„Szerettem volna, hogy problémától függetlenül minden iskolába készülő gyerkőcnek segíthessünk.”

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének sikerélményei legyenek az iskolában, ám a kezdeti időszak nem mindig könnyű. Egy hatékony iskolaelőkészítő programmal azonban sokat tehetünk azért, hogy gyerkőcünk meg tudjon felelni az új elvárásoknak. Interjú Pincz Petrával, az Áthidaló Iskola Előkészítő Program alapítójával.

Hogyan és mikor született meg az Áthidaló program?

Óvodapedagógusként és tanítóként is végeztem, mert nagyon foglalkoztatott az óvoda-iskola átmenet problémája. 2014-ben a szakdolgozatom írásakor merült fel bennem a gondolat, hogy olyan foglalkozásokat kellene szervezni az óvodás gyerekeknek, ami megkönnyíti az iskolába lépést. A szakdolgozatomban szerepel egy mondat, amit talán már soha nem fogok elfelejteni, hiszen erre a gondolatra vezethető vissza életem munkája: „Nincs meg az a híd, amely a gyermeket az óvodából az iskolába vezetné át.”

Ekkor jött a szikra: Áthidaló! Ott kezdődött minden, ami ma már az Áthidaló Iskola Előkészítő Program. Diplomáim megszerzése után három helyszínen (Budapest, Siófok, Dunakeszi) kezdtem el iskolára felkészítő foglalkozásokat tartani. Lényegében a gyerekkel folytatott munka során körvonalazódott bennem a program tematikája, sajátosságai.

Mit szerettél volna elérni, amikor életre hívtad ezt a programot?

Az volt a célom, hogy a nagycsoportos gyerekeket játékosan, élmény alapú oktatással, mégis a legnagyobb szakértelemmel készítsük fel az iskolára. Azt szerettem volna, hogy problémától függetlenül minden iskolába készülő gyerkőcnek segíthessünk, hiszen olyan alapképességeket fejlesztünk, melyek szükségesek a sikeres iskolakezdéshez.

Milyen lépésekből áll a program és hogyan épül fel?

A program alap tematikája nyolchónapos, ennyi idő alatt juttatjuk el a gyerekeket az iskolaérettségig. Az első néhány hónapban a mozgásos feladatok, a figyelem és a memória fejlesztése kerülnek előtérbe, és nagy hangsúlyt fektetünk az érzelmi intelligencia, a szociális készségek alakítására. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a foglalkozások során pozitív megerősítést kapjanak. Később a számjegyekkel, az olvasás alapjaival és az íráselemekkel is megismerkednek a gyerekek, de mindezt speciális eszközökkel tesszük, olyan termékekkel, amelyeket mi tervezünk és gyártatunk, kizárólag az Áthidaló Programban résztvevő gyerekek számára.

Miért jó választás az iskola előtt részt venni a gyerekeknek egy iskolaelőkészítő programban?

Az utóbbi években többször tapasztaltam a munkám során, hogy egyre több olyan szülő keres meg, akinek első osztályos gyermeke van. Elmesélik, hogy bár a gyermek nagyon várta az iskolát, néhány hónap alatt kiderült, hogy nehezen megy az olvasás, problémát okoz a figyelem fenntartása, gond van az írásképpel, stb. Eljönnek egy komplex felmérésre és gyakran kiderül, hogy olyan probléma áll a háttérben, amelyet, ha óvodás korban kiszűrünk és időben megkezdődött volna a fejlesztés, a suliban már nem érte volna kudarc a gyereket. Éppen ezért mi a megelőzésre, a felkészítésre helyezzük a hangsúlyt. Óvodás korban sokkal könnyebben tudjuk megalapozni az olvasáshoz, íráshoz, számoláshoz szükséges képességeket, és a gyerekek ilyenkor nagyon fogékonyak az új ismeretekre.

Milyen alapképességek fejlesztésére helyezitek a hangsúlyt?

A megfelelő hosszú és rövid távú figyelem, valamint a memória a tanulás alapjai, hiszen például ahhoz, hogy megjegyezzük a betűket elengedhetetlen, hogy ezek az alapképességek jól működjenek. Persze szükséges még hozzá sok-sok más is, de amíg a figyelem és az emlékezet nem működik megfelelően, addig sokkal lassabban és nehezebben jegyezzük meg az új információkat. Az auditív differenciálás, a hangok megkülönböztetésének képessége feltétlenül szükséges az olvasás elsajátításához. A logikai-matematikai képességek pedig szinte az egész életünket áthatják, nem csupán a matek órán fog remekelni az, akinek jól fejlett a problémamegoldó gondolkodása. A nagymozgások és finommozgások gyakorlása által pedig javul a mozgáskoordináció, beleértve az írásmozgást is.

Ezek fejlesztése hogyan járul hozzá az első iskolaévekhez?

Az óvodás gyermek az iskolába kerülve teljesen új elvárásokkal találkozik. Az a gyerkőc, aki augusztusban még az oviban játszott, szeptember már hirtelen olvasni és számolni tanul. Még azoknak a gyerekeknek is megterhelő lehet az óvoda és iskola közötti gyors váltás, akik egyébként jó képességűek. Azonban, ha az alapképességeket megfelelően fejlesztjük a nagycsoportos gyerekeknél, nagyban megkönnyíthetjük ezt az átmenetet. Azok a gyerekek, akik részt vesznek a programunkban és találkoznak bizonyos típusfeladatokkal, megtanulják a számjegyeket és az íráselemeket, valamint nem okoz problémát nekik a figyelem fenntartása, sokkal magabiztosabban kezdik a sulit. Oktatóink pedig megteremtik azt a légkört, melyben minden gyermek játszva tanulhat.

