8 ok, amiért a legidősebb tesvér különleges tiszteletet érdemel

Az elsőszülöttek kétségkívül különleges gyermekek, akik örökre megváltoztatják a szüleik életét. Ők azok, akik nagyszerű ajándékot adnak a szülői nevelésről, és később minden nap emlékeztetik szüleiket arra, hogy a világon vannak. De mit tanulhatunk tőlük? Nagyon sokat!

Alfred Adler elmélete szerint a legidősebb gyermek általában a legfelelősebb és a legmegbízhatóbb (ezt több kísérlet bizonyította), és nagyon sokat segít a gyermek szüleinek tényleg szülővé válniuk. De miért is mások az elsőszülöttek? Mit lehet eltanulni tőlük? Íme a Brigthside listája:

Megtanítják nekünk szülőknek azokat a leckéket, amelyeket elmulasztottunk

Amikor megszületik az első gyermekünk akkor egy teljesen új élet nyer értelmet és bizonyos értelemben egy második élet is elindul (a szülőké természetesen). Az élet sok kihívást tartogat a szülőknek, de ezúttal ezt a babájukkal együtt élik meg. Sok hibát követünk el a gyereknevelés során, de ezeket megtanuljuk kijavítani, és a gyermekünk segítségével növekedünk, és legyőzzük a nehézségeinket, még akkor is ha néha lehetetlennek tűnnek. Bár sokan félnek az első gyermek születése előtt, de a gyermek többet taníthat nekünk, mint hinnénk!

Túl korán nőnek fel

A legidősebb gyermekek még nem felnőttek, de nem is gyerekek. Amikor fiatalabb testvérük lesz, számukra nincs más választás, mint felnőni és felelős és ésszerű emberré válni. Gyakrabban halljuk tőlük “De hát én vagyok a nagy gyerek” kifejezést, és amikor ezt mondják, az így is történik.

Bölcsebbek, mint gondolnánk

A gyors felnövekedés kényszeríti a legidősebb gyermeket arra, hogy okosabbá váljanak. Az elsőszülöttek sokszor fordulnak a felnőttek felé, így felelősségérzetet tanulnak. Valahogy úgy lehet leírni őket, hogy a felnőttség és a gyermeki lét között vannak. Támogatást is keresnek, de közben szülőként is egyengetik a kisebb testvéreik mindennapjait. Idővel még tanácsadóbbá válnak és gyakran kérnek véleményt a felnőttektől.

Többet “dolgoznak”, mint kellene

A gyerekek, akiknek fiatalabb testvéreik vannak, sokkal többet tesznek, mint azok a gyerekek, akik egykék. Több házimunkát és nagyobb felelősséget vállalnak, megosztják a szabadidejüket a testvéreikkel. Míg egy egyke bármikor olvashat vagy játszhat a szobájában, addig egy elsőszülöttnek ott van a testvére, akire vigyáznia kell, akivel játszania kell. Ezt szívesen is teszik, de mire ez kialakul, ahhoz azért idő kell.

Ők a legjobb segítők

Ha van egy nagyobb gyermekünk, akkor nem csak két kezünk van szülőként, hanem négy, hiszen a gyermekünk is segít nekünk. Ők a legjobb dadák, és jobb kezünkként életmentőek lehetnek, amikor segítségre van szükségünk a kisebbik gyerek körül.

Az elsőszülöttek a példaképek

A nagy testvérek készen állnak arra, hogy megosszák a tapasztalataikat a kisebbekkel. Sok tapasztalatuk van abban, hogyan lehet gyorsan megírni a házit, melyik tanár a legaranyosabb, vagy éppen, hogy kell egy játékkal ügyesebben játszani. Az elsőszülöttek sok leckét megtaníthatnak a kisebbeknek. Igazi kiváltság ez, hiszen ők már végigjárták ezeket a mérföldköveket egyszer.

Önzetlenek

A legidősebb testvérek számára az önzőség valószínűleg ismeretlen fogalom. Megszokták, hogy ott vannak a testvéreik, akikkel mindig együtt vannak. Megosztják az utolsó cukorkát velük, és az összes játékukat. Büszkék a testvéreikre, és semmit sem sajnálnak tőlük, és bár időről időre lehetnek feszültségek, mégis csak ők a legnagyobb drukkerei a legkisebbeknek.

Ők a lehető legjobb nagytestvérek

Nagyvonalú, gondoskodó, szellemes és szórakoztató: ezek is lehetnének az elsőszülött nagytestvérek jelzői. Ők nagyszerű példák a kisebb testvéreik számára, akikre érdemes és kell is figyelni. Ha neked is volt nővéred, vagy bátyád, akkor tudod, hogy te is csak arra figyeltél, hogy a nagytesód mit csinált gyerekkorodban és te is megpróbáltad utánozni. Ugye így volt?

Neked van nagytesód? Milyen a viszonyotok?

Ezt láttad már?


No Comments