10 dolog, amiért *soha, de soha* ne kérj bocsánatot!

A rosszindulatú emberek azt gondolják, hogy a „bocsánat” szót a jó emberek elcsépelten sokszor használják, hiszen mindig bocsánatot kérnek minden miatt. Pedig a bocsánatkérés teljesen normális dolog, de túlzásba tényleg nem szabad vinni, viszont van néhány eset, amiért nem szabad bocsánatot kérned, mert nem rajtad múlik. Íme a lista:

Ne kérj bocsánatot a családi állapotod miatt

Amikor az emberektől megkérdezik a családi állapotukat, akkor a válaszoló gyakran elnézést kér és zavarba jön. Mindezt a bűntudat miatt érzik, mert rájönnek, hogy a válasza nem felel meg a társadalmi normáknak.

Ha a családi állapotod, a gyermekvállalás iránti hozzáállásod (akár akarsz, akár nem) teljesen a saját dolgot, senki másé. Ahelyett, hogy bocsánatot kérnél az emberektől ezért, inkább figyelj arra, hogy hogyan érzed magad, amikor szóba kerül ez a kérdés. Rosszul érzed magad? Próbálj kevesebbszer bocsánatot kérni, és nézd meg, hogy ez hogyan befolyásolja az állapotodat.

“Házas vagy?” “Nem.” “Miért nem?” – Ez a kérdéssor is olyan, hogy a vége az, hogy bűntudatot, esetleg szégyent érezzünk, mert a társadalom kulturális normái azt mondják, hogy harminc évesen ideje már a családalapításnak, és az elköteleződésnek. Ez bűntudat, szégyenné vagy öngyűlöletté is válhat, úgyhogy fontos, hogy ne vegyük magukra ezeket a kérdéseket!

Ne kérj bocsánatot az álmaid miatt

Az a személy, aki álmát üldözi, előfordulhat, hogy kevés pénzt keres, ami miatt elítéli a társadalom. Ha valaki erre utal az álmait kereső személynek, ő sokszor elkezd aggódni és szégyellni kezdi magát. Így ahelyett, hogy büszke lenne az álmai keresése miatt, inkább bocsánatot kér, ahelyett, hogy harcolna a véleménye miatt.

Soha ne kérj bocsánatot azért, mert önmagad vagy, és vannak álmaid, vagy véleményed, vagy kritikus gondolkodásod, amivel megkérdőjelezed a hagyományos bölcsességeket.

Ne kérj bocsánatot mások magas elvárásai miatt

Ebben az esetben a bocsánatkérés mindig egy lehetséges konfliktus elkerülésére tett kísérlet. Ha elnézést kérsz, akkor elkerülheted a veszekedést, de érzelmileg depressziós leszel ettől. Valójában a bocsánatkérés itt javíthatja az önértékelésedet, mert amikor valaki azt mondja neked “Ó, reméltem, hogy ezt fogod csinálni” akkor erre ne vágd rá, hogy “Sajnálom“, és ne érezz semmilyen bűntudatot, mert nem feleltél meg valaki normájának, vagy éppen elvárásának.

“Nem akarsz ugye szomorúságot okozni anyunak igaz?” Ismerős ez a mondat? Sok szülő mondja ezt a gyerekének, amikor az nem pakol össze, nem eszi meg az ételt, nem tanul. Ezzel káros motivációt okozunk, nem arra tanítjuk a gyereket, hogy önmagáért tegyen meg valamit, hanem arra neveljük, hogy tartozzon valakinek elszámolnivalóval.

Ne kérj bocsánatot, ha nem tudsz valamit

Az emberek gyakran bocsánatot kérnek a tudásuk hiánya miatt, hogy elkerüljék a kellemetlenséget. De nem tudni valamit teljesen normális, és az is, hogy elismerjük ennek a tényét. Azok az emberek, akik nem tudnak valamit, nem tűnhetnek nevetségesnek senki szemében!

