Balkon kertészkedés minimálban – ha csak egy talpalattnyi helyed van

Ha nem áldott meg hatalmas kertes, teraszos házzal a sors keze, akkor abból kell kihozni a legtöbbet, ami van. Most 10 olyan tanácsot hoztunk, amivel kis helyen is nevelhetsz fűszernövényeket, és virágokat.

Olyan növényeket válassz, amik nem időigényesek

Lehet, hogy nincs hatalmas erkélyed, de ez nem jelenti azt, hogy nem használhatsz ki minden helyet, hogy egy gyönyörű virágoskertet hozz létre. Csak arról kell meggyőződnöd, hogy olyan virágokat válassz, amik bírják a kiképzést a teraszon. Válassz alacsony karbantartási igényű növényeket, ilyenek például a kasvirág, a petúnia, a vasvirág, a jukka, a sásliliom. Így nem fog rámenni az egész napod, hogy locsolgasd a virágokat, és több időd jut a teraszon a növényeid között lustálkodni.

Függőleges kert kialakítása

Ha éppen csak egy pici balkonod van, akkor terjeszkedj felfelé, így kihozhatod a maximumot. Vegyél korlátra szerelhető kaspókat, függőleges virágfalat (egy régi létra is jó megoldás lehet!). A bromeliák, a páfrányok, a begónia, a pozsgások, és a szőlők mind nagyszerű függőleges kertészkedést tesznek lehetővé.

A kert, ami egyben elrejt a zavaró szomszédok elől is

Ha szeretsz kiülni az erkélyedre, de zavar, hogy a szomszéd is ezt teszi napjában többször, akkor telepíts az erkélyfalad mellé olyan növényeket, amik felfelé törnek. A legjobb módszer, ha borostyánt, loncot, és jázmint teszel virágládákba, és felfelé vezeted a korláton, falon vagy egy lécen. Jó erre a bab, a paradicsom, a szőlő vagy a tök is, így szüretelhetsz is nyáron/ ősszel ezekből.

Próbáld ki a komposzt teát

A komposzt tea minden lakásban élő ember számára kivitelhezhető, ha nincs hely, ahová a növényi hulladékot el tudod vinni. A komposzttea tökéletes a növények szomjúságának és tápanyag hiányának enyhítésére, ráadásul közben a szemeted is kevesebb lesz.

Itt nézheted meg, hogy hogyan készíthető komposzt tea:

Készíts egy mutatós kaktusz és szukkulens ládát

Ha erkélyeden csak egy kis asztalkának van hely, akkor helyezd arra a fókuszpontot. Szerezz be egy nagy tálat, és ültess bele olyan növényeket, amik kevés öntözést igényelnek. A legtöbb pozsgás növény ilyen, de a kaktuszok és a többi szukkulens növény tökéletes választás. Ha kevés a helyed az asztalon, akkor terjeszkedj felfelé!

Gondozz gyógynövénykertet!

A gyógynövénykert egy újabb csodálatos lehetőség azok számára, akiknek kicsi az erkélyük. A gyógynövények pici helyen elférnek, ráadásul használhatod őket házi borogatásokra, kerülhetnek salátákba, húsok mellé. Nevelj rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot és zsályát. Ezeknek a növényeknek sok napfényra van szüksége (napi 6-8 óra közvetlen napfény), viszont ha életben tudod tartani őket, akkor többet sosem fogsz a kisboltban bazsalikomot venni.

Így oldd meg a vízelvezetést!

Az erkély kertészek számára a legtöbb problémát az öntözés okozza. A vízelvezetés legegyszerűbb megoldása az, ha egy réteg kavicsos aljzatot teszel a cserepek aljára, és minden kaspóra (amin nincs már) teszel lyukat. Így a felesleges víz kicsorog a kövekre, és elpárolog, így nincs túllocsolás.

Tedd egymás fölé a növényeket

A kis erkélyeket sem lehetetlen kiaknázni, erre a legjobb megoldás, ha polcokat szerelsz fel a fal mentén, így kerülve el a zsúfoltságot. A növényeket magasra is rakhatod, így nyújva meg a tér illúzióját.

Árnyas az erkélyed? Nem probléma!

Nem mindenki rendelkezik napfényes elosztású erkélyes lakással. Ha a te eréklyed sötét, és árnyékos a nap legnagyobb részében akkor se keseredj el! Válassz kevesebb napfényben is jól élő növényeket. Ilyenek az ametiszt virág, begónia, a kerti hortenzia, a páfrány, a caladium (tarkalevél)

Betűz a nap az erkélyre?

A déli és nyugatra néző erkélyek szinte egész nap teljes napfényt kapnak. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell az olyan növényeket, mint a páfrányok, amelyek az árnyékban virágzanak, és optimalizálni kell a közvetlen napfényt élvező növényzetet. Néhány példa a napfényben virágzó növényekre: százszorszép, szépecske vagy menyecskeszem, levendula, cickafark, zsálya.

Mivel most nem igazán látogathatóak a kertészek, virágboltok így ajánlunk néhány online virágbeszerzési lehetőséget:

Plante Budapest

A belvárosi növény lelőhelyről már online is lehet rendelni. Nagyon sok féle zöld szobanövény található meg náluk, de elindult a fűszernövény házhoz szállításuk is. Keresd őket itt:
https://plantebudapest.com/

Praktiker

A legnagyobb barkácsáruház is átállt kiszállításra, ráadásul most kiárusítás is van náluk, így sokféle szobanövény és kaktuszféle, szukkulens rendelhető. Itt éred el őket:
https://www.praktiker.hu/kert/noveny-mag-hagyma/szobanoveny

Örökzöld kertészet

Egy kertészet, ahol mindent megtalálhatsz ahhoz, hogy virágzó legyen az erkélyed, vagy balkonod. Itt találod meg őket:
http://orokzold.hu/hu/webaruhaz/

Groenk zöldség házhozszállítás

Ha fűszernövényekre vágysz, akkor keresd a magyar termelők növényeik a Groenknél:
https://www.groenkwebshop.hu/

Megyeri Szabolcs kertészete

Szabolcs a saját autójával szállítja házhoz a csodás növényeket, gyümölcsöket, és persze virágokat vagy netán fákat (ha esetleg kerted van) kertészetéből az ország bármely pontjára.

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/

Ha van kerted, akkor ezeket a tanácsokat is olvasd el!

No Comments