LOADING

Type to search

Ez+az

A Trónok harca legjobb WTF? pillanatai

Share

A várakozás nagyon nehéz, ha a Trónok harcáról van szó. Kicsit nosztalgiáztunk… Vigyázat SPOILERES cikk! Ha még most “darálod” a sorozatot ne olvass tovább!

Akik ismerik a Trónok harca világát, azok megszokhatták, hogy George R. R. Martin nem szívbajos, ha drámai, sokkoló fordulatokat kell bevetnie a cselekmény továbbgörgetése érdekében. Egy szadista állat, aki nem kíméli saját hőseit, na meg persze az olvasókat sem, ha kiszámíthatatlanságról és kegyetlenkedésről van szó. Az alábbiakban a Trónok harca brutális momentumai közül szemezgetünk.

Ned Stark kivégzése

Ez volt talán az első olyan pillanat a történetben, ami alaposan kizökkentette a közönséget a műélvezet szokásos menetéből. Micsoda? Kinyírják a főszereplőt? Meglehetősen szokatlan húzás ez, de persze a későbbiek ismeretében már tudjuk, hogy milyen sokrétű, több szálon folyó cselekmény bontakozhatott ki ezt követően. Persze sejthettük volna előre, hiszen Sean Bean szinte minden jelentős filmszerepében meghal, de azért reménykedtünk, hogy a józan ésszel és nemes szívvel megáldott családfő kivégzése az utolsó pillanatban mégiscsak meghiúsul.

1acc4820894e85bcfabfd8ba4bdc1b5a4bc8af8e0417166066a244250edfdf59

Bran Stark repülni tanul

Már a legelső epizód olyan felütéssel ért véget, amit aztán az átlagos tévénéző napokig emésztgetett. Nem elég, hogy egy ikertestvérpár hálja éppen titkos nászát egy elhagyatott padlásszobában, de az őket akaratlanul is kifigyelő kisgyerek látja leginkább kárát mindennek, amikor kilökik őt az ablakon, hogy több emeletnyit zuhanjon a várárokba. Vérfertőzés, házasságtörés, illetve gyermekbántalmazás, mindez egy háromperces jelenetbe sűrítve. Igen tömény koktél ez, ami azért nem (volt) szokványos egy főműsoridős tévésorozatban.

53bb60a6a808c76cfa6f902f7305c737-650-80

Shireen Baratheon és a szülői gondoskodás

Persze nemcsak a Stark gyerekek nincsenek biztonságban a Trónok harca univerzumában. Itt van például Shireen hercegnő, aki az egyik trónkövetelő, Stannis Baratheon lánya, akit szülei a legnagyobb egyetértésben ítélnek máglyahalálra, annak reményében, hogy a Vörös Isten a meghozott áldozat fejében majd segíteni fogja apja trónra kerülését. Persze anyukája közben elmorzsol egy-két könnycseppet, de azért csak végignézi saját gyermeke haláltusáját. Kétség kívül a sorozat egyik legfelkavaróbb pillanata.

shireen4

Oberyn és a Hegy párbaja

Oberyn herceg, azaz a „Vörös Vipera” az egyik legkarizmatikusabb vendégszereplő volt, aki Dorne képviseletében érkezett Királyvárba Joffrey menyegzőjére. Stlusának és könnyed eleganciájának hála nagyon gyorsan a nézők egyik kedvenc karakterévé vált. A gyilkossággal vádolt Tyrion képviseletében vett részt egy párbajban a Hegy ellenében, aki egykoron megerőszakolta és megölte Oberyn húgát, szóval remek alkalomnak tűnt ez bosszút állni a családját ért sérelmekért is. Gyors mozgásával és lándzsaforgató tehetségének köszönhetően valódi ellenfelet jelentett a nagy, lomha, ámde embertelen erejű Hegy számára, aki már-már kifulladni látszott, mikor egy óvatlan pillanatban lerántotta magához a földre Oberynt és puszta kézzel roppantotta szét annak koponyáját, ezzel a nézők az igazságtételbe vetett hitét is összezúzva.

mgid-ao-image-mtv

Sansa nászéjszakája

 Lássuk be, Sansa Starkot jogosan lehet utálni az első öt évadban, de az tény, hogy kijutott neki a jóból rendesen. Lefejezett apuci, lekaszabolt bátyó és anyuka, elvesztett kistestvérek szegélyezik felnőtté válásának útját, miközben volt ő Joffrey menyasszonya is, hogy aztán az ötödik évadban a nem kevésbé pszichopata Ramsey Bolton hitvesévé avanzsáljon. Ráadásul a nászéjszakájukon Sansa-t a saját ágyukban erőszakolja meg újdonsült ura, miközben Theont arra kényszeríti, hogy végignézze az egészet. Ha lett volna okostelefonja, tuti még egy timelapse videót is készíttetett volna vele. A leányzó megaláztatásai kétségtelenül ekkorra jutnak a csúcsra és az eddig suta tinédzser innentől kezd azzá a harcos, erős női karakterré válni, akit a hatodik évadban még az is megkedvelt, aki korábban legszívesebben saját kézzel írta volna ki a történetből.

game-of-thrones-sansa-482781

Mivel bőven akad még említésre méltó döbbenetes momentum, a számvetés hamarosan folytatódik!

gsbox_banner

Tags:
Deákváry-Hák Vajk András

Igazi éjjeli bagoly, filmmániás, a díszdobozos kiadványok nagy rajongója. Végzettségét tekintve hasztalan bölcsész, aki napközben logisztikusnak álcázza magát. Kreatív energiáit az írásnak szenteli, miközben mindig mindenről megvan a véleménye. 100%-ig Pop Kid, akinek esze ágában sincsen felnőni.
Az alábbi címen léphetsz kapcsolatba vele: meamaxi@gmail.com.

  • 1

You Might also Like