Hoztunk hét *soulfood* könyvet, amit ha elolvasol, akkor egy kicsit könnyebb lesz a világ

Néha nehezek a napok. Néha zavar az eső, néha a túlzott kánikula készít ki minket. Néha kiabálnánk, néha csak csendben maradnánk. Néha nem értjük a lelkünket, a családunkat, a szeretteinket, és a világot se. Ilyenkor jönnek jól azok az olvasnivalók, amik simogatják a lelkünket és egy kicsit utat mutatnak az önismeret szövevényes ösvényén.

Hidasi Judit – 99 gondolat a szeretetről (Álomgyár Kiadó)

Nem ajánlhatunk elsőként mást, mint a Goodstuff főszerkesztőjének zseniális útmutatását, ami tényleg az egyik legjobb magyar nyelvű könyv az önszeretetről és az önismeretről. Ráadásul a 99 gondolat a szeretetről című könyvben kedvedre haladhatsz, ahogy neked tetszik, bónuszként pedig minden fejezetben találsz egy-két “feladatot”, amit ha te is kitöltesz, akkor a könyv végére jobban fogod szeretni magad.

Fülszöveg: Az önszeretet sokkal több, mint elmerülni egy kád illatos vízben, miközben csokit eszegetünk. A szeretet néha bonyolult, kemény munka, és nem is mutatja meg magát mindennap. Az elfogadást, az önazonosságot, a szeretetet és a boldogságot azonban meg lehet tanulni és lehet fejleszteni. Egy különleges kötet, melynek segítségével mindennap tanulhatunk valamit önmagunkról, a gondolatainkról, az érzéseinkről. 99 gondolat, 99 írás rólunk és a szeretetről. Indulj el egy új úton ennek a könyvnek a segítségével, és mire az utazás végére érsz, sokkal jobban megismerheted önmagad!

A könyvet itt szerezheted be most akciósan!

Elli H. Radinger – A ​farkasok bölcsessége (Libri Kiadó)

Elli H. Radinger Németország legnevesebb farkasszakértője, aki az évei nagy részét a Yellowstone Nemzeti Parkban tölti, ahol közelről figyelni a farkasokat. Elli könyv A farkasok bölcsessége olyan különleges módon mutatja be ezeket az állatokat, ahogy arra sosem gondolnánk. A farkasoktól ráadásul nagyon sokat tanulhatunk, ha elmerülünk a szokásaikban, és bölcsességeikben.

Fülszöveg: Szeresd a családodat, gondoskodj azokról, akiket rád bíztak, soha ne add fel, és soha ne szűnj meg játszani – íme néhány dolog, amit a farkasoktól eltanulhatunk. Együttérzően törődnek öreg és sérült társaikkal, szeretetteljesen nevelgetik az utódaikat, és képesek mindenről megfeledkezve játszani. Gondolkodnak, terveznek, és intelligensen kommunikálnak egymással. Elli H. Radinger, népszerű német farkasszakértő izgalmas történeteket mesél róluk, amelyekben olyan értékek jutnak központi szerephez, mint a családközpontúság, a bizalom, a türelem, a vezetői képességek vagy a tudatos figyelem. A farkasok bölcsessége inspiráló könyv az erdeinkbe lassan visszatérő négylábúakról.

Őszentsége a XIV. Dalai Láma · Desmond Tutu – Az ​öröm könyve (Helikon Kiadó)

Ez a könyv a két Nobel-békedíjas vezető közösen eltöltött egy hetén született. Tutu és a Dalai Láma a Láma 80. születésnapja alkalmából találkoztak és töltöttek el együtt egy kis időt, itt beszélgettek arról a témáról, amely mindkettőjük számára nagyon fontos: az örömről.

