A férfiak és a nők különböző okok miatt féltékenyek, de van rá tudományos magyarázat

A féltékenység egy nagyon erős érzés, amely nagyban befolyásolja az ember gondolkodását és viselkedését. És bár a férfiaknál és a nőknél ugyanúgy jelen van, mégis különböző variációit mutatják. Miért van ez? Mi az oka? Íme a tudományos válasz!

Az evolúció is az egyik ok

Az evolúció szempontjából kulcsfontosságú, hogy ne csak a saját életünket éljük, hanem újakat is létrehozzunk. Kutatások szerint a férfiak és a nők egy bizonyos módon 1-1 feladat elvégzésére vannak kialakítva: sok utódot hozznak létre és amennyire csak lehetséges fektessenek a gyerekeik jövőjébe, kvázi óvják azt.

A pénzügyi dolgok és a javak a férfiakhoz vannak rendelve, a nőknek pedig a párválasztás fontossága jut és az, hogy jobban vigyáznak a gyermekeikre. Ez a biológiai meghatározás megmagyarázza a különbségeket, és azt, amiért féltékenyek vagyunk.

A férfiak biztosra akarnak menni

Mivel biológiailag a férfiak az utódok létrehozásában érdekeltek, meg akarnak bizonyosodni arról, hogy az általuk nevelt utódok valóban a sajátjaik. Bár az egész terhesség a nők testében zajlik, a kérdést, hogy a baba valóban a férfié, arra nincs semmilyen garancia. Ez alapján a férfiak a fizikai (testi) megcsalást sokkal rosszabbnak tartják, mint az érzelmit, hiszen az olyan kapcsolatba való befektetés kockázatos, ahol a nő nem csak egyetlen egy férfival akar utódot nemzeni.

A nők a legjobbat akarják a gyermekeiknek

A nők esetében a féltékenység oka pont az ellenkezője – szoros kapcsolatra vágynak egy partnerrel, akivel a biológialag meghatározott gyermekeiket nevelik. Ezért szorongatja őket inkább az érzelmi megcsalás, mint a fizikai. Ráadásul ezt az érzést növeli a partner elveszítésének kockázata.

A féltékenység a párkapcsolattól is függ

Egy új tanulmány azt sugallja, hogy nemcsak a biológiai szerepek befolyásolják a féltékenységet, hanem a kapcsolatunkról alkotott felfogásunk is. A kutatók a kapcsolatok alapján 2 kötődéstípusról beszélnek: az elutasítóakról és biztonságosakról.

Az első típusú emberek sokkal jobban értékelik függetlenségüket, mint bármi mást, és elhatárolódnak a mély kapcsolatoktól. Az elutasító emberek érzelemmentesen féltékenyek, a fizikai megcsalás pedig jobban zavarja őket. A biztonságos típus ezzel szemben nagyon jól érzi magát a kapcsolatokban, és élvezi az egymásrautaltságot, és ezeket az embereket nagyon szorongatja az érzelmi hűtlenség.

A kutatás legérdekesebb része az, hogy a férfiak elutasítóbb típusúak míg a nők a biztonságosabb kategóriába tartoznak. És ez az eredmény – noha más szempontból – de megerősítette azt az elképzelést, hogy a férfiak és a nők különböző okok miatt féltékenyek.

Ezt olvastad már?

No Comments