a szobába a használat után, és ha tudsz, akkor magad után minden használatkor takaríts, fertőtleníts ki.

Az alapvető utasítások azt is tartalmazzák, hogy az izolált személynek külön törölközőt kell használnia, mind fürdés vagy zuhanyozás után, valamint kézhigiéniai célokra.Ha nem tudsz külön helyiségben maradni, akkor tarts 2 métert (3 lépés) távolságot a többi embertől.

Közös konyha és mosogatás

A közös konyha használat egy izolált személlyel tilos. Csak akkor használd a konyhát, ha senki sincs jelen, és a kész kaját vidd be a szobádba és ott edd meg. Mosogatáskor mosogatógéppel (ha van) tisztítsd meg és szárítsd meg a használt edényeket és evőeszközöket. Ha ez nem lehetséges, akkor kézi mosogatószerrel és meleg vízzel mosd le őket, és alaposan szárítsd meg az edényeket.

Gyerekek, idős, kiszolgáltatott emberek, várandós nők

„A lehető legnagyobb mértékben tartsuk be a fenti a tanácsokat, bár ezek az intézkedések sem garantálják a 100%-os védettséget.”- mondják a szakemberek. 

Ha gyermekednél jelentkeznének a tünetek, akkor 7-14 napig legalább otthon kell maradnotok. Ha idős személy él veletek, akkor különítsd el a gyermekedet tőle és ezt szigorúan tartsátok be. Ha a gyermekedre eddig a nagyszülő vigyázott, akkor ezt azonnal szüntesd be!

A kertben

Közparkok és közkertek helyett a saját kertedet vedd igénybe, ha van. A saját kertedben bátran tartózkodhatsz, de tartsd be a két méteres szabályt a háztartás többi tagjától.

Arcmaszkok

A PHE frissített nyilatkozata az arcmaszkok használatáról a következő: „Nem javasoljuk az arcmaszkok alkalmazását, mint hatékony eszközt a fertőzés terjedésének megelőzésére. Az arcmaszkok fontos szerepet játszanak a klinikai körülmények között, például kórházakban, de nem védenek 100%-osan a fertőzések ellen. Ha te magad megfertőződtél, akkor érdemes maszkot viselned, hogy ne add tovább a betegséget az egy lakásban veled élőknek.

Köhögés és tüsszentés

Ha köhögés vagy tüsszentés esetén mindenképpen zsebkendőbe csináld, tüsszentésnél lehet a könyökhajlatba is. Semmiképpen sem a kezedbe, de ha már megtörtént, akkor irány a fürdőszoba és azonnal kézmosás (majd utána a kilincsek letörlése!). Legalább 20 másodpercig (de a legjobb a 40 másodperc) moss kezet szappanos vízzel, vagy használj kézi fertőtlenítőt.

Fontos: gyakran moss kezet, főleg miután tüsszentettél, papírzsebkendőt használtál.

Kerüld a háztartási tárgyak megosztását

Ezek azok a tételek, amelyeket nem szabad megosztani, ha gyanítod, hogy fertőzött vagy

  • edények
  • ivópoharak
  • csészék
  • étkészlet
  • törölköző
  • ágynemű

Mosás

A ruhákat, az ágyneműt, és a törölközőket a szokásos utasítás szerint kell mosni. A szennyezett ruhát, ami érintkezésbe került egy beteggel, mások is kimoshatják, de ne rázogassák a ruhát, ezzel is minimalizáljuk a vírus levegőn való terjedésének lehetőségét. A legjobb a mosodai mosás, ám ez nem mindig kivitelezhető.

Ha ez nem lehetséges, akkor várj 72 órát a 7 napos elszigetlései periódus végén, és utána vidd csak el a mosodába kimosni a ruhákat. Addigra biztos, hogy elhalnak a vírusok a ruhán.

A hulladék ártalmatlanítása

A hulladékot, amely érintkezésbe került az elszigetelt személlyel, beleértve a használt zsebkendőket (és az eldobható tisztítókendőket is) egy eldobható hulladékzsákba kell helyezni, és egy fedős kukába lezárni. A zsákot ezután egy második zsákba kell helyezni, és biztonságosan megkötni és lezárni. A megtelt szemeteszsákot ne dobd ki rögtön. Legalább 72 órán keresztül rakd külön a többi szemét mellé, majd az idő letelt után a többi háztartási hulladék mellé tehető a kukába.

Háziállatok

A PHE elmagyarázza: “Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok / háziállatok, például a kutyák és macskák megfertőződhetnek-e koronavírussal (COVID-19el).”

Látogatók fogadása

Ha hatósági karantén alá kerülsz, akkor ki kell ragasztanod egy piros papírt az ajtódra, amivel tájékoztatod az embereket, hogy ne menjenek be a lakásodba.

Ha önkéntes karanténban vagy, akkor se engedd, hogy mások az otthonodba lépjenek (csak azok, akikkel együtt élsz). Alternatív megoldásként telefonálj, videótelefonálj, vagy használd a közösségi médiát a látogatások elkerülése miatt.

Ezt olvastad már?

No Comments