Ha ezt az *öt jelet* érzed magadon, akkor valószínűleg kiégtél

Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor az irányítás nem a mi kezünkben van. Ezekhez a szituációkhoz sok erő kell és szerencsére általában legyőzzük az akadályokat. Máskor viszont úgy érezzük, hogy kifacsartak, és a feszültség miatt, hogy mindig helyt kell állni és erősnek lenni, végül fizetni fogunk.

Éppen ezért az érzelmi életünkről való gondoskodás alapvető fontosságú és nagy szerepe van abban, hogyan birkózunk meg később az előttünk álló nehézségekkel. Az érzelmi kimerülés sokszor észrevétlen marad, pedig ugyanolyan fontos, mint más orvosi esetek.

Amikor valaki érzelmileg kimerült, akkor általában túlterheltnek érzi magát. Ellentétben azzal, ahogyan a legtöbben gondoljuk, a túlzásba vitt munka nem az egyetlen kiváltó oka egy ilyen helyzetnek, mert ez a fajta kimerültség több más szituációban is bekövetkezhet. Sokszor párkapcsolati körülmények vagy a szülőségből fakadó nehézségekből, feladatokból fakadóan is. Valójában a felelősségvállalásról szól, amikor több felelősség van vállunkon, mint amennyivel normál esetben meg tudunk birkózni. Ez pedig a fizikai tüneteket eredményezhet, miközben úgy érezzük, hogy elvesztettük az irányítást az életünk felett.

Egy érdekes tanulmány:

A Barcelona Egyetem egyik kutatója, Dr. Jordi Fernandez-Castro és csapata 96 sürgősségi osztályon dolgozó nővért vizsgált az alapján, hogyan érzékelték a saját igényeiket, erőfeszítéseiket és jutalmaikat, illetve azt, hogyan változott a felfogásuk attól függően, hogy milyen feladat végrehajtására kérték őket. A vizsgálat célja az volt, hogy kiderítsék ezek a tényezők hogyan kapcsolódnak az érzelmi kimerültséghez. Egy kifejezetten számukra tervezett alkalmazás segítségével a nővéreknek 4 kérdést kellett megválaszolniuk. Az eredmény azt mutatta, hogy a jutalmazás csökkenésével nőtt a fáradtság, ugyanakkor egyszerre növekedett az érzelmi kimerültséggel, amikor a munkájuk iránti kereslet volt fontosabb. Vagyis egy feladat fontossága és az, ahogyan kijövünk belőle nagy szerepet játszik a munkahelyi fáradtságban, de az olyan személyes tényezők, mint az alváshiány is meghatározó szerepet játszik.

Az érzelmi kimerültség lehetséges okai:

Annak ellenére, hogy a tanulmányban részt vevő ápolók a munkájuk természetéből kifolyólag mutatták a krónikus stressz tüneteit, bárki számára fennáll az érzelmi kimerültség kockázata.

Amíg valaki nem képes megbirkózni a stresszel, addig fokozatosan elöntik a negatív érzelmek, érzések és gondolatok. A fáradtság érzése bármikor ránk törhet a nap folyamán, akár akkor is, amikor a munkánkra a legnagyobb szükség lenne. Talán egy kicsit jobb a helyzet, amikor valamilyen jutalmat kapunk a munkánkért, akár pénzt, akár természetbeni juttatást, de nyilvánvalóan egy kis pihenés is lehet a jutalom egyik fajtája. A nővérekkel végzett kutatás egyébként nagyon jó példa arra, hogy az állandó és folyamatos kereslet valakinek a munkája és felelősségvállalása iránt milyen hatásokat tud kiváltani. Ha ehhez még az alábbi körülmények is hozzájárulnak, akkor az már érzelmi kimerültséghez vezet:

  • ha valaki egy jelentős változáson megy át, mint egy válás vagy egy szeretett személy elvesztése,
  • bizonytalan pénzügyi helyzet,
  • bármilyen nagy nyomás alatti lét, akár munkahelyen, iskolában vagy a családban,
  • krónikus betegség.

Az érzelmi kimerültség sokszor egészen csendben jelenik meg életünkben, de többféleképpen észrevehetjük a jeleit: akár a fokozott és a normálistól eltérő fizikai fáradtság, a visszatérő fejfájások, depresszió vagy alvászavar utalhat rá. És ahogy máskor is lenni szokott, egy-egy tünetnek még nem biztos, hogy köze van az érzelmi kimerültséghez, de érdemes szakmai segítséget kérni, ha a fentiek közül bármelyiket észleljük.

Ha nehezen tudunk koncentálni vagy elképzelni dolgokat:

Ha hirtelen nehézséget okoz a fókuszálás, akkor valószínűleg annak az érzelmi kimerültség lehet az oka. Ilyen esetekben sok embernek problémát okoz a szervezés és a tervezés, sokszor nem képesek összerakni fejben a dolgokat.

Te is éreztél már hasonlókat magadon? Mi volt az, ami segített, hogy kimássz a gödörből?

Ez is érdekelhet:


No Comments