Íme a 10 legjobb *újrahasznosítási* ötlet, amit bárki el tud készíteni

Ha eddig nem mertél belevágni a DIY azaz a csináld magad projektekbe, akkor ne ijedt meg. Az újrahasznosítássa nem csak a bolygónak teszel jót, de új életet adsz egy kidobásra ítélt dolognak, ami így új értelmet nyer.

A tömegtermelés korszakában rengeteg egyszer használatos dolgot gyártanak. A sok csomagolás, papírtermék, üveg, flakon csak gyűlik és gyűlik és a kukába kerül. Még javában tart a műanyagmentes kampány, ami jó ürügy lehet arra, hogy kicsit körülnézz a háztartásodban, és a régóta porosodó megunt dolgaidnak új életet adj.

Íme 10 ötlet, amit mindenki meg tud csinálni és még jól is mutat dekoráció gyanánt! Vágj bele te is!

Kézműves vintage vázák

Számtalan üveget halmozunk fel a konyhában életünk során. Ott vannak a szószos üvegek, az üdítős üvegek, és a szép olajos üvegekről nem is beszéltünk. Biztos neked is van egy-két felesleges üveged, amiben jól mutatnának a száraz virágok. Egy kis dekorációval csodás vintage vázákat varázsolhatsz ezekből. Szerezz be vékony kötelet, és egy kis ragasztó segítségével tekerd fel a vázák feléig. Ha van némi maradék csipke anyagod, akkor ezt is ráapplikálhatod a vázákra. Az új vázáidba helyezz száraz virágot, vagy éppen frisset. Csak rajtad múlik mire használod fel őket!

Virágmagzacskókból mutatós képek

Néha a vetőmagcsomagások túl szépek ahhoz, hogy eldobjuk őket. Miért nem gyűjtöd össze a kedvenceidet és teszed ki a konyhába dekorációként. Csak egy néhány üres képkeret kell hozzá, vastag papírlapok amire felragasztod a csomagolásokat és máris mehet fel a falra.

A szekrények új élete

Van egy régi szekrényed, de legszívesebben kidobnád? Mielőtt újat vennél fesd át, majd a polcok széleit tapétázd be. Használhatsz wasi tape-t (japán dekorációs matrica), amit két oldalú ragasztóval méretre vágva vihetsz fel a polcok széleire. Ugye milyen jól mutat?

Lépj túl az unalmas lépcsőkön

Adj személyiséget a régi lépcsőkhöz néhány pasztell színű tapétával. Ezek nyugodt légkört teremtenek és jól mutatnak egy szép szőnyeggel és a fehér falakkal.

A régi vállfák új élete

Van néhány megunt vállfád? Ha fából készült, akkor ne válj meg tőle, hanem fesd be valamilyen mutatós színre, és szerezz be néhány csipeszt és akaszd rá a konyharuháidat, törölközőidet és tedd ki a konyhába, vagy a fürdőszobába.

A megunt lámpák új funkciója

Ha mindig ügyelsz arra, hogy elég fény legyen az otthonodban, akkor biztos, hogy van egy-két állólámpád. A lámpabúrák tökéletes terepei a DIY projekteknek. Érdemes szövettel bevonni őket, gombokat varrni rá, vagy éppen ha az anyaga engedi akkor ráhímezni, vagy textilfilccel kidíszíteni. A lámpabúra vászna a végtelen lehetőségek tárhelye!

Legyenek szem előtt a textilek

Ha szép textilzsebkendőket, vagy éppen sálakat használsz akkor mutasd meg őket a világnak. Egy hosszú zsineget 2 szög segítségével erősíts fel egy polcra és néhány facsipesszel tűzd ki ide a textiljeidet.

Az unalmas képek helyett eljött a hímzőrámák korszaka

Megfizethető módon szeretnél karaktert adni a csupasz falaidnak? Akkor keress szép mintás szöveteket, és vágj ki akkora anyagot ezekből, amiket be tudsz fogni egy hímzőrámába. Ha jól megy a hímzés, akkor sablonok segítségével (vagy akár a saját képzeletedből) te is hímezhetsz egy szép képet magadnak. Sokkal egyedibbek ezek, mint néhány kinyomtatott kép keretbe téve.

A természet szépségei

Ha szereted az erdőket és a mezőket járni és gyűjtögetni közben, akkor ez a DIY lesz a kedvenced. Egy régi képkeret kell hozzá, amiből kiveszed az üveget és egy színben hozzá illő kartont vágsz bele. Erre jöhetnek a természetből szerzett gyűjteményed legszebb darabjai. Régi csigaházak, szárazvirágok, tollak, tobozok – csak a fantáziád szabhat határt ennek.

Régi konyhai eszközök új élete

Letört a kedvenc edényed füle? Megcsorbult a kedvenc teáscsészéd? Adj neki új lehetőséget, hogy kivirágozzon! Tegyél kavicsokat az edény, vagy bögre aljába, majd lapátolj bele némi virágföldet és ültess bele egy szép szukkulenst, vagy virágot. Akár gyógynövényeket is nevelhetsz ezekben a régi használaton kívüli edényekben.

Neked melyik ötlet teszik a legjobban?

Ezt olvastad már?

No Comments