10 krimi, amitől még izgalmasabb lesz ez a nyár

A koronavírus átírta a nyári terveinket, de azt nem engedhetjük meg neki, hogy elvegye azt az élményt, hogy egy izgalmas könyvbe merülve olvassunk a teraszon, a parkban, vagy éppen hétvégi kisházban, ahová elmenekülünk a város zaja elől. Íme 10 olyan regény, ami garantáltan megborzongat majd téged a kánikulában.

Hidasi Judit – Aranykör sorozat (Elveszve, Keresés) (Álomgyár)

Dóra karakterével és történetével a Goodstuff főszerkesztője egy nagyon különleges krimi sorozatot teremtett. Az Elveszve és a Keresés Dóra küzdelmét mutatja be, aki nem csak kisfiáért, hanem egy sokkal nagyobb ügyért is harcol olyan ellenségek ellen, akiket elképzelni sem lehet. Az utolsó oldalig tartogat meglepetéseket a két regény, ha az Elveszvét olvastad, legyen kéznél a Keresés, mert nem tudsz majd a folytatás nélkül egy estét sem kibírni! Itt szerezheted be!

Fülszöveg: Létezik ​rosszabb rémálom egy szülő számára, mint a gyermeke elrablása? Dóra élete teljes és boldog volt. Szerető család vette körül, karrierje felfelé ívelt, minden tökéletes volt, amíg el nem rabolták kétéves kisfiát a játszótérről. Minden kártyavárként dől össze benne és körülötte. Őrült hajszába kezd és semmi más nem számít már neki, csak hogy megtalálja a fiát. Egy tapasztalt nyomozó, Puskás András és két számítógépes zseni tinédzser lesz segítségére. Az idő előrehaladtával a szálak sehova nem vezetnek, a nyomok kihűlnek, mígnem két év múlva ugyanonnan, ugyanúgy el nem tűnik egy másik gyermek is. A nyomozás új lendületet kap és kontinenseken át vezet egy szörnyű és váratlan végkifejletig. Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem a fia elrablása lesz Dóra legsúlyosabb és legsötétebb megpróbáltatása. Mire lehet képes egy anya, hogy visszakapja gyermekét?

Ludányi Bettina – Nyomodban (Álomgyár)

Ha szereted az erős, okos, független és magabiztos nőkről szóló krimiket, akkor Ludányi Bettina szerzőnk regényét nagyon ajánljuk. A Nyomodban című regényben megismerheted Daisyt, aki egy súlyos ügybe keveredik, amiből nem egyszerű kijönni. Főleg úgy, hogy közben ott egy helyes rosszfiú is, aki segít a lánynak a gyilkos kilétének felderítésében, ám ennél ez az ügy csavarosabb és izgalmasabb, mint ahogy leírva hangzik. Itt megrendelheted!

Fülszöveg: Te megszegnéd a törvényt, ha egy élet lenne a tét? Daisy Carvalho Serra, a rendőrség tanácsadó nyomozója mocskos ügybe keveredik. Egy olyan gyilkosságban segíti a rendőrség munkáját, amelyben az elkövetés módja nagyon emlékezteti egy korábbi ügyre. Csakhogy az akkori sorozatgyilkos már halott. Oliver Walsh, a helyi bűnszervezet, a Fantomok egyik vezető beosztású bűnözője, vádalku fejében segíti a helyi erőket az információszerzésben. A nyomozás nagy erőkkel zajlik, ám van a rendőrök között valaki, aki sokkal többet tud, mint amennyit megoszt a hatóságokkal. Vajon ki az, és mi a célja a hallgatással? Hogyan birkózik meg Daisy a két gyilkosság között húzódó párhuzammal, és egyáltalán mi köze van az esetekhez? Milyen messze megy el a gyilkos, ha a bosszúvágy hajtja?

Arnaldur Indriðason – Reykjavíki ​éjszakák (Animus Kiadó)

A skandináv krimik koronázatlan királya Arnaldur Indriðason most visszautazik egy kicsit a múltba, hogy elmesélje magányos főhősének igazi történetét. Erlendur főfelügyelő 12 mai történet után most a múltban próbál meg helyt állni. A helyszín Izland, ahol nyáron szinte sosem megy le a nap, de a sötétség azért ott gyülekezik a város felett, ugyanis két embert is meggyilkolnak, és Erlendur kapcsolatot sejt a két eset között.

