LOADING

Type to search

Szépítkezem

„A sikerhez egyéniség és tehetség kell, de kellenek a buktatók is!”

Share

Balázs Eszter ruháival a nőiességet, a szabadságot, a kényelmet és az egyediséget képviseli. Nagyjából tízezer ruhája van, két éve a hét divattervezőjének választották egy tehetségkutató műsorban. Tervező és édesanya, szabad lélek, akinek kitartása inspirálhat mindannyiunkat! 

Fontos mérföldkő, hogy már nem maga varrja a ruhát, de idáig hosszú és rögös út vezetett.

  • Mit jelent az, hogy most már „leteheted a lantot”?

Csak a ruhatervezésnek szentelhetem magam. Kereskedés, külföldi karrier… Elindultam abba az irányba, hogy szakemberek varrják meg a ruháimat. Önmagam lehetek, de megalapoztam a jövőmet is, hét év kellett ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Régen még varrni sem tudtam, a ruháimat szétszedtem, megnéztem, hogyan néz ki egy gallér, egy ujj, szétbontottam mindent. Eleinte csak 400 forintot kerestem egy ruhán. Három éven keresztül nem fűtöttem, hogy ki tudjam fizetni az albérletet. Két köntös, három zokni, sapka és csak varrtam. Az ujjaim lefagytak, beleszúrtam a tűt, de nem éreztem semmit. Két éve megnyertem egy divattervezői versenyt, akkor azt éreztem, én vagyok a legboldogabb, megérte a sok munka, így jó felállni, és megcsinálni.

  • Ahogy a szavaidból kiveszem, nem bánod?

Nem csinálnám újból, mert nagyon kemény időszak volt, de nem csinálnám másképpen. Nem bántam meg. Anya legyél, tartsd el magad és a gyereket, művészkedjél mellette, nagyon nehéz. Sokszor átvertek, de kellettek a pofonok, így jobban vigyáztam, mikor jött a nagy lehetőség, józanabbul tudtam gondolkodni. Ráadásul, ha valaki steril környezetből jött – teszem azt, burokban nőtt fel –, nem érzi át a másik nő fájdalmát. A ruhatervezéshez valamennyire át kell, hogy szellemüljek. A nőiességet kell megélni, női fejjel kell gondolkodni. Szerintem ahhoz,  hogy valaki sikeres legyen, egyéniség kell, tehetség kell, de kellenek a buktatók is. Akkor van élet szaga a dolognak.

Fashion Week - design by Balázs Eszter

  • Tehetség kell és valamilyen végzettség gondolom…

Köze nincs ahhoz, hogy ki milyen iskolát végzett, ki járt varróiskolába. Ebben a szakmában akkor boldogulsz, ha tehetséges vagy. Az egyik legfontosabb pedig, hogy ember maradj. Nekem is felajánlottak nagy üzleteket, de ott azt tudtam mondani, hogy nem, mert nincs még itt az idő, még nem érkeztem meg. Pokolian nehéz volt. Olyan életet éltem, ami tele volt lemondásokkal, és ilyenkor nemet mondani egy ilyen ajánlatra… de tudni kell, hogy az egy daráló, kihasznál, és jó pénzért megmondja, mit tervezzél. Én a legfontosabbat veszítettem volna el: a szabadságomat. Nekem az volt a fontos, hogy először a nevemet ismerjék meg, hogy kicsoda Balázs Eszter, stabillá kellett válnom azért, hogy ne lopják el az ötleteimet.

  • Tehetség kell, egyéniség, mi kell még?

Nagyon fontos a külvilág véleménye. Megint nem szokványosat mondok, nem azt mondom, hogy de akarnod kell és akkor… hiába akarod, ha nem kellesz a piacnak, ezért fontos a visszajelzés. Végigcsinálom én a szamárlétrát, csak ne a semmiért csináljam. Ki hogyan reagál a ruháidra? Ki venné meg?

