Háziállataink és a koronavírus: tanácsok az állatorvostól

Sok tévhit kering arról, hogy az egész világot rettegésben tartó koronavírus megfertőzheti az állatainkat is. Szerencsére a tudomány mai álláspontja szerint a vírus csak emberek között fertőző, ám érdemes megtenni ezekben az időkben is mindent háziállataink és saját egészségünk érdekében.

A tatai Tappancs Állatorvosi Rendelő nagyon körültekintően számolt be nemrég arról a helyzetről, hogy mennyire érinti a COVID-19 névre hallgató vírus a háziállatainkat. Megnyugtató válaszokat olvashatsz alább, ha te is aggódsz azért, hogy a háziállatod esetleg elkaphatja tőled, vagy más embertől a koronavírust.

A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok (beleértve természetesen a kutyákat és a macskákat is) nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését (COVID-19) kiváltó kórokozót.

Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva, a mai ismeretek szerint ezt az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat. A vizsgálati eredmények alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése és a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező.

Bár a #maradjotthon fokozottan érvényes mindenkire, de amikor a háziállataink betegek, akkor az sok mindent felülírhat, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor sürgős ellátásra kell vinnünk kutyánkat, vagy macskánkat. Az állatorvosokat, önmagadat, a többi embert és természetesen a többi állatot a következő szabályok betartásával segítheted:

• Ha lázas vagy, légzőszervi panaszaid vannak (köhög, náthás), ne látogasd az állatorvosi rendelőket. Ahhoz, hogy a beteg állatod eljusson az állatorvoshoz, kérj meg valakit, hogy segítsen!
• Ha az emberi koronavírusos járvány szempontjából veszélyeztetettnek minősülsz (például 14 napon belül fertőzött környezetben tartózkodtál vagy a magyar Kormány által a járvány miatt ideiglenesen beutazási tilalmi listán megnevezett országban jártál), ne látogasd a rendelőt, az állatodnak behozatalára kérj meg más, fertőzött környezettel kapcsolatba nem hozható egészséges személyt.
• A mai ismeretek szerint az emberek járványos koronavírusos megbetegedése elsősorban az idősebb korosztályokban okozhat súlyos megbetegedést. Ezért azt javasolják az állatorvosok, hogy a járvány lezajlásáig az idősebb állattartó ügyfeleik – kerülve a saját fertőződésük lehetőségét – ne hozzák be az állataikat, kérjenek meg arra más, egészséges fiatalabb személyt.
• Ha elmész egy állatorvosi rendelőbe, akkor fertőtlenítsd a kezed a bejárat mellett elhelyezett fertőtlenítővel
• A váróhelyiségben egy állattal lehetőleg csak egy kísérő személy tartózkodjon
• A váróhelyiségben a megjelölt területen (a kijelölt vonal, tábla stb. mögött) tartózkodj
• A váróhelyiségben az állataikat kísérő személyek tartsanak egymástól legalább 1 méteres védőtávolságot. Kerüld a fizikai kapcsolatot (érintés, fizikai üdvözlés, kézfogás) más állattartókkal!
• A várakozási idő csökkentése, illetve a várakozás elkerülése érdekében védőoltás elvégzésére, vizsgálatra kérj időpontot az állatorvosodtól
• Mivel egyes megállapítások szerint a koronavírus közvetítői akár a bankjegyek és pénzérmék is lehetnek, javasoljuk, hogy inkább bankkártyával fizess az állatorvosi szolgálatért.

Csak indokolt esetben menj állatorvoshoz, és érintkezz más gazdikkal, és fokozottan figyelj a fenti szabályokra, így te is és háziállatod is egészségesek maradhattok!

Ezt olvastad már?

No Comments