Ha odáig vagy a mediterrán stílusért, akkor dekoráld így a lakásodat. Segítünk!

Neked mi jut eszedbe a mediterrán szóról? Finom tenger gyümölcsei saláta, vagy egy jó spanyol vörösbor egy parti bárban elfogyasztva? Talán egy hosszú tengerparti séta, netán egy flamencó stílusú dal? A mediterrán kultúra és a stílus könnyen becsempészhető a mindennapjainkba is. Íme néhány dekorációs ötlet hozzá.

Milyen a mediterrán stílusú dekoráció?

Ez a stílus a Földközi-tengertől északra fekvő országokban, köztük Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban honos, és manapság gyakran „spanyol modernnek” hívják. A mediterrán stílusú dekoráció az egyszerűen funkcionálistól a rendkívül formálisig terjed.

Mit jelent a mediterrán stílusú ház?

A mediterrán házak terveit a nyitott stílus határozza meg. A házak nagy külső ablakokkal, alacsony tetővel, kívülről pedig stukkóval vagy téglával díszítettek. Ez a nyitottság a kellemes időjárás miatt alakult így, mert így a szél könnyen átjárja a házat, de nem reked meg bent.

A mediterrán építészet klasszikus varázsa és csábító szépsége nem érhető el más formatervezési megoldással. Pontosan ezért a stílus manapság annyira népszerű, és szinte a világ minden táján sikeresen alkalmazható. A nagy kérdés már csak az, hogy te hogyan tudod becsempész a saját lakásodba? Íme néhány ötlet:

A mediterrán otthon dekorációs elemei

Természetes színek

A mediterrán kultúra megismétlésének legfontosabb eszköze a természet ihlette színek használata. A választás nem csak a falakra, de a szövetekre és a bútorokra is vonatkozik, amelyek a mediterrán stílus fontos részét képezik.

Képforrás: 
Laura U, Inc.

Válassz olyan bútorokat, amelyek megfelelnek a te stílusodnak

A személyre szabott mediterrán formatervezéshez a legjobb választás az, ha szilárd és erős bútorokat szerzel be, amik fából készülnek (rattan például), esetleg kovácsoltvas kiegészítőkkel rendelkeznek. A meleg, sötét színek élénk párnákkal, szőnyegekkel, vagy fényes kiegészítőkkel tökéletesen mutatnak. Ne feledd, hogy a függönyöknek könnyűnek és finomnak kell lenniük, hogy jól átjárja a házat a szél. A függönyök színe legyen fehér, vagy krémszínű.

Képforrás : 
Fairfax & Sammons Architects

Rusztikus felületek

A „játékos” és az „élénk” kifejezések mellett a mediterrán stílust gyakran a „rusztikus” -hoz társítják. Sok mediterrán stílusú házban található mennyezeti gerenda.

Felejtsd el a téglalap alakú ajtókat és ablakokat

Ha még csak építteted a leendő házadat, akkor kalkulálj azzal, hogy a mediterrán házak jellegzetességei az íves ablakok és ajtók. Ha ehhez terasz és erkély is adódik az még tökéletesebbé teszi a házat.

Képforrás: 
Brandon Architects, Inc.

Használj mintákat és textúrákat

Nehéz elveszi a sok mintában és textúrában, de érdemes nézelődni, mert a mediterrán stílus különleges jegyei könnyen utánozhatóak. Szerezz be sok díszpárnát, huzatot, takarót, de fontos, hogy a konyhában található konyharuhák is illeszkedjenek a minták közé.

Képforrás : 
Tom Stringer Design Partners

Mediterrán függönyök

Bár a függönyökről már volt szó, de nem árt újra átvenni. Valójában nincs olyan, hogy hagyományos mediterrán függöny, mivel a mediterrán otthoni belsőépítészet sokoldalú koncepció. Viszont ha olyan könnyű függönyöket választasz, amelyek sok napsütést és levegőt engednek be, akkor már jó helyen jársz.

Használj puha szőnyegeket

A szőnyegek minden mediterrán otthon kötelező elemei. Hívogató karakterük jól elfedi a régi padlót, és megóvják azt a bútoroktól. A lényeg, hogy a szőnyegek világos színűek legyenek, és nagyon puhák. Olyan, amin jó érzés végigsétálni mezítláb egy tengerparti fürdőzés után.

Képforrás: 
House of Jade Interiors

Kézzel készített kiegészítők

Egy mediterrán otthon a legjobb hely a kézműves ajándéktárgyak gyűjteményének tárolására. Végre értelmet nyerhetnek a kerámia tálak, a terrakotta fazekak, a faragott díszek -, amelyek megragadják az egyedülálló mediterrán hangulatot. Nem baj, ha a tárgyak nem illenek egymáshoz, mégis jól fognak mutatni egymás mellett.

Képforrás : 
VIP fényképészet és dizájn

Mozaikok a lakás különböző pontjain

A mediterrán stílus a burkolatokban is megjelenik. A mozaikok (a kicsi és nagyobb csempék) hűen tükrözik ezt a stílust. A fürdőszobában, a WC-ben bátran használhatjuk ezek a dekorációkat a falon, de a mozaikok végigvonulhatnak a nappali tükrei szélén vagy éppen a folyosókon is egyfajta díszítésként.

Kép forrása: 
Gingerwood

Ezért a stílusért is odáig vagyunk!

No Comments