Milyenek a tapasztalataid, a szülők hogyan viszonyulnak az iskola előtti előkészítéshez?

Nagyon sok megkeresést kapunk a szülők részéről, a csoportjaink minden évben betelnek, mert egyre többen tartják fontosnak, hogy gyermekük sikerélménnyel kezdje az iskolát. Jó érzés látni és hallani, amikor az anyukák arról számolnak be, hogy a gyerekek alig várják, hogy jöhessenek a foglalkozásokra. Minden évben megkérjük azokat a szülőket, akiknek gyermeke végig járta a programot, hogy jelezzenek vissza a következő évben, milyen tapasztalataik voltak az első osztályban. Szinte kivétel nélkül olyan beszámolókat kapunk, amelyek azt erősítik meg, hogy az első év során a gyermeknek könnyedén ment a tanulás, a házi feladattal nem bajlódtak, és összességében magabiztosan, pozitív élményekkel teljesítették az első évet.  Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk szakmai fórumokon is, talán ezt az bizonyítja legjobban, hogy a képzéseinkre folyamatosan várólista van. Több fejlesztő módszer vezetőjével is együttműködünk, és vannak olyan pedagógusoknak szervezett tanfolyamok, ahová a mi oktatóink kedvezményes áron vagy várólista nélkül kerülhetnek be.

Oktatóképzéssel is foglalkozol. Kik jelentkezhetnek és hogyan történik?

Az oktató képzésünkre olyan elhivatott pedagógus kollégákat várunk, akik szívesen csatlakoznának hálózatunkhoz. A weboldalunkon keresztül lehet jelentkezni a 6 napos képzésre, melynek során megtanulják az Áthidaló Program tematikáját, megismerkednek speciális eszközeinkkel, termékeinkkel és ezek használatával. Végzettségek és helyszín alapján választjuk ki azokat, akik csapatunk új tagjai lehetnek. Minden oktatóval, aki elvégzi a tanfolyamot 1 évre szerződünk.

Milyen többlet tudással rendelkezik majd az, aki elvégzi a képzést?

A képzésen nem csak az Áthidaló Program sajátosságait tanulják meg a résztvevők, hanem többek között azt is, milyen egyéb módszerek, fejlesztő eljárások léteznek. A nálunk végzett oktatók tudják, hogy a különböző problémák esetén hova irányítsák tovább a szülőket. Oktatóink többsége egyben mozgásterápiás végzettséggel is rendelkezik, így az idegrendszeri éretlenség jeleit akár a foglalkozások alatt is ki tudják szűrni. Fontos megemlíteni, hogy csapatunk rendszeresen kötelező továbbképzéseken, szakmai napokon vesz részt, ahol még tovább bővítik tudásukat. A kollégáinkkal kötött szerződés kizárólag abban az esetben hosszabbítható meg, ha az adott oktató a kötelező szakmai napokon részt vesz. Ezzel is biztosítjuk az országosan egységes színvonalat, minőségi munkát.

Fotó: Schuster Hanna

Te hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a szakterülettel és miért éppen ezt választottad annak idején?

Anyukám óvodapedagógus, mozgásterapeuta, fejlesztőpedagógus. Imádja a hivatását. Érettségi előtt sokáig gondolkodtam rajta, hova adjam be a jelentkezésemet, mert nagyon érdekelt a jogi pálya is. Azt mondták, nem lenne belőlem jó ügyvéd, mert túl empatikus vagyok. Végül tanító és óvodapedagógus szakokra felvételiztem. A sors fintora, hogy évekkel később elkezdtem az ELTE Jogi szakokleves gyermekjogi szakember képzését, de kiderült, hogy ezt nekem valóban „nem bírja a gyomrom”. Egyébként már a főiskola alatt elvégeztem több szakirányú továbbképzést, hiszen jó előre tisztán láttam, hogy a gyerekek fejlesztése az, ami valóban érdekel. Volt olyan tanfolyam, aminek feltétele lett volna a pedagógus diploma (ami akkor még nekem nem volt meg), de sikerült megegyeznem a tanárokkal abban, hogy elmegyek a képzésre és csak akkor kezdek dolgozni a módszerrel, ha már megszereztem a szükséges végzettséget. Így mire a diplomáimat kézhez kaptam, már néhány papír a zsebemben volt. Azóta is folyamatosan tanulok.

Milyen további terveid vannak még az Áthidaló programmal kapcsolatban?

A következő néhány évben a hálózatunk bővítése az elsődleges cél. A saját tervezésű játékainkat, eszközeinket szeretnénk majd idővel piacra dobni, ehhez készül a webshopunk. Az idei évtől kezdve minden oktatói képzésen egy kollégát, aki hátrányos helyzetű gyerekekkel fogja használni a programot, térítés mentesen fogadunk. Remélhetőleg még az idei évben az alapítványunk is bejegyzése kerül, melynek segítségével még több rászoruló gyermeknek szeretnénk ingyenes helyet biztosítani az Áthidaló Iskola Előkészítő Programban.

Nyitókép: Schuster Hanna

No Comments