Bemutatjuk a gyerekruhákat, amelyek együtt nőnek a picikkel! (Igen ilyen van, és itthon készül!)


Krizsanóczi Márta tudja, hogy mi kell a kisgyermekes anyukáknak a boldogsághoz és a nyugalomhoz. Erről beszélgettünk a Symbyo baba-és gyerekruha márka alapítójával és tulajdonosával.

Honnan jött a vállalkozás ötlete?

Végzettségem alapján nincs sok közöm a ruhaiparhoz, mert táj- és kertépítész mérnök vagyok, viszont mindig is szerettem a szép és minőségi, strapabíró ruhákat, amiket nem kell pátyolgatni, vasalni, mégis jól néznek ki. Amikor az ikreim kicsik voltak, akkor találkoztam azokkal az angol és skandináv babaruha márkákkal, amelyek fenntartható módon, főként biopamutból gyártanak ruhákat igazi kedves-színes, gyermeklélekhez passzoló mintákkal.

Először egyáltalán nem gondoltam rá, hogy én is készíthetnék ilyesmiket, de miután hasonló magyar gyártó akkoriban nem igazán volt, valahogy elkezdett mocorogni bennem a gondolat.

Ezt a kezdő inspirációt követően hogyan és mikor indult a Symbyo?

Több mint 4 éve debütált az első kollekciónk, de nagyon kicsiben, nulla vállalkozói tudással és nagyjából ugyanennyi tőkével. Egyáltalán nem voltak nagy reményeim, úgy voltam vele, hogy meglátom, egyáltalán kell-e valakinek, amit kitaláltam. Több dologban is hatalmas szerencsém is volt: megtaláltam Andreát, aki az első perctől kezdve velem dolgozik, és az ő nagyon komoly szakmai tudása és kreativitása nélkül valószínűleg nem tartanék itt. Ő az, aki átülteti az elképzeléseimet „anyagba”, segít a szabásmintákban, és a „hogyanokban”. Az elején még egyenként én szabtam mindent a konyhaasztalunkon úgy, hogy előtte még életemben nem csináltam soha ilyet.

Úgy tűnik azóta nagyon sokan megismerték a márkát és sokan szeretik, amit kitaláltál. Mennyire volt nehéz felépíteni magát a márkát?

Nem éreztem nehéznek ezt a részét. Az elején még nyilván nem volt teljesen tiszta az irány, de abban teljesen biztos voltam, hogy első osztályú ruhákat szeretnék készíteni a vásárlóimnak. Olyanokat, amelyek tökéletesen illeszkednek, nem csúsznak el, egyszerű feladni és élmény használni.

Gondoskodni akartam a vásárlóimról, hiszen a saját bőrömön tapasztaltam, hogy anyának lenni kőkemény és nagyon-nagyon jólesik, ha valaki tényleg odafigyel ránk, és arra, hogy mire van szükségünk. Egyszerűen azt kommunikáltam és kommunikálom most is, amit gondolok, és amit csinálok. Felvállaltam a bénázásokat is, azt is, ami nem sikerült. Nem számít, hogy az elején még nem volt profi a logó, az arculat, azt hiszem a lényeg átment a kezdetektől.

Mi a Symbyo baba- és gyerekruhák különlegessége, mi jellemzi őket?

Az egyik ismertetőjegyünk, hogy igyekszünk olyan darabokat tervezni, amelyek „együtt nőnek a babával”. Ez azért fontos, mert az első évben akár 2 havonta le kell cserélni a baba teljes ruhatárát, annyira gyorsan nőnek ebben a korban. Kevesen tudják, hogy a ruhaipar a második legszennyezőbb iparág a világon, és nagyon sokat tehetünk, ha kevesebb ruhát vásárolunk, és a meglévőket hosszabb ideig használjuk. Nekem az a célom, hogy egy Symbyo ruha akár egy éven keresztül is használható legyen, vagy a nagyobbacskáknál akár több szezonon keresztül.

A másik speciális irány, amit követünk, hogy a ruháink mosható pelenka kompatibilisek és támogatják a babahordozást. Én magam is környezetvédelmi szempontok miatt mosható pelenkát használtam a gyerekeimnél, és tapasztaltam, hogy a „nagyobb csomagra” bizony egy átlagos nadrág nem megy fel. A Symbyo nadrágokban éppen ezért van elég hely a mosható pelusnak is.

Melyek a legfontosabb dolgok számodra, amelyeket a tervezésnél és a készítésnél figyelembe veszel?

