LOADING

Type to search

Ajánlom Főoldal

Az 5 legfurcsább Szépség és a szörnyeteg-feldolgozás

Share

Most, hogy már a moziban Emma Watson új filmje, az eredeti Disney-nél sötétebb, vagányabb és feministább Szépség és a szörnyeteg, megjött a kedvünk ahhoz, hogy előszedjünk pár másik adaptációt is. Igen, Meat Loaf is a listán van… és igen… a cikk végére lesz dallamtapadásod…

Emlékeztek Meat Loaf ultragiccses klipjére, amiben motoros szörnyetegként agonizál, és azt énekli, hogy bármit megtenne a szerelemért, csak AZT nem (I Would Do Anything For Love, But I Won’t Do THAT). Na, az összeállításunkból többek közt az is kiderül, vajon dalelemzők szerint mi AZ, amit még Meat Loaf sem tenne meg (spoiler: bármennyire is úgy tűnik, nem perverz dologról van szó).

Itt hallgasd:

Fashion Beast

Fogd Vivienne Westwood ex-férjét (aki amúgy a Sex Pistols menedzsere is volt), tedd mellé a brutális V, mint vérbosszú íróját és egy elborult videojáték-készítőt, akinek kedvenc műfaja a poszt-apokaliptikus lövöldözős sci-fi, és kérdezd meg őket, szeretik-e a Szépség és a szörnyeteget. A válaszuk egy lelkes igen, meg egy nagyon vicces, nagyon beteg képregénysorozat lesz, a Fashion Beast. Szépség egy feltörekvő modell a történetben, a szörnyeteg pedig egy divatház tulajdonosa, aki nem szeret kimozdulni a négy fal közül, mert rondának látja magát. Prostik, hajléktalanok, vér és szex – a nagyvárosi Szépség és a szörnyeteg nagyon punk és nagyon szórakoztató!

fashionbeasttpb

fashionbeast3

 

A szörnyszívű (Beastly)

Alex Flinn regénye a mai New Yorkban játszódik, a főszereplői gimisek és a szörnyeteg is egy teljesen átlagos srác, azzal a különbséggel, hogy az arca folyamatosan torzul. (Egyébként érdekes, hogy sokan azt állítják: az eredeti, hús-vér szörnyeteg  egy teneriffei átlagember, bizonyos Petrus Gonsalvus volt, aki hypertrichosisban szenvedett, vagyis brutálisan sok szőr borította a testét és nagy karmai meg hosszú agyara nőtt. Ettől függetlenül megtalálta élete párját, akivel hét gyereket nemzettek!) De visszatérve A szörnyszívűre: a gimis sztorit a fiú szemszögéből ismerjük ami, ami külön érdekes, a romantikus szál pedig nagyon jól kidolgozott, és élvezhető a filmverzió is, amiben kifejezetten jó látni a tejfeles képű Alex Pettyfert szépen elcsúnyítva!

Egyszer volt, hol nem volt

Ha meseátiratokról van szó, aki az ABC csatorna sorozata megkerülhetetlen: az összes gyerekkori kedvencünk szerepel benne, pasimegmentő hercegnőkkel, leszbikus Mulannal, és a legszórakoztatóbb gonosz szereplőkkel (Regina például legalább olyan vicces, mint Miranda Priestly Az ördög Pradát visel című filmben). Belle, a szépség karaktereként egy tipikus Stockholm-szindrómás csajt kapunk, aki menekülne az őt manipuláló, nagyon kisajátító pasijától, miközben mentegeti is a férfit, hiszen „szerelmes” belé, szóval mégis csak mellette marad. Szerencsére legvégül nem úgy dönt, hogy totál passzív és önfeláldozó lesz, hanem a sarkára áll és megmenti önmagát!

Rosamund Hodge: Kegyetlen szépség

Amikor a Kegyetlen szépség című könyvben elérkezik a történet arra a pontra, hogy szépség beköltözik a szörnyeteg kastélyába, a harisnyatartójában egy tőrrel, akkor már lehet sejteni, hogy ez sem egy szokványos feldolgozás lesz. Rosamund Hodge regényében arra nevelték a hercegnőt, hogy gyilkolja meg a várost rettegésben tartó szörnyet, és a két főszereplő nem csak a fegyverekkel, hanem szavakkal is nagyon szórakoztatóan küzdenek egymással. Ahogy azt sejteni lehet: természetesen egymásba szeretnek (bár csókolózás közben is azt tapogatják, elérhető közelben van-e a késük), viszont a csavarok ott kezdődnek, mikor a nő elkezd kételkedni abban, tényleg a szörnyeteg-e a fő gonosz. Nem lehet, hogy inkább az apja és a testvére a nagyobb szemét, akik ide küldték, egy gyilkos szörnyeteg kastélyába? (Óóó igen, végre itt egy olyan főhős, aki nem olyan szeplőtelen lelkű, hanem sokkal jobban hasonlít ránk, muhaha!)

Meat Loaf: I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That)

Na és akkor térjünk vissza végre a művészet történetének egyik legmeghatározóbb Szépség és a szörnyeteg-feldolgozásához: mit nem akar megtenni Meat Loaf? A VH1 csatorna egy teljes órás műsort készített, amiben dalelemzők csak ezt az egy kérdést feszegették, majd megkérdezték magát az előadót is, mire vonatozik a vonakodás. Arra, hogy csatlakozzon a háttérben látható (egyébként értelmezhetetlen) ál-leszbikus ágyjelenethez? Arra, hogy kifizesse a csaj BKK-tartozását? Vagy esetleg arra, hogy megossza vele az utolsó darab pralinét? Nem, Meat Loaf azt mondja, hogy itt a „rossz dolgokra” gondolt, arra, hogy sosem hagyná cserben a másikat, sosem hagyná el, sosem szeretne ki belőle, satöbbi. Oké, ez egy kicsit uncsi válasz, ahogy a klip befejezése is (Meat átváltozik emberré és eltűnnek csajszival a naplementében, motorháton), úgyhogy nem is vagyunk hajlandóak elfogadni. Szerintetek mi a titkos rejtett üzenet, mémgyanúsan szólva: mit nem tenne Meat?

 

 

 

Tags: