LOADING

Type to search

Ajánlom Kipróbáltuk Lakom

Pöttyös és nempöttyös cukiságok gyerekeknek!

Share

Luca és Dorka termékeit, a Ludoshkát már sokan jól ismerik, mi most egy kicsit jobban szeretnénk bemutatni az alkotókat, akiket még soha nem láttunk “nem-mosolyogni”! Talán az a titka, hogy csupa-csupa olyan terméket készítenek, amire már ránézni is boldogság? 

Míg mi, felnőttek, olyan gyakran belefeledkezünk a racionális kötelességek mókuskerekébe és a gyermekünkről is néha akaratlanul az időbeosztások-uzsicsomagolás-napirutinbetartás felelősségkerete jut eszünkbe, addig milyen is egy kisgyerek? Ő még nem felelős, nincsenek racionális kötelezettségei és a padló egy játék alatt azonnal lávává válik, ahonnan csak a kanapéra felugorva lehet megmenekülni, az építőkocka az egyik percben házikó, a másikban éppen süvítő repülő – míg egy szülő próbál mindent betartani ebben a szabályos világban, addig egy gyermek végtelen fantáziájának semmi sem szabhat határt. Hát persze, hogy egy elefánt lehet csíkos! Miért ne lenne pöttyös a róka? Nekem a kedvenc állatom a virágos bálna, és neked?

roka_tel

Erre a színes és vibráló játékosságra emlékeztetnek a Ludoshka gyermekeknek szóló termékei, melyek a kicsik mesékkel, állatokkal, galaxisokkal ezerszínű világát idézik meg hátizsáktól kezdve kispárnákon át egészen egy adventi puszinaptárig! Lucával, a Ludoshka szín-, minta- és varrásfelelősével  beszélgettünk.

Hogyan vágtatok bele a Ludoshkába?

A kezdet kezdete négy-öt évvel ezelőtt lehetett. Ketten csináljuk Dorkával, aki még gimiben a franciatanárom volt. ott barátkoztunk össze. Mindketten szerettünk varrni és közösen álmodoztunk, milyen jó is lenne valamibe együtt belevágni. Azután négy és fél éve megszületett Dorka kisfia, akinek varrogattam ezt-azt, pár kisbabáknak szükséges apróságot: rácsvédőt, forgókat, ilyesmit. Nagyon élveztem és mindenkinek tetszett is, mi pedig egyszerre rájöttünk, hogy ezzel kéne foglalkoznunk. Először az ismerősi körnek készítettük a termékeket, aztán egy fiatalok induló vállalkozását segítő programtól megkaptuk az anyagi támogatást az igazi kezdéshez: műhelyt rendeztünk be és belevágtuk a Ludoshkába.

Ha egy mondatban össze kéne foglalnod, akkor mi a Ludoshka?

Pöttyös és nempöttyös cukiságok gyerekeknek. De ha kellene ennél egy árnyalatnyival hivatalosabb megfogalmazás, is akkor azt mondanám: egyedi, kézzel készült használati tárgyak, játszótársak és szobadíszek babáknak és kisgyerekeknek. Termékeink a születés pillanatától végig az ovis korig tartanak.

 

elefantok_csaladi_kep

Honnan jött a név?

Két helyről: egyrészt a nevünk összegzése: Luca+Dorka = Ludoshka! Valamint a ludo latinul játszani-t jelent, amely szintén nagyon passzol hozzánk.

Csak a digitális térben elérhetőek a termékeiket?

Nem csak, elég gyakran járunk piacokra és van néhány bolt is (Pesten, valamint Kőszegen), ahol elérhetőek a polcokon is a termékeink.

Nagyon mókásak, vibrálósan színesek és meglepően különlegesek a termékeitek. Honnan merítesz inspirációt egy-egy Ludoshka-holmihoz?

Rengeteg illusztrációt nézegetek – egy-egy jó rajz, festmény vagy fotó nagyon tud inspirálni. Alapvetően próbáljuk tematizálni kollekciónkként a termékeket. Minden kollekciónak megvan a saját világa: például külön kollekció a cirkusz, a víz alatti világ, a repülés, az űr, a réti állatok – ezek a tematikák pedig meghatározzák, milyen mintákkal és mit is készítünk. Mikor kitaláljuk, milyen téma köré tervezzük a következő termékeket és mi lehet érdekes, akkor a figurák és a minták mind az én reszortom.   Dorka több francia baba- és gyerekújságot, oldalt is olvas, onnan is inspirálódunk, sok az olyan ötlet, termék bennük, amivel itthon nem igazán találkozni.

vilagur_termekek

Látom a weboldalatokon, hogy nagy erőkkel befűtöttétek a karácsonyi “meglepikohót”. Mi is pontosan az a puszinaptár?

Ez egy olyan adventi naptár, melybe nem tárgyi ajándékokat vagy édességet rejtettünk, hanem minden napra jut egy különleges „puszi” – ami jelenthet bármilyen szeretgetést, kedvességet. Az apró, beszámozott, korong alakú díszeken van egy-egy puszi, hozzá kis leírás: például mit is jelent a macipuszi? Vagy a farkaspuszi? Esetleg a szuperhőspuszi? Egy-egy ilyen díszt le lehet venni, felakasztani a fára, majd végrehajtani – kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Emellett karácsonyra mindenképpen készülünk csomagajánlatokkal: egy-egy kollekció figuráival különböző termékeket komplett csomagokban lehet megvásárolni kedvezményesen. Valamint egy számokat, napokat és időjárást jelző ábrákkal készített, „feltépőzárazható” öröknaptárral is előrukkolunk még az ünnepekre!

adventi_naptar_ludoshka

Mit imádnak a picik – és a szüleik – a legjobban? Melyek a leginkább befutott termékeitek? 

Az adventi naptárunk elég nagy slágertermék – tavaly teljesen ki is fogytunk belőle, így idén többel készülünk. Kevés olyan naptár van, amely nem tárgyi ajándékot kínál adventkor – és ezt, hogy szeretgetést kínál egy naptár, úgy látjuk, nagyon szeretik a szülők. Emellett a bölcsiseknek, ovisoknak készített hátizsákokat is nagyon népszerűek: már meglévő figurákkal elkészített zsákok ugyanúgy, mint azok a hátitáskák, melyeket évkezdésre készítünk és a kicsi saját ovis jelét varrjuk fel rá.

hatizsak_ludoshksa

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve, hol látjátok a Ludoshkát a közeli és a távoli horizonton?

Rövidebb távon csomó termékötletünk van, melyeket mihamarabb szeretnénk megvalósítani, távlati álomképünk Dorkával pedig egy nyitott, elérhető, közösségi hely létrehozása lenne, melyben egyrészt megmaradna a műhelyfunkció, de boltként, kiállítótérként is funkcionáló, gyermekprogramokkal színesített, ücsörgős-kávézós-sütizős placc lenne – egy igazi Ludoshka-klub!

Miben különbözik leginkább a Ludoshka a piacon elérhető többi gyerekterméktől?

Elég könnyen felismerhető jellemzője a cuccainknak, hogy nagyon élénk színeket, kontrasztos szín- és mintakombinációkat használunk. Ezzel eléggé kilógunk az általános gyerektermék-ízlésvilág pasztellszíneiből: nem lágy, harmonikus és óvatos a színhasználatunk, mi inkább a színpompás harmóniára törekszünk. Valamint nagyon-nagyon igyekszünk nem használni a klasszikus értelemben vett fiús-lányos színeket, miszerint a fiús dolgok kékek, a lányosok rózsaszínek. Szeretnénk megtörni ezt a rosszul beidegződött hagyományt: egy lány is nyugodtan hordhasson kék űrhajós táskát és egy kisfiú is boldogan szaladgálhasson piros pillangós hátizsákban!

kiskonyv-borito_elefant_ludoshka

Valamint amellett, hogy szinte mindig fix szabásmintákat, szín- és mintakombinációkat használunk, mindegyik termékünk egy kicsit máshogy sikerül: azt szoktuk mondani, hogy az összes Ludoshka-holmi egy kicsit bájosan bumfordi. Nem is próbálunk a teljes egyformaságra törekedni, szeretjük, ha az egyik elefántnak kicsit púposabb a háta, ha ez-az-amaz nem teljesen szimmetrikus, hogy egy-egy apróság máshogyan csálé: számunkra éppen ettől a tökéletlenségtől válnak a tárgyaink nagyon szerethetővé.

Ha szeretnél Ludoshka termékeket itt keresd: www.ludoshka.hu

De érdemes követni a Facebook oldalt is, ahol készülő termékekről is olvashatsz, fényképeket is nézegethetsz! Ide kattints: https://www.facebook.com/ludoshka.budapest/?fref=ts

gsbox_banner

 

Tags:
Tillinger Zsófia

Újságíró, műfordító, szakfordító, szövegíró, rovatvezető és a többi: Zsófi született klaviatúra-akrobata, aki ugyanannyira imádja a virtuális kihívásokat, mint a hajnalban lefőzött kávét, az átlényegítő regényeket, a kézműves söröket és a hirtelen felindulásból elkövetett rockkoncerteket. Hisz benne, hogy ész, humor, szerelem és fantázia nélkül mindegy is. Leginkább életmód és kultúra témákban olvashatsz tőle, de egy-egy könyv belsejében is megtalálhatod a nevét. Ide írhatsz neki: sophie.till@gmail.com

  • 1