  • Rád mi jellemző?

Szeretek poént vinni a ruhákba, valami cukiságot, vagányságot. A koponya, mint minta például abszolút jellemző rám.

  • Honnan jött?

Meséltem a fiamnak az emberi testről. Leültünk, és mondtam neki, hogy tapintsa ki az ujjaival, hol van a szemüreg. Innen jött az ötlet, a koponya, már rajzolni is szerettem, és a ruhákba is beaplikáltam ezt a témát.De ott van például a csónaknyak, kivillan a nőnek a válla, ott már kihasználom a nőiességet, kicsit bővebbek a fazonok. Ez általában azért van, mert az átlag embernek nincsen szabályos alakja, a ruháim gyönyörűen takarják a „defektes” részeket. Jellemző még rám az ülepesség, a mélyülep.

Eszter saját kreációjában!

Eszter saját kreációjában!

  • Oh a férfiak, de utálják…

Nehogy azt hidd, attól függ, hogy mivel veszed fel. Fent nőiesnek kell lenni, kompenzálod a trottyos gatyát, egy atlétával vagy egy szűk felsővel, de ha slampos bő polót veszel fel a gatyához, ott van az az érzés, hogy Kovács anyuka leugrott a boltba a gyerekkel, az a minden mindegy állapot. Jellemző még rám a kapucnis ruha és az overall is.

Pásztor Anna a Fashion Weeken, design by Balázs Eszter

Pásztor Anna a Fashion Weeken, design by Balázs Eszter

  • Te hogyan kerültél bele a divat szakmába?

Magamat kerestem. Nem találtam sehol a stílusomat, megalkottam magamat, az én saját stílusomat. Elkezdtem magamtól ruhákat tervezni. A divat maga sosem érdekelt, mai napig nem nézek divatlapokat. Van bennem egy kis félsz is, hogy meglátok egy ruhát, és akkor napokig azon gondolkodom, hogyan lehetne megtervezni. Én először az anyagot látom meg, az indít be, hogy milyen az esése, a milyensége, a mintája és a színe. Onnantól jönnek az ötletek. Az én ruháimban benne van a nőiesség, a vagányság, az egyediség és a kényelem. Békén hagy a ruha.

  • – „Békén hagy a ruha.” Tetszik ez a megfogalmazás … és mit tanácsolsz azoknak, akik például szeretnek vásárolni, de nem tudják mi áll jól nekik. A divat „nem hagy minket békén” ezt vegyed és ezt.

Érdemes beszélgetni egy szakemberrel, az egyéniségedet ugyan nem fogja tudni visszaadni, de azt el tudja mondani, mi áll jó neked, milyen színek, milyen fazonok. De hiába áll jól valami, ha távol áll tőled, és nem akarod felvenni. Hiába áll jól egy szín, ha nem találkozik a személyiségeddel. Igen, igaz, a divat elviszi magával az embereket. A divat mondja meg, hogy ki vagy, nem pedig te. Itt ez a zsákbamacska. Oké, hogy idén mondjuk ez a divat, és mindenkire próbálják ráhúzni ezt a sztorit… hát nem szabad hagyni. A fontos, hogy te jól érezd magad. A szabadságod az sokkal fontosabb, az a legfontosabb.

Ha te is válogatnál Eszter ruháiból hívd bátran telefonon: 0630386 7766, vagy írj neki Facebook oldalán itt: https://www.facebook.com/eszter.balazs.37?fref=ts

 

 

 

 

 

 

Tags:
Illés Mária

A Goodstuff Magazin munkatársa, újságíró, hírszerkesztő. A női egyenjogúságban nevelkedett, szereti a szabadságot, a táncot, Budapestet, a reggeli kávét és a pénteket. Szerelmes a szakmájába, hisz a függetlenségben és a sokszínűségben. Élet igenlő, védjegye a humora.

  • 1