Fülszöveg: Korunk ​két fontos spirituális vezetője osztja meg velünk e kötetben nehezen szerzett bölcsességét arról, hogyan őrizhetjük meg az örömet életünkben a sorscsapások ellenére. A könyv úgy épül fel, mint egy háromemeletes születésnapi torta. Az emeletek: a dalai láma és az érsek történetei és tanításai az örömről; a boldogságkutatás legújabb tudományos felfedezései; valamint a napi gyakorlatok, amelyek egyensúlyban tartják a két vezető érzelmi és spirituális életét. Mind a dalai lámát, mind Tutu érseket számos nehézség tette próbára az életben, ennek a könyvnek az oldalain pedig beszámolnak személyes küzdelmeikről és megújulásukról. Most, hogy már mindketten az emberélet vége felé járnak, különösen fontos számukra, hogy mindenkihez eljuttassák az üzenetet: csak úgy lelhetünk rá az örömre, ha örömet szerzünk másoknak.

Szerb Antal – Utas és holdvilág (Libri / Scolar)

Bár Szerb Antal könyve már a sokadik kiadást éli meg, de még mindig ugyanolyan aktuális, mint a megjelenése évében, hiszen olyan útmutatásokat és gondolatébresztő részeket tartalmaz, ami mindenkinek tud újat adni minden élethelyzetben. Arról nem is beszélve, hogy a könyv egy csodás utazás is egyben Olaszország tájain keresztül, és ha már csak ezért olvassuk el, hogy gondolatban kalandozzunk, már megérte. A könyv új borítója pedig egyszerűen csodálatos ezekkel a pipacsokkal nem?

Fülszöveg: Mikor ​döbbenjen rá egy férfi, hogy nem adhatja föl ifjúsága eszményeit, és nem hajthatja fejét „csak úgy” a házasság jármába, ha nem a nászútján? Szerb Antal regénybeli utasa holdvilágos transzban szökik meg fiatal felesége mellől, hogy kiegészítse, továbbélje azt az ifjúságot, amely visszavonhatatlanul elveszett. A szökött férj arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lélek időgépén vissza lehet-e szállni a múltba, vajon torzónak maradt élet-epizódokkal kiteljesíthető-e a jelen, és megszabadulhat-e valamikor az ember énje börtönéből vagy hazugnak gondolt „felnőttsége” bilincseitől? Az Utas és holdvilág a magát kereső ember önelemző regénye. Mihály, a regény hőse hiába akar előbb a házassága révén konformista polgári életet élni, s hiába szökik meg ez elől az élet elöl, a regény végén ott tart, ahol az elején: mégis bele kell törnie mindabba, amibe nem akar. „És ha az ember él, még mindig történhet valami” – ezzel a mondattal zárul a finom lélektani részletekkel megírt, először 1937-ben megjelent regény, amely első megjelenése óta hatalmas világsikerre tett szert.

Sylvia Löhken – A ​csend ereje (Libri Kiadó)

Fontos témát dolgoz fel Sylvia Löhken könyve, aki mára az introvertált személyiségtípusú emberek leghíresebb tanácsadója lett. A doktornő PhD fokozatú nyelvész és kommunikációs szakértő, emellett okleveles coach olyan témában segíthet, amivel sok ember küzd. Ha te is úgy érzed, hogy sokszor vagy introvertált, akkor ez A csend ereje neked szól!

Fülszöveg: Türelmesen ​meghallgat másokat, előbb gondolkodik, csak utána beszél. Egy találkozókkal teli nap után szívesen van egyedül. Jobban szereti, ha kevés, de igazán jó barát veszi körül. Ezek a visszahúzódó vagy introvertált emberek legfőbb jellemzői. Ebből a könyvből most megtudatja, hogyan érvényesítheti visszahúzódó emberként erősségeit a szakmai- és magánéletben, például jó koncentrációs képességét, analitikus gondolkodását vagy függetlenségét. A jól bevált stratégiák segítik, hogy a kapcsolataiban, tárgyalások vagy viták alkalmával jól szerepeljen és legyőzze az akadályokat. Megtudhatja, hogy befelé forduló ember létére hogyan válhat sikeres vezetővé a saját személyes stílusával, és hogyan dolgozzon hatékonyan együtt extrovertált munkatársaival. A szerző a legfrissebb pszichológiai kutatások alapján, sok gyakorlati példával szemlélteti, mi a különbség az introvertált és extrovertált emberek között. Segít áttekinteni a családi és baráti körben zajló beszélgetéseket is az introvertált ember szemszögéből. Számtalan tanáccsal szolgál, hogyan éljen partnerével vagy egyedül, és hogyan bánjon az introvertált és extrovertált gyermekekkel.

