LOADING

Type to search

Ajánlom

Egyetlen tekintetbe sűrítve – Keleti Éva művészfotói a Nemzeti Múzeumban

Share

Rakd már arrébb azt a sótartót, Te!” motyogta, csak úgy magának Keleti Éva néni a Sajtóház éttermében, hagymalevest kanalazva, amikor az új üzletvezető éppen a fogásokat próbálta a mobiljával befotózni. „Nem szabad még ebéd közben is dolgozni” válaszoltam neki a szomszéd asztaltól, és áttereltem a szót a fűtési szezon kezdetére. Így ismerkedtünk meg.

Azt tudtam, hogy Keleti Éva néni Prima Primissima-díjas fotográfus, meg azt is, hogy nagyon jófej, de a képeit, bevallom, nem nagyon ismertem ezidáig. Illetve mégis: csak nem tudtam, hogy ő készítette őket. Mert gyakorlatilag azok a fotók, amiken a ’70-es, ’80-as évek színházi és filmvilágának szereplői megjelennek, majdnem mind neki köszönhetőek.

Keleti Éva

Ezekből 85 tekinthető meg november közepéig a Nemzeti Múzeum Pulszky termében, Kontakt – Keleti Éva fotói címmel.

 

Az interaktív tárlaton nem csak a beszédes portréképek mesélnek Ruttkai Éváról, Bajor Imréről, Psota Irénről és a többiekről, hanem Éva néni személyes képaláírásai is. A zömében fekete-fehér arcképek egy-egy pillanatot őriznek: a két-három mondatos leírások az előtte és utána történteket rögzítik. Nézem ezeket a színészlegendákat, akik még fiatalok, akik még nem tudják, mikor fognak meghalni, mikor kerülnek özvegysorsra vagy mekkora sztárok lesznek. Vajon benne van már a szemükben? A múltunkat hordozzuk magunkkal –  de a jövőnket is? Egyetlen elkapott tekintetben benne lehet az egész élet?

Törőcsik Mari

Kontakt – ez a kiállítás címe. Milyen tág horizonton értelmezhető kapcsolat ez: fényképész és fényképezőgép, fotós és modell, alkotó és befogadó, múlt és jelen közt. Minden egyben, egyetlen tekintetbe sűrítve, esszenciájaként művészi sorsoknak, emberi életeknek. Megismételhetetlen pillanatképek, amik most már a Nemzeti Múzeum tulajdonát képezik, hiszen Éva néni az 1976 után készített felvételeinek negatívjait, diáit az intézménynek adományozta. Megőrzésre, szeretettel.

Garas Dezső

Én pedig ezt a kiállítást ajánlom megőrzésre, szeretettel. Mindenkinek, aki bizonytalan és frusztrált, mert azt hiszi, bármi köze van a sorsához. Nincsen. Rég a szemében van az egész élete. Ha más nem is, Keleti Éva néni biztosan meglátná az egészet, egyetlen tekintetbe sűrítve.

Császár Angéla

Haumann Péter

Béres Ilona

Almási Éva

 

 

[button url=”url” target=”_blank|_self” style=”xsmall|small|normal”]

KONTAKT – Keleti Éva fotói

A Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása

Kurátor: Szarka Klára fotótörténész, az életmű gondozója

Múzeumi kurátor: Lengyel Beatrix történész-muzeológus

Helyszín: Pulszky-terem
Időpont: 2016. szeptember 22-től november 20-ig

Keleti Éva tárlatvezetései: 2016. szeptember 24., október 1., október 29., november 12., november 19.

[/button]

 

 

 

Tags:
Kocsis-M. Brigitta

Újságíró, műsorvezető. Lételeme az ambivalencia: míg műsorában, a Novumban a tudomány és technika újdonságaival foglalkozik, addig írásaiban sokkal személyesebb, érzelmesebb hangot üt meg. Hát még verseiben, amelyek „Akarsz róla beszélni?” címmel jelentek meg a Publio Kiadó gondozásában...

Ide írhatsz neki: brigi.goodstuff@gmail.com
Könyvét keresd: itt.
Cikkei olvashatóak: itt

  • 1