Fülszöveg: Erlendur nemrég lépett be a rendőrséghez, még nem nyomozó, egyszerű közlekedési rendőr. Éjszaka dolgozik, amikor Reykjavík is tele van autóbalesetekkel, rablásokkal, részegekkel és verekedőkkel, és néha előfordulnak megmagyarázhatatlan halálesetek. Egy nap vízbe fúlva találnak egy hajléktalant, akit Erlendur személyesen ismert, és egy fiatal nő is eltűnik, aki egy klubból tartott hazafelé. Mindkét ügyet hamar lezárják, de Erlendur ösztönei azt súgják, érdemes kutatni a két ember sorsa után. Nyomozásba kezd, s közben elkerülhetetlenül magába szippantja a város sötét oldala, ahol mindenki vagy bujkál, vagy menekül.

Eva García Sáenz de Urturi – A ​fehér város csöndje (Európa Kiadó)

Bár hazánkban talán még ismeretlenül hangzik Eva García Sáenz de Urturi neve, de jobb ha megjegyzed, mert még sokat fogunk hallani felőle. A Fehér város csöndje egy trilógia sorozat első kötete, amiből már filmet is forgattak Spanyolországban annyira népszerű volt. A történet nagyon különleges, és egy régre visszanyúló nyomozásról van szó, ami a sok borzalom mellett elkalauzol Spanyolország szép és kevésbé szép helyeire is.

Fülszöveg: Tasio ​Ortiz de Zárate, a közkedvelt régész, akit húsz évre ítéltek egy gyilkosságsorozatért, amely egész Vitória lakosságát rettegésben tartotta, hamarosan szabadul. Már csak néhány napot kell a börtönben töltenie, amikor az öldöklés újrakezdődik: az Öreg Katedrálisban egy húszéves pár meztelen holttestére bukkannak. Az áldozatok halálát az okozta, hogy valaki méheket eresztett a torkukra. És ez még csak a kezdet. Unai López de Ayala, bűnügyi profilalkotásban jártas fiatal nyomozó megszállottan igyekszik elejét venni a további gyilkosságoknak. Módszerei rendre felbosszantják a felettesét, Alba főhadnagyot, aki történetesen nő, és akivel ráadásul nyomozás közben zavaros szerelmi viszonyba bonyolódik. Az idő mintha ellenük dolgozna, és Vitória lakóira újra minden sarkon veszély leselkedik. Ki lesz a következő áldozat?

Sara Collins – Frannie ​Langton vallomásai (Libri Kiadó)

Ismerd meg te is Frannie Langton történetét, akit gyilkossággal vádolnak, de ő semmire sem emlékszik abból az éjszakából. Sokkal többet tud azonban mesélni olyan ma is fontos témákról, mint a rabszolgaság, a kirekesztettség és a kiszolgáltatott, elnyomók általi élet…

Fülszöveg: Frannie ​Langton, a hajdan rabszolgasorban élő cseléd ellen brutális kettős gyilkosság a vád: a hatóságok szerint megölte gazdáját, a tudós George Benhamt és annak különc francia feleségét, Marguerite-t. Sorjáznak a terhelő tanúvallomások, melyekben Frannie csábítóként, boszorkányként, mesteri cselszövőként és szajhaként jelenik meg. Frannie azonban azt állítja, hiába múlik rajta az élete, képtelen felidézni, mi történt azon a végzetes éjszakán. Van azonban valami, amit el tud mondani: saját, kiszolgáltatott és hányattatott életének történetét, mely egy jamaikai ültetvényen kezdődött, ahol gazdája, egy velejéig romlott tudós szörnyű kísérleteiben segédkezett, és amely könnyen lehet, hogy az akasztófán ér véget. Vallomása megpecsételheti a sorsát, ugyanakkor az igazság olyan bűnöket is leplezhet, melyek borzalmasabbak akár a gyilkosságnál is…

Jane Harper – Az ​elveszett férfi (GABO Kiadó)

Ausztrália legizgalmasabb krimiírónője Jane Harper végre új regénnyel jelentkezik. Most nem a megszokott nyomozóját hozta el az olvasóknak, hanem egy olyan család történetétt mutatja be, ami tele van titkokkal és persze egy gyilkossággal is, amit mindenki szeretne a szőnyeg alá söpörni, de nem lehet…

