Tudtad, hogy a fiúknak több érzelmi támogatás kell, mint a lányoknak? Mondjuk, hogy miért…

A fiúknak már egészen kiskoruktól azt tanítjuk, hogy keménynek kell lenni. Így már kicsiként azt tanulják meg, hogy az érzelmek “női dolgok”, és ez sokszor oda vezet, hogy nem tudják pontosan kifejezni az érzéseiket. Felnőve pedig sokszor nem tudnak megbirkózni velük.

Egy amerikai tanulmány szerint a fiúknak több érzelmi támogatásra van szükségük, és ez alapjaiban változtathatja meg a nevelési módszereket. Mondjuk, hogy miért:

A fiúk és lányok agya eltérően fejlődik.

A lányokhoz viszonyítva a fiúk agya nehezebb és méretesebb hipotalamusszal rendelkeznek. Ez azért van, mert az anyaméhben a terhesség harmadik trimeszterében kapnak egy hatalmas tesztoszteron dózist, amely miatt nehezebb lesz az agyuk és amely elősegíti a nagyobb izomtömeg kialakulását is.
Mindez segíti őket, hogy nagyobb fizikai erővel bírjanak, ugyanakkor bizonyos tulajdonságok hiányát is eredményezi, mint az érzelmek szabályozása.

A lányok előbb érnek, mint a fiúk.

A lányok agya sokkal gyorsabb ütemben fejlődik, mint a fiúké, akik csak az első 6 hét után tudnak felzárkózni hozzájuk. Ez később is így folytatódik, vagyis ahogy telnek az évek a lányok agya továbbra is gyorsabban fejlődik. Az említett tanulmány szerint egy újszülött lány agya pszichológiai szempontból egy 4-6 hetes fiúagynak felel meg.

A fiúk jobban ki vannak téve az anyai stressznek és a születési traumának.

A tanulmány rámutat arra is, hogy a fiú magzatok sokkal érzékenyebbek az anyai stresszre, és arra utalnak, hogy a hímek sebezhetőbbek, mint a nők, továbbá a fiú magzatok hajlamosabbak bizonyos betegségekre is, és nagyobb esélyük van arra is, hogy koraszüléssel jöjjenek világra.

Tippek, hogy egy érzelmileg pozitív légkörben neveljük a fiúkat:

  • Ösztönözzük és bátorítsuk őket, hogy beszéljenek az érzéseikről.
  • Hallgassuk meg a gondolataikat és a problémáikat, és ne akarjunk tanácsot adni vagy megoldani helyettük a problémákat.
  • Olvassunk velük olyan könyveket, amelyek a gondoskodásról és az empátiáról szólnak.
  • Már egészen kiskoruktól kezdve beszélgessünk velük az érzésekről és érzelmekről.
  • Mutassuk ki nekik a feltétel nélküli szeretetünket minden áldot nap.

No Comments