LOADING

Type to search

Ajánlom Ez+az Főoldal Karácsony

„Hangulatfüggő” karácsonyi filmmustra, avagy filmek, amiket nem tudunk megunni…

Share

Itt az idő egy kis kanapé szörfre! Esténként egy-egy jól megválasztott film, legyen az nyálas-romantikus vagy épp cinikus-görbetükörtartós, mindig sokat tud segíteni a lelki rákészülésben. Az alábbiakban több mint egy tucatnyi karácsonyi tematikájú filmet ajánlunk attól függően, milyen hangulatban is telnek éppen az ünnepek.

Képeslapokat megszégyenítően idilli pillanatokhoz a romantikus karácsonyi filmek illenek leginkább. Itt van mindjárt az Igazából szerelem, ami egy évtizeddel ezelőtti bemutatója óta minden évben az ünnepi program kötelező eleme.

1

A Bridget Jones és a Négy esküvő, egy temetés stílusában járja körbe a szeretet témakörét, hiszen a karácsony elsősorban mégiscsak a szeretet és nem a bevásárlóközpontok ünnepe. Temérdek látszólag különálló történetszál, még több aranyköpés és megannyi remek színész. Na és Billy Mack előadásában a Christmas Is All Around című örökzöld:

 

Rowan Atkinson díszcsomagolási technikája, a miniszterelnök tánca, na és persze Billy bácsi jótanácsa, miszerint „Gyerekek, ne vegyetek drogot! Legyetek popsztárok és megkapjátok ingyen!” mind a mai napig megunhatatlanok.

Az érzelmesebb vonalat folytatja az