Fülszöveg: A ​középkorú Nathan Bright hónapok óta először találkozik fiatalabbik öccsével, Bubbal a birtokaikat elválasztó kerítésnél, a kietlen ausztrál vidék kellős közepén. Bár a világtól elszigetelt házaik háromórás autóútra vannak egymástól, a fivérek közvetlen szomszédok. Középső testvérük, Cameron holtan hever a lábuknál. Ő tartotta kézben a családi birtok ügyeit, és egy nap valamiért egyedül vágott neki a pusztának, ahol a könyörtelenül tűző nap senkit sem kímél. Nathan, Bub és Nathan fia visszatérnek Cameronék farmjára, a család többi tagjához: fivérük feleségéhez, lányaihoz és anyjukhoz, valamint régóta velük élő alkalmazottjukhoz és két nemrég leszerződtetett idénymunkásukhoz. Miközben Cameron halálát gyászolják, megkezdődik a gyanakvás, és Nathan azon kapja magát, hogy kénytelen feltárni a titkokat, amelyeket a Bright család jobb szeretne a szőnyeg alatt tudni.

Michelle McNamara – Eltűnök ​a sötétben (Európa Kiadó)

Egy ​rejtélyes és erőszakos bűnöző ötven betöréses nemi erőszakot követett el és legalább tíz embert gyilkolt meg Kalifornia különböző városaiban az 1970-es évek végétől több mint tíz éven át. Három évtizeddel később Michelle McNamara bűnügyekkel foglalkozó újságíró eredt az elkövető nyomába, megszállottan kutatott és publikált az ügyről, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak. A filmből sorozat is készült Eltűnök a sötétben címmel, amiben megismerhetjük a szerzőt, aki megszállottan nyomozott a Kaliforniai gyilkos után és nagyon sokáig eljutott.

Fülszöveg: Egy rejtélyes és erőszakos bűnöző ötven betöréses nemi erőszakot követett el és legalább tíz embert gyilkolt meg Kalifornia különböző városaiban az 1970-es évek végétől több mint tíz éven át. A Kaliforniai Gyilkosnak nevezett pszichopata ragadozó titokban figyelte meg kiszemelt áldozatait: tökéletesen ismerte a szokásaikat, a napirendjüket, majd a kertvárosi házakba behatolva éjszaka, váratlanul támadta meg őket. Maszkban, gyakran félmeztelenül, kést szorítva a torkuknak. Miközben a fejlődő Kaliforniában modern lakóparkok épültek, a sorozatgyilkos a hálószobák démonává vált, a legjobb detektívek és rendőrök mégsem tudták azonosítani és elkapni. A támadások végül abbamaradtak, a gyilkos pedig hosszú időre eltűnt az éjszakában… Három évtizeddel később Michelle McNamara bűnügyekkel foglalkozó újságíró eredt az elkövető nyomába, megszállottan kutatott és publikált az ügyről, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak. McNamara azonban váratlanul meghalt, mielőtt befejezhette volna a könyvet, így végül nem élhette meg a gyilkos letartóztatását sem, amihez közvetetten maga is hozzájárult. Az Eltűnök a sötétben egyszerre izgalmas nyomozás és pillanatkép egy korról. Miközben eleven prózája elkíséri az olvasót Kalifornia utcáin a gyilkos nyomában, érzékenysége révén megismerjük az áldozatokat, a családi traumákat, a rendőröket, valamint betekintést nyerünk a nyomozás részleteibe, eredményeibe és zsákutcáiba. Megérthetjük, hogy az eset miként változtatta meg a modern bűnüldözést.

Jørn Lier Horst – Vadászkutyák (Animus Kiadó)

Már a könyv borítója is megbabonázza az embert, ám a történet se semmi. Jorn Lier központi nyomozó figurája William Wisting, aki 17 évvel egy régi gyilkossági ügy után kerül bajba… Olyannyira kilátástalan a helyzete, hogy a bűnügyi tudósító lányának kell a segítségére sietnie. De a gyilkos, aki anno garázdálkodott újra támadásba lép? Sikerül tisztáznia magát a nyomozónak?