Nagyon fontosnak tartom, hogy a babák és kisgyerekek a koruknak megfelelő ruhát viseljék. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a ruha minél kevésbé akadályozza a szabad mozgást. Egy pici baba nagyon vagányan tud festeni egy farmerban, de egyszerűen nem való neki. Egy merev, szűk nadrágban nem tudja felhúzni a lábacskáit, nem képes olyan mozgásokra, amelyeket amúgy már megcsinálna. Hiszek abban, hogy úgy is lehet tündéri darabokat készíteni, hogy az kényelmes a babának, betölti a funkcióját, és nem ró plusz munkát a szülőkre, gondolok például arra, hogy nincsen rajta 15 db fölösleges gomb vagy patent.Számunkra alapvető, hogy nem használunk műszálas textilt, csakis öko-tex-, vagy bio minősítéssel rendelkező pamut anyagokkal dolgozunk.

Milyen termékek találhatók a Symbyo kínálatában?

Folyamatosan nő a kínálatunk, többféle nadrágunk van, nagyobbacskáknak mellények, pólók, ruhák, és persze az elmaradhatatlan sapkák és sálak. Mivel korábban nagyon sok rossz minőségűvel találkoztam, eléggé háklis vagyok ez utóbbi ruhadarabokkal kapcsolatban, mert nagyon meg tudja keseríteni a mindennapokat egy nem megfelelő darab. Ha tavaszi szezonban mondjuk minden másnap megyünk csak ki a gyerkőccel a levegőre, ez akkor is 45-szöri sapkahúzást jelent, ezért nagyon nem mindegy, hogy a baba szívesen veszi-e fel, kell-e ötpercenként igazgatni, vagy gördülékenyen megy az egész, és a sapi a helyén marad a séta egész ideje alatt.

Mi az, ami inspirál az új termékek megszületésénél?

Mindig praktikum oldalról közelítek, ezért mindig egy igényre vagy egy problémára keresek megoldást.

Melyek a legnépszerűbb termékek?

Kezdettől az egyik legnépszerűbb termékünk a MocorGO nadrág, ami egy bő ülepű, visszahajtható szárú darab. Szerintem nagyon sok előnye van, többek között, hogy tényleg nagyon hosszú időn át nem növi ki a baba, és borzasztó aranyosan is festenek benne.

Szintén nagyon szeretik a vásárlóim az átmeneti időre való füles sapkákat, ennél tényleg nem kell aggódni, hogy a picik homloka, füle vagy tarkója kilóg.

Háromgyerekes anyaként hogyan tudod beosztani az idődet, hogy mindenre jusson?

Anyaként hatalmas előnyt jelent a szabad időbeosztás lehetősége, de az tökéletesen esélytelen, hogy mindenre jusson idő. Csak úgy lehet ép ésszel csinálni, ha az ember elenged dolgokat. Én mondjuk nem vagyok egy kifejezetten rendszerető alkat, így gyakran eluralkodik a házban a káosz, ezen nincs mit szépíteni. Az is nehéz benne, hogy mivel itthonról dolgozom, nem igazán lehet, vagy legalábbis nehéz letenni a céges ügyeket: mindig van, ami megszólít, nehéz átkapcsolni teljesen család üzemmódba.

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

Nagyon szeretek új dolgokat tanulni és erre egy vállalkozásban állandóan van lehetőség, sőt szükséges is. Amióta a saját vállalkozásomat vezetem, rájöttem, hogy a marketing egészen közel áll hozzám és nagyon szeretem csinálni.

Hogyan hat a jelenlegi korona vírus helyzet a vállalkozásodra, milyen változtatásokra kényszerültél?

Tulajdonképpen nagyon jó helyzetben vagyunk, mert a munkatársaim mind egyszemélyes kis házi műhelyeikben varrnak, így biztonságosan és flottul megy a gyártás most is. A raktár a mi házunkban van, a csomagolást és az ezzel kapcsolatos feladatokat én csinálom, így ez a terület is pont ugyanúgy működik, ahogy korábban. Ami közvetlenül érintett minket a vásárok és a rendezvények elmaradása, ahová kiállítóként mentünk volna. Van egy nagyon erős, nagyon támogató vásárlói bázisom, akiknek nagyon hálás vagyok, mert a mostani nehéz helyzetben is kitartanak mellettünk. Én pedig azon vagyok, hogy ezt a bizalmat meg is szolgáljam.

Nézz körül itt és csapj le a Maradj otthon kuponra!

Ez is érdekelhet:

No Comments