10 dolog, amit soha ne mondj egy mentális betegséggel küzdő embernek

Alapvető fontosságú, hogy megtanuld, hogy mit ne mondj az olyan embertársunknak (legyen az egy barátod, kollégád, vagy egy ismeretlen ismerős), aki mentális problémával él együtt.

Íme 10 példa olyan dolgokra, amelyeket nem szabad mondani valakinek, akinek a mentális betegséggel küzd:

“Rosszabb is lehet.”

Ez akár igaz is lehetne… De annak az emberi lénynek, aki elvesztette munkáját, családját, vagy éppen összetörte az autóját, elvesztette akit szeretett annak ez a mondat nem sokat segít. Ilyen mondatot ne mondj, mert bár szomorú lehet bármilyen helyzet, ez akármikor veled is megtörténhet. Neked hogy esne ez a mondat?

“Ez csak egy rossz időszak, ezen mindenki keresztül megy”

Mindannyian tényleg ilyen dolgokon megyünk keresztül, mint az, akinek ezt a mondatot mondjuk? Te tudod milyen az, amikor nem tud valaki felkelni az ágyából, és nem tud emberként funkcionálni gyógyszerek nélkül, amiket, ha beszed csak furcsának érzi magát? Tudod milyen érzés azt hinni, hogy az életet egyáltalán nem érdemes élni? Ha igen, akkor beszélgess erről az illetővel, mert talán tudsz neki újat mondani, amire még nem gondolt.

“El kell engedned”

Ha elengedünk valamit, akkor utána jobban leszünk? Óh, az orvos miért nem ezzel kezdte? De hogyan kell csinálni? Csak becsukni a szemünket és mantrázni, hogy tűnjön el a probléma? Vagy leírni az érzéseinket egy papírra és bedobni egy tóba? Na ugye! Az elengedés nem így megy, ez a tanács semmit sem ér senkinek sem.

“Gyógyulj úgy, hogy nem gondolsz a dolgokra”

Hogyan gyógyítható meg a fájdalom? Az biztos, hogy nem így. A rossz érzések bármikor visszatérhetnek, és nincs ez ellen semmit sem lehet tenni.

“Miért nem koncentrálsz inkább a jó dolgokra? Annyi van belőlük!”

A mentálhigiénés problémák miatt szenvedők nem hálátlanok, és nem hálásak azért, mert megkapnak valamit. Ez egy betegség. A depresszió például megnehezíti, hogy bármilyen örömet érezzünk. Csak azután tud valaki hálás lenni, és a jóra koncentrálni, ha már meggyógyult.

“De hát szoktál nevetni, akkor nem lehetsz beteg nem?”

A legtöbb mentális problémával küzdő ember azon agyal, hogy mit gondol róla a többi ember, így igyekeznek eltitkolni, hogy mi zajlik a fejükben. Egy álarcot viselnek, így képesek arra, hogy mosolyogjanak, nevessenek, vagy hülye vicceket mondjanak, de ez nem jelenti azt, hogy belsőleg ne küzdenének nap, mint nap. A cukorbetegek, és az asztmások is jól érzik magukat egy-egy roham előtt. Attól, hogy valaki képes boldog lenni, még nem azt jelenti, hogy nem szenved az egészségügyi állapotától, ami befolyásolja az életminőségét.

“Ha Isten odavezetett téged, akkor át is vezet a problémán”

A vallást belekeverni egy ilyen beszélgetésbe több, mint rossz. Nem hasznos, és nem tanácsos, ha valaki mentális egészségével kapcsolatos aggályait úgy vázoljuk fel, mintha ez egy isteni terv része lenne. Ha valaki küzd a hitével, akkor ez még tovább ronthat a helyzeten.

“Az ördög csinálja ezt veled”

Akárcsak Isten, úgy az ördög emlegetése sem szerencsés. Nem az ördög okozza a problémákat. Persze ha valaki ezt a mondatot mondja, csak jót akar, de akinek mondja az nem fogja ettől jobban érezni magát.

“Csak egy új hobbira van szükséged és jobban leszel”

A mentális betegséggel küzdő emberek néha olyan állapotban vannak, amikor még arra sincs energiája, hogy felkeljen az ágyából, helyette inkább gitározni vagy horgolni fognak? Esetleg sportolni? Nem…Egy hobbi lehet hogy segíthet, de erre senkit sem lehet kényszeríteni.

“Csak hagyd abba a gyógyszerek szedését, és rögtön jobban leszel”

Talán az egyik legtoxikusabb mondat. A mentálhigiénis gyógyszeres kezelés olyan komplex, hogy ezt megérteni egy laikus számára nehéz. Az orvosok tudják, hogy kinek mi kell ahhoz, hogy segítsen rajta. Te nem vagy orvos, hogy ezt eldöntsd, és megkérdőjelezd. Aki gyógyszerekre szorul, biztos, hogy kezelésre jár, ezek a gyógyszerek nem kaphatók vény nélkül.

Ha úgy érzed, hogy a mentális problémádat nem tudod leküzdeni akkor kérj segítséget! Menj el a háziorvosodhoz, keress fel egy pszichológust, vagy hívd a Krízis vonalat. Ha bárkiről tudsz, akinek ilyen problémája van akkor vedd komolyan, és ne hagyd az illetőt magára, amíg segítséget nem kap!

Ezt is olvasd el, mert fontos!

No Comments