LOADING

Type to search

Ez+az Főoldal

5 dolog, ami zseniális volt a Twin Peaksben!

Share

Ha te is minden héten remegve vártad a folytatást… Van egy jó hírünk: a sorozat visszatér a képernyőre, május 22-én kávét és fánkot a kezekbe!

Folytatódik a Twin Peaks, David Lynch kultikus tévésorozata, ami negyed évszázaddal ezelőtt újradefiniálta a televíziózás fogalmát és azt is bebizonyította, hogy a kis képernyő többre hivatott, mint a Dallas, Isaura, vagy éppen a Szomszédok kalandjainak prezentálása.

 

25 éve így búcsúzott Laura Palmer...

25 éve így búcsúzott Laura Palmer…

Az új évadra készülve összegyűjtöttünk hát öt dolgot, ami szerintünk zseniális volt Twin Peaksben és nagyon reméljük, hogy a folytatás tovább építi majd a sorozat kultuszát.

A helyszínek

Már a kezdő képsorokban feltűnő Snoqualmie vízesés is rögtön érezteti a nézővel, hogy nem a megszokott sorozathangulat vár majd rá. A képzeletbeli városka egyik legmarkánsabb helyszíne Washington államban található, mellette a valóságban is szállóként üzemelő  Salish Lodge & Spa, amely a The Great Northern Hotelként maradt világhírű.

De a közelben található a Double R Dinerként elhíresült bisztró is, mai nevén a Twede’s Café, amelyben literszám folyt a kávé és megannyi meggyes pite fogyott el. Sajnos a közelmúltban egy tűzesetben az épület megrongálódott és a rekonstrukció során az új tulajdonosok nem igazán próbálták helyrehozni az eredeti enteriőrt, de ha arra járunk, mindenképp érdemes beugrani egy pitére, ahogyan ezt a reklámtábla is sugallja.

 

A karakterek

Twin Peaks (legalábbis a városnévtábla szerint) 51201 fős kisváros, s ennek megfelelően rengeteg fura szerzet lakja. A sorozat egyik erőssége épp a karakterek sokszerűségében rejlik. Lynch fantáziájának a mozifilmes keretek is csak ritkán szabnak határt, de a tévésorozat sokkal részletesebben kidolgozott karaktereknek ad kellő időt és teret a bemutatkozásra. Nemcsak a főbb szereplők maradtak tehát emlékezetesek, de az epizódszereplők is óriási rajongótáborral büszkélkedhetnek még huszonöt esztendő elteltével is.

Cooper ügynök vagy Laura Palmer népszerűsége nyilvánvaló, de az olyan mesterien megjelenített fura szerzetek, mint például a még helyi mércével mérten is excentrikus Tuskó Lady, Lucy, a sheriff titkárnője, Albert Rosenfield törvényszéki orvosszakértő, vagy éppen a transzvesztita FBI ügynök, Dennis / Denise Bryson felejthetetlen figurák. Külön érdekesség, hogy Bryson nyomozót David Duchovny játssza, aki alig pár évvel később egy másik FBI ügynök, Mulder szerepével vált világhírűvé az X Aktákban.

A zene

A karakterek, na meg Lynch egyedi látásmódja mellett nem kis részben Angelo Badalamenti mesteri muszikája is hozzájárult a Twin Peaks sikeréhez. A mester már korábban is dolgozott Lynch filmjein, de kettejük együttműködésének tagadhatatlan csúcspontja a Twin Peaks zenéje, ami gyakorlatilag folyamatosan jelen van a sorozatban. Ugyanaz a téma egyaránt tud romantikus lenni, majd lúdbőröztető egy másik jelenetben. A meglehetősen egyedi hangú énekesnő, Julee Cruise felkérése szintén szenzációs ötletnek bizonyult, s neki köszönhetően kapnak lelket Badalamenti és Lynch közös dalai. Talán a Twin Peaks soundtrack volt az első olyan lemez, amely egy tévésorozat zenéjét tartalmazta és milliós példányszámban fogyott világszerte, a sorozat főcímzenéje pedig Grammy díjat érdemelt 1991-ben.

 

https://www.youtube.com/watch?v=omAfX4DdWxQ

A baglyok és a Douglas fenyők

„A baglyok nem azok, amiknek látszanak” hangzik az idézet és valóban, a Twin Peaks óta a kis fülesbaglyokhoz az egész világ elkezdett kicsit másként viszonyulni. A félelmetesnek beállított madárkák, akik a túlvilág hírnökének szerepében tetszelegnek, a sorozaton felnőtt generáció egyik kabalaállatkájává váltak. Mindnyájan emlékszünk az osztálykirándulások tábortüzeire, amelyekhez a baglyok huhogása szolgáltatta az hátteret, miközben a szél tornáztatta a környező erdő fáinak ágait. Twin Peaks fenyvesei a baglyok mellett a Douglas fenyőt is divatba hozták.

Emlékszem, ’91-ben mennyire kellett győzködnöm anyukámat, hogy karácsonyfa gyanánt Douglast vegyünk, nyilván engem a sorozat iránti rajongásom, őt pedig gazdasági megfontolások vezérelték. De aztán csak beadta a derekát, nekem tehát megvolt a Twin Peakses karácsony, ő pedig beleszeretett a Douglas fenyő illatába.

Az utolsó jelenet

Bár a sorozat második évadán helyenként érezhető, hogy Lynch egy időre háttérbe vonult és mintha az ő eredeti víziója kevésbé tudott volna érvényesülni, az átmeneti megbicsaklást a sorozatzáró epizód teljes mértékben feledtetni tudta. A „hagyományos” sorozatokon felnőtt tévénézőket Lynch kreatív ámokfutása visszakézből érkező pofonként csapta arcon, míg mások a mai napig ünneplik bátorságáért, amivel az elvárásoknak fityiszt mutatva egy szürreális, a valóság és a képzelet határán egyensúlyozó órával ajándékozott meg bennünket. Happy endet keresve sem találunk benne, a jók elbuknak s ezzel felülír mindent, amire a televíziózás addig programozta a nézőket. Olyan erős felütéssel ért tehát véget az eredeti sorozat, hogy mi még huszonöt évvel később is remegő térddel várjuk, hogyan is folytatódhat Cooper ügynök és a Fekete barlangot benépesítő lelkek küzdelme.

 

vtafsehpo3gluzlqvaju

“How’s Annie?”

Források:

http://www.cntraveler.com/galleries/2015-03-16/10-real-life-twin-peaks-locations-you-can-visit-today

http://welcometotwinpeaks.com/locations/

http://www.intwinpeaks.com/2009/03/real-double-r-diner.html

gsbox_banner

Itthon a sorozatot az HBO-n követheted, de az HBO GO és ON Demand már elkezdte adni az ismétléseket is. Mi már nézzük! És ti?

 

Tags:
Deákváry-Hák Vajk András

Igazi éjjeli bagoly, filmmániás, a díszdobozos kiadványok nagy rajongója. Végzettségét tekintve hasztalan bölcsész, aki napközben logisztikusnak álcázza magát. Kreatív energiáit az írásnak szenteli, miközben mindig mindenről megvan a véleménye. 100%-ig Pop Kid, akinek esze ágában sincsen felnőni.
Az alábbi címen léphetsz kapcsolatba vele: meamaxi@gmail.com.

  • 1