Ne kérj bocsánatot az igazság miatt

Gyakran kérünk elnézést, még akkor is, ha fontos igazságot közlünk, de már előre bűnösnek érezzük magunkat, mert ez sérthet majd néhány embert, és inkább előzetesen bocsánatot kérünk emiatt. Sajnos nen mindenkinek van bátorsága igazat mondani, és sokszor hozzáteszik az emberek a mondataikhoz, hogy “Sajnálom, hogy ez kell mondanom de….“. Próbáld meg együttérzéssel mondani a véleményedet, hogy ne bánts meg másokat, de bocsánatot ne kérj.

Ne kérj bocsánatot az érzelmeid miatt

A nők legtöbbször elnézést kérnek érzéseikért. Egy kutatás szerint a nők sokkal érzékenyebbek, és sokszor látják úgy, hogy bocsánatot kérjenek egy-egy hétköznapi helyzetben is.

Madeleine Burry, egy New York-i író kísérletet végzett, és egy hétig abbahagyta a bocsánat kérést. Rendkívül nehéz volt neki. Így mesélt róla:

Gyakran, amikor azt mondtam, hogy “Sajnálom” akkor nem éreztem igazi bűntudatot, csak alapértelmezés szerint tettem. A bocsánatkérés kitöltő szavakká vált számomra. Arra jutottam, hogy csak elmondom az embereknek, hogy miként érzem magam, és így nagyobb esély van arra, hogy megértsék ezt, és segíteni tudjanak nekem, ahelyett, hogy folyton bocsánatot kérnék.

Ne kérj bocsánatot ha segítséget kérsz

Sok ember számára a bocsánatkérés közvetlenül kapcsolódik az udvariassághoz, ezért a „bocsánat” szó mindig elhangzik, amikor valaki kér valamit. Ha valamit kérünk egy másik embertől, akkor rögtön bocsánatkéréssel indítunk, mert raboljuk a drága idejét. Pedig nem kell bocsánatot kérned, ha információra vagy segítségre van szükséged. Miért nem próbálod meg a “Kérlek” szót használni a “Bocsánat” helyett?

Ne kérj bocsánatot valaki más hibája miatt

Az udvarias emberek azt teszik, amikor valaki kellemetlenséget, vagy túl vagy feszültséget okoz, akkor elnézést kérnek a másik embert hibája miatt. Például a futártól, hogy hideg pizzát hozott, vagy a szállítótól, aki hibás csomagot hozott ki. De ez a passzív-agresszív védelmi mechanizmus nem jó arra, hogy elmondjuk másnak a problémánkat!

Ne kérj bocsánatot a múltad miatt

Ha valaki emlékeztet bennünket múltbeli hibáink miatt, akkor úgy érezhetjük, hogy újra bűnösök vagyunk. Kínos helyzetben érezzük magunkat az ősi hibáink miatt, és ez azt jelenti, hogy még nem igazán bocsátottunk meg magunknak ezekért.

Szinte minden embernek van egy pillanata, amelyet szívesen törölne emlékeiből, ha tudna. Nincs értelme bocsánatot kérni azokért a dolgokért, amelyeket már nem tudunk megváltoztatni. A megoldás egyszerű és nehéz: bocsáss meg magadnak, és a bocsánatkérés reflexe is a múltban marad.

Ne kérj bocsánatot, ha nem akarsz kommunikálni

A bocsánatkérés hatalma csak akkor működik, ha a megfelelő időben használod őket. Ha valakivel nem akarsz kommunikálni, akkor felesleges bocsánatot kérned tőle ezért, egyszerűen ne kommunikálj vele és ő sem fogja magát rosszul érezni, mert el kell fogadni egy bocsánat kérést, és te sem, hogy bocsánatot kérsz.

Te miért kértél utoljára bocsánatot? Jogos volt?

Ezt olvastad már?

No Comments