LOADING

Type to search

Ajánlom Ez+az

Ha már unod a Last Christmast… Hallgass mást!

Share

Amikor a bevásárlóközpontok már októberben elkezdik játszani az All I Want For Christmas Is You-t, azzal a jóérzésű vásárlókat nemhogy ráhangolnák a közelgő karácsonyra, de egyenesen megutáltatják velük az egész ünnepet. Pedig alapjában véve a karácsony egy jó dolog, csak az azt körülvevő kényszerített konzumidiotizmusnak nem szabad bedőlünk.

A karácsonyi dalok terén sem. Hiszen karácsonyi lemezt kiadni remek üzlet, amit a lemezkiadók alaposan ki is használnak, a zenészek pedig csak próbálnak minden lehetőséget megragadni, hogy eljussanak a közönségükhöz. Az óriási kínálatban persze sok olyan lemez is akad, amire nem ildomos vesztegetni a figyelmünket, az időnkről nem is beszélve. Mi az alábbi összeállítással próbálunk abban segíteni, hogy ne a gagyi és a giccs, hanem a minőségi karácsonyi lemezek szólhassanak a goodstuff olvasók otthonaiban idén karácsonykor.

Annie Lennox- A Christmas Cornucopia (Island, 2010)

Annie Lennox az elmúlt harmincöt évben többszörösen bebizonyította, hogy bármilyen stílusban is énekel, minden jól áll neki. A klasszikus karácsonyi kórusdalok interpretálása is teljesen természetesnek hat tőle, amihez nyilván az is hozzájárult, hogy gyermekként számtalanszor énekelte ezeket a dalokat az iskolai énekkarban. Annie egy évvel korábban számtalanszor nyilatkozta, hogy szeretne visszavonulni, ezért is volt igazán kellemes karácsonyi meglepetés ez az album, aminek záróakkordjakánt egy új saját szerzemény, a Universal Child is helyet kapott. Az elsősorban akusztikusra hangszerelt dalok mindegyikében Annie énekelte lemezre az összes szólamot, rajta kívül az African Chilldren’s Choir nevű gyermekkórus hallható még a felvételeken. A drámai tetőpont egyértelműen a Lullay Lullay című dal, valamint a kelta sípokat és a közel-keleti hangzást tökéletesen ötvöző God Rest Ye Merry Gentlemen, amelyhez az alábbi videó is készült:

Sting- If on a Winter’s Night… (Universal, 2009)

2sting

Sting az elmúlt bő évtizedben többek között saját korábbi sikereinek szimfonikus átiratával turnézott, feltámasztotta egykori zenekarát, a The Police-t, írt és színpadra vitt egy musicalt és középkori lanthimnuszokból is rögzített egy lemeznyit. Ennek a kísérletezős fázisnak a gyümölcse ez a téli album is, amelyen saját szerzemények, korábban már megjelent dalok téliesített átiratai, illetve más szerzők dalai egyaránt megtalálhatóak. Tökéletes háttérzene lehet egy vidéki házba elvonulós, kandallóban tűzropogásos téli estére, de a Soul Cake című dalt minden céges karácsonyi buliban kötelezővé tennénk, annyira árad belőle a jókedv és a lendület anélkül, hogy akárcsak egy pillanatra is erőltetett vagy ciki lenne, ezáltal picit el is üt a korong többi nótájától. A Gabriel’s Message és a The Hounds of Winter című dalok már korábban is Sting repertoárjának részét képezték, de itt most új köntösben tündökölnek, a You Only Cross My Mind in Winter pedig kimondottan erre a lemezre íródott.

A Very Special Christmas (A&M, 1987)

3avsc

A világszerte népszerű jótékonysági sorozat, A Very Special Christmas első gyűjteményes albuma jövőre ünnepli majd harmincadik születésnapját. A bevéteket a nemzetközi paralimpiai mozgalomnak ajánlották fel a közreműködők, s az 1987-es eredeti megjelenése óta számtalan folytatást és oldalhajtást (Jazz to the World, World Christmas) megért. S bár már közel harminc éves, ez egy cseppnyit sem von le étrékéből, sőt! Nem kisebb sztárok, mint Whitney Houston, a U2, Madonna, a Bon Jovi, Bruce Springsteen, a Run DMC vagy Bryan Adams rögzítettek egy-egy dalt a nemes cél érdekében, s ezen dalok többsége azóta is ritkaságszámba megy, hiszen máshol nem jelentek meg ugyanebben a formában. Érdekesség, hogy Annie Lennox és Sting is szerepel a lemezen. Annie akkor még a Eurythmics tagjaként énekli a Winter Wonderland című örökzöldet, Sting pedig a Gabriel’s Message eredeti felvételével járult hozzá az album elkészültéhez. A mai napig az egyik legjobb popalbum karácsonyi témában, s a 2012-es huszonötödik évfordulós kiadásnak hála a mai napig könnyen beszerezhető.

Mr Hankey’s Christmas Classics (Sony, 1999)

Végezetül hadd ajánljunk egy kicsit rendhagyó, ugyanakkor nagyon szórakoztató összeállítást. A Kula bá ünnepi klasszikusai a South Park alkotóinak agymenése. A sorozat karácsonyi epizódjához kapcsolódóan jelentették meg ezt az albumot anno a rajzfilmben elhangzó dalokkal telepakolva. A városka állandói lakói mellett maga a Sátán, illetve Adolf Hitler is dalra fakad, ez utóbbi O Tannenbaum átirata már önmagában figyelmet érdemel. Tökéletesen ajánlott a következő hétben irodai munka közbeni hallgatásra, a körülöttünk csendben ülők maximum a hangos felkacagásainkat fogadhatják furcsállva, de az meg kit érdekel egy héttel karácsony előtt, ugye?

 

Tags:
Deákváry-Hák Vajk András

Igazi éjjeli bagoly, filmmániás, a díszdobozos kiadványok nagy rajongója. Végzettségét tekintve hasztalan bölcsész, aki napközben logisztikusnak álcázza magát. Kreatív energiáit az írásnak szenteli, miközben mindig mindenről megvan a véleménye. 100%-ig Pop Kid, akinek esze ágában sincsen felnőni.
Az alábbi címen léphetsz kapcsolatba vele: meamaxi@gmail.com.

  • 1