5 dolog, amit érdemes átgondolnod, mielőtt megbocsátasz valakinek, aki megbántott

Biztos, hogy téged is bántott már meg valaki az életed során. Ez lehetett a családtagod, a barátnőd, a kedvesed, a kollégád, vagy a szomszédod, esetleg egy ismeretlen ismerős. A megbocsátás nem olyan egyszerű dolog, érdemes előtte átgondolni egy-két dolgot.

Valójában nem kötelező megbocsátanod annak az embernek, aki megbántott, ha még nem vagy erre kész

Egyesek békét találnak abban, hogy másokkal jóban vannak, mert jobban alszanak éjszakánként. Talán te sosem leszel ilyen ember. Mindenki eltérően kezeli a szívfájdalmait, ezért sem szabad nyomást gyakorolni se önmagadra, se másra a megbocsátás témakörében. Ugyanakkor azt nem szabad megengedned magadnak, hogy lelassítsd a megbocsátást. El kell fogadnod azt, ami történt, és úgy kell haladnia a dolgoknak, ahogy azok akarnak.

A megbocsátásunk nem azt jelenti, hogy hirtelen puszi pajtások leszünk azzal, aki megbántott minket

Ha valakivel haragban vagy, akkor hiába bocsátasz meg, attól még nem lesz az a bizony személy rögtön újra a legjobb barátod. És ez teljesen normális. Hiszen ő fájdalmat okozott neked, és ne feledd, hogy a megbocsátás nem egyenlő azzal, hogy mindent eltörölsz. Megbocsátasz valakinek, visszaengeded a világodba, mintha minden rendben lenne köztetek. Csak azért, mert megbocsátottál valakinek a múltbéli hibái miatt, nem azt jelenti, hogy nem tartasz attól, hogy ez újra megtörténik…

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy az, ahogy bánt veled az az ember az rendben van

Túl sokan vannak olyanok, akik összezavarodnak és megbocsátást keresnek, majd visszatérnek pontosan ugyanahhoz, amit előzőleg csináltak. Ahogy egy bűntény sem maradhat következmények nélkül, az elkövetett hibáinkkért is vállalnunk kell a felelősséget. Csak azért mert visszatalált hozzád az illető, még nem azt jelenti, hogy te nem haragszol rá, mert megbántott. A megbocsájtás azt jelenti, hogy elég kedves és kegyes voltál, hogy megbocsáss neki, de ha ezután nem változtat a hozzáállásán, vagy újra elköveti a hibákat, akkor ugyanúgy véget érhet köztetek a barátság és a kapcsolat.

A megbocsátás nem mindig elegendő

Mielőtt megbocsátanál valakinek, aki megbántott, és folytatnád vele a kapcsolatot meg kell kérdezned magadtól, hogy valóban rendben van-e ezzel az emerrel a kapcsolatod. Valóban hátra tudod hagyni a múlt hibáit? Valóban tudsz előre tekinteni? Időként a megbocsátás bármennyire is valódi nem elég. Időnként a dolgok nem térnek vissza úgy, ahogy voltak, mert a dinamika megváltozott köztetek. Ez teljesen rendben van.

A megbocsátás fontos

Csodálatos dolog, ha képes vagy megbocsátani azoknak, akik megbántottak, és a gyűlölet és a keserűség vagy a harag ellenére tovább tudsz lépni. Ugyanakkor arra is összpontosítanod kell, hogy magadnak is megbocsáss a múltbeli hibáidért. Mindaddig, amíg meg nem tanultál valamit abból, hogy hol tévedtél a múltadban, addig nem tudsz jobb lenni a jövődben. A megbocsátást magadnak is fel kell kínálni, nem csak a másiknak. Ez talán a legfontosabb a megbocsátás témájában.

Te mit tennél hozzá a listához? Te könnyen megbocsátasz másoknak?

Ezt olvastad?

No Comments