Fülszöveg: Tizenhét évvel ezelőtt Cecilia Linde, a gazdag családból való tinilány elrablása és meggyilkolása egész Norvégiát megrendítette. Gyilkosa most szabadul, és azonnal ügyvédet is fogad, ugyanis azt állítja, hogy ártatlanul ítélték el. Érvei olyan meggyőzőek, hogy William Wistinget, aki annak idején a nyomozást vezette, hamarosan felfüggesztik bizonyítékhamisítás vádjával. És mintha ez nem lenne elég, a történelem megismétli önmagát: egy újabb fiatal lány tűnik el, ugyanolyan rejtélyes körülmények között, mint egykor Cecilia. Wisting lánya, Line, aki bűnügyi tudósítóként dolgozik, úgy határoz, hogy kerül, amibe kerül, segít apjának tisztázni a nevét.

Graham Moore – Bűnösök (Agave Könyvek)

Graham Moore, az Oscar-díjas forgatókönyvíró és Az éjszaka fénye című bestseller szerzője az amerikai igazságszolgáltatás rendszerét veszi górcső alá új regényében. A Bűnösök csavart csavarra halmozva az utolsó oldalig fenntartja a feszültséget, miközben olyan módon ábrázolja korunk Amerikáját, gondolkodását és előítéleteit, ahogy arra senki más nem képes.

Fülszöveg: Minden ​azzal kezdődött, hogy a fekete Bobby Nockot számtalan terhelő bizonyíték ellenére ártatlannak találták a tizenöt éves Jessica Silver meggyilkolásának ügyében. Az amerikaiak nyolcvannégy százaléka úgy vélte, hogy az évszázad perében Maya Seale és Rick Leonard, az esküdtszék két vezéralakja, futni hagytak egy gyerekgyilkost. Az ítélet sokkolta Amerikát, és nem sokkal a tárgyalás berekesztése után több esküdt is megváltoztatta a véleményét, ráadásul Rick nyíltan kirohant Maya ellen. Még könyvet is írt az ügyről, amiben mindennek elmondta a nőt. Közben az emberek ugyanazt kérdezték egymástól: mi történt az igazságszolgáltatással? Most, tíz évvel később egy híres produkciós cég Rick Leonard segítségével dokusorozatot tervez forgatni az ügyből, ráadásul a férfi azt állítja, hogy nemrég olyan bizonyítékok birtokába jutott, amik mindent megváltoztatnak. A forgatásra meghívják az egykori esküdteket is, csakhogy a nagy leleplezés elmarad, ugyanis valaki megöli Ricket az első napon. A helyzetet pedig hamarosan csak még jobban bonyolítja, hogy kiderül, a korábban felmentett Bobby Nock már hónapok óta eltűnt, senki nem tud róla semmit. Ki ölte meg Ricket? S mi történt valójában tíz évvel ezelőtt?

Cristina Alger – Lányok, mint mi (21. Század Kiadó)

Milyen lehet úgy nyomozni, hogy egy családtagod az érintett? Ez történik Nell Flynn FBI ügynökkel, aki édesapja után nyomoz. A bankár felesége története után Cristina Alger most egy cseppet sem könnyű családi történetbe ássa bele magát, ahol sok szörnyű meglepetés érheti az embert.

Fülszöveg: Mi történik, ha egy gyilkossági ügy első számú gyanúsítottja nem más, mint az édesapád? Nell Flynn FBI ügynök egy nagyon személyes ügyben nyomoz. Édesapja a gyilkosságiaknál két fiatal nő halálának ügyén dolgozott, mikor hirtelen életét vesztette egy motorbalesetben. A lány tíz év után visszatér a szülővárosába, hogy eltemesse apját és felszámolja a családi birtokot. De előtte még fontos feladat vár rá: apja közvetlen munkatársa, Nell segítségét kéri a Long Island-i gyilkosságok kivizsgálásában. A lány nem tudja, kiben bízhat meg. Kísértenek a gyerekkor borzalmas emlékei: csak hétéves volt, amikor az édesanyját brutálisan megölték. A családjával és a bűntényekkel kapcsolatos válaszok, amelyek után kétségbeesetten kutat, talán ott vannak eltemetve az emlékezetében…

Ezt láttad már?

No Comments