Jordan B. Peterson – 12 ​szabály az élethez (21. Század Kiadó)

Dr. Peterson a torontói egyetem megbecsült tanára, keresztény, jobboldali gondolkodó, pszichiáter és hivatásos provokátor, aki könyvével az egész világot zavarba hozta. A könyvből megtudhatjuk, hogy Peterson szerint mi az ember és a társadalom legfontosabb tennivalója. A 12 szabály az élethez szétzúzza a tudomány, a hit és az emberi természet modern közhelyeit, miközben átformálja sok olvasó lelkét és elméjét

Fülszöveg: A 12 szabály az élethez hónapok óta listavezető az Amazonon, tarol a világ sikerlistáin, többek közt a USA Today, a Wall Street Journal, a The Washington Post és a The New York Times toplistájának első helyezettje. Közel 40 ország megvásárolta a kiadás jogait.
A professzor szerint az ember és a társadalom legfontosabb tennivalója, hogy elkerülje a káoszt és ugyanakkor a diktatúrát, hogy rend legyen az életben és a fejekben. Ehhez az ősi hagyomány igazságait ötvözi az élvonalbeli tudományos kutatások legújabb felfedezéseivel.
Megtudhatjuk, miért érdemes békén hagynunk a gördeszkázó fiúkat, milyen borzalmas sors vár azokra, akik mindenkiben a hibát keresik, és miért kellene minden macskát megsimogatnunk az utcán.
Mit taníthat nekünk az egyszerű homár idegrendszere a sikeres életről? Miért emelték az ősi egyiptomiak a gondos figyelmet isteni magasságokba? Miféle szörnyű útra térnek azok, akik megkeserednek, arrogánsak és bosszúra szomjaznak? Dr. Peterson kitér a fegyelem, a szabadság, a kaland és a felelősség értékeire, hogy aztán tizenkét praktikus és átütő szabályban foglalja össze világunk életbölcsességeit. A 12 szabály az élethez szétzúzza a tudomány, a hit és az emberi természet modern közhelyeit, miközben átformálja sok olvasó lelkét és elméjét. Dr. Peterson viccesen és nagyon komolyan, meglepően és tanulságosan, egyenesen, olykor kifejezetten bántóan fogalmaz. Az olvasó valószínűleg nem fog vele mindenben egyetérteni – a gyerekneveléssel kapcsolatos elveivel például kifejezetten nehéz azonosulni –, de könyvével olyan vitathatatlan értékeket képvisel, mint a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás joga.

Irvin D. Yalom – Szemben ​a nappal (Park Kiadó)

Ha még sosem hallottál Irvin D. Yalomról, akkor érdemes megismerkedni a nevével és a munkásságával, mert nagyon sok lelki témában segíthet. A 89 éves pszichiáter a terápiás foglalkozások segítségével vezet be a lélek rejtelmeiben olyan cseppet sem könnyű témákkal, mint a gyászfeldolgozás.

Fülszöveg: Irvin D. Yalom legfontosabb, legtöbbet méltatott könyve, a Szemben a nappal, az élet legnagyobb kihívásával, a halálfélelem legyőzésének szükségességével szembesít bennünket. Arra bátorít, hogy félelem nélkül nézzünk szembe halandóságunk megcáfolhatatlan tényével. Ez a mestermű, amely összegzi Yalom személyes és szakmai életútjának tapasztalatait, segít felismerni, hogy szinte minden szorongásunk mélyén a halálfélelem munkál. A megindító, személyes történetek mesélői maguk is halálfélelemmel küszködnek – ahogy a szerző is –, így a Szemben a nappal különleges módszereket kínál a félelem leküzdésére és az élet igenlésére, hogy boldogabb, jelentőségteljesebb életet élhessünk.

Ezt olvastad már?

No Comments