Így védekezz a meleg ellen, ha nincs légkondícionálód

Heteken át tartó nyári kánikulában lakásunk nagyon felmelegszik, és a benti hőmérséklet néha már-már egy finn szaunához hasonlít. Ha nincs légkondink, akkor kreatívnak kell lenni, hogy lehűtsük az otthonunkat.

Egy több, mint harminc fokos szobában nagyon nehéz elaludni, inkább szenvedés, mint pihenés. De mostantól könnyebb lesz elviselni a hőséget, mert remek ötleteink vannak.

Ha éjszakára hűvös szobát szeretnél, akkor nappal kell hűvösen tartanod.

Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint okosan megválasztani a szellőztetés idejét. Általában hajnali 4 óra és reggel 7 óra között van a leghűvősebb, ezért érdemes a hajnali órákban kinyitni az ablakokat. Ha szeretnéd hűvösen tartani a lakást, akkor amikor a hőmérő higanyszála eléri a 23 Celsius fokot, csukj be minden ablakot és addig ne nyiss ki semmit, amíg este el nem éri újra. Egy megfelelő sötétítő függöny vagy redőny is sokat segít, hogy az erős napfény ellen védjük a teret.

Amikor szellőzteted a lakást, nedvesítsd be egy törölközőt és lógasd fel az ablak elé. Ez a megoldás elég gyorsan képes lehűteni az otthonodat, csak arra figyelj, hogy éjszakára nem hagyd ott, mert nagyon megnövelheti a páratartalmat.

Régen, amikor még nem létezett légkondícionáló berendezés, az emberek felmosták a padlót, hogy hűtsék a szobákat, melynek következtében néhány fokot leesett a hőmérséklet és máris könnyebben tudtak elaludni.

Használj mennyezeti ventilátort!

Egészen olcsó és hatékony megoldás arra, hogy télen-nyáron biztosítsuk a lakásban a levegő zavartalan áramlását, amellyel legmelegebb napokat is elviselhetőbbé teszi. Mindössze arra kell figyelni, hogy ilyenkor nyári üzemmódba kapcsoljuk, hogy a padló felől tudja feltolni a hűvősebb levegőt.

Hűtsd le az ágyat!

A szatén vagy szintetikus anyagból készült ágyneműhuzatot érdemes selyem vagy pamut huzatra cserélni. Egy pamut lepedő pedig sokkal jobban felszívja az izzadságot és lehűti a testet.

Egy pamutból készült pizsama vagy hálóing is segít, hogy bőrünk könnyebben tudjon lélegezni, vagy aki szereti aludhat meztelenül is.

Az ágy lehűtésének zseniális módja, ha takarónkat és párnánkat betesszük egy kis időre a hűtőbe mielőtt aludni megyünk.

A memória habos matracok nagyon megtartják a hőt, amely nagyon jó télen, de nyáron már kevésbé kellemes. Ha neked is ilyen matracod van, akkor tegyél rá egy védőt, amelyet ugyanúgy betehetsz a hűtőbe, mint az ágyneműt.

Neked van jól bevált ötleted? Ha igen, örülünk, ha megosztod velünk…

Nézd meg ezt is:

No Comments