Táborozz és kempingezz otthon – 10 szuper tippünk van erre a nyárra!

A művészet tábortól a kézművesekig, a természetjáró tábortól a sport táborig. Ha idén te sem teheted meg, hogy táborba küldöd a gyereked (vagy csak szimplán félsz még a vírustól), akkor van néhány otthon is megvalósítható ötletünk.

Idén mindent átírt a koronavírus, így sok nyári tábor elmarad, vagy szimplán korlátozzák a férőhelyek számát. Arról már nem is beszéltünk, hogy a 2020-as év nem éppen biztos szempont anyagilag se a családok számára, így néhányan kénytelen az eddig jól megszokott tábor helyett, valami más szórakozás után nézni a gyerkőcnek.

Hoztunk 10 ötletet, amivel egy kicsit odavarázsolhatod a táborok hangulatát a gyerekszobába, vagy éppen a kertbe.

Terepjátékok:

Légy te az olimpiai sztárja!

Jelölj ki minden résztvevőnek egy országot, majd készíts különféle kihívásokat, kezdve a medence körbeúszásától, a célbadobásig, a labda kapuba lövéséig, vagy éppen a legmesszebb ugrásig. A játékos sportfeladatokban mindenki megmérettetheti magát és a legtöbb pontot szerző szerezheti meg az aranyérmet.

Zsákban futás

Az egyik legviccesebb játék, amit előszeretettel játszottunk mi is gyerekkorunkban. Ha nincs liszteszsákod, akkor megteszi egy-egy régi ágyneműhuzat, párnahuzat, a lényeg azon van, hogy mindenki kapjon egy-egy zsákot. Jelöld ki a rajt mezőt, és a célt ameddig a zsákban kell elugrálnia a gyerekeknek.

Kézműves elfoglaltságok

Természetfotózás

Ha egyébként is érdeklődik a gyereked a természet iránt, akkor vezesd be a természetfotósok világába. Add kölcsön neki a fényképezőgépedet, és jelölj ki feladatokat. Fotózz le egy madarat, örökíts meg egy virágot, egy különleges bogarat, vagy lepkét stb. Miközben mentek a parkba, vagy kirándulni a feladatok nehezedhetnek is. Ezzel új állatok és növényeket is megismerhet, és gyakorolhatja a nézőpontokat is.

TIE-DYE vagy batikolás

Az egyik legmenőbb minta most a batikolt felsők, szoknyák és pulcsik. Ti is elkészíthetitek otthon ezeket, csak egy kis textil festék, egy-két fehér póló / pulcsi, néhány vékony szalag és némi kézügyesség kell hozzá.

Kültéri kalandok

Túrázzatok!

Keress egy rövid ösvényt a lakóhelyetektől nem messze, vagy vágjatok neki egy hosszabb túrára valahol máshol. A Mozgásvilág oldalán rengeteg olyan túraútvonalat találsz, ami családi, és gyerekbarát.

Kemping a kertben

A gyerekek imádnak sátorban aludni, így ha van kertetek, akkor válasszatok egy szép nyári estét ahhoz, hogy sátrat vertek, és megtanítod neki a kempingezés alapjait. Építhettek tábortüzet is, és aludhattok a csillagok alatt.

Vízparti szórakozás

Vizes lufis adogatás

Attól, hogy nem laktok egy tó, vagy tengerpart közelében még lehet vizes játékokat játszani (főként a kertben). Tölts meg egy csomó léggömböt vízzel majd álljatok közel egymáshoz és kezdjétek el átadni a másiknak a gömböt. Minden egyes dobás után távolodjatok el. Minél messzebb kerültek, annál nehezebb lesz a dobás, és egyszer csak valakinél el is szakad majd a lufi.

Kajakozás, kenuzás

Rengeteg helyen lehet bérelni már Budapesten a Duna közelében kajakot vagy kenut. Próbáljátok ki idén nyáron különböző evezős sportokat, és kerüljetek egymáshoz közel, miközben a vízben vagytok. Ha a kajak és a kenu már megy, akkor béreljetek SUP-ot, amin állva kell egyensúlyozni, miközben egy evezővel hajtjuk magunkat.

Nettó szórakozás

Tábortűz és közös éneklés

Készítsetek a kertben tűzrakóhelyet, gyűjtsetek fát, szerezzetek nyársat és indulhat a szalonnasütés, vagy éppen a pillecukor sütés. A tábortűz körül mesélhettek izgalmas történeteket egymásnak, vagy akár megtanulhattok egy igazi tábori dalt is.

Filmnézés a kertben

Milyen jó is este elnyúlni a fűben és egy kivetítőn izgalmas vagy éppen vicces filmeket nézni! Terítsetek le plédeket, pattogtassatok kukoricát és indulhat a filmnézős este. Csak egy projektor kell hozzá, a vászon lehet a garázs fala is (de akár egy lepődőt is kifeszíthetsz). A szabadtéri mozit garantáltan nem felejti el senki sem.

Ezt olvastad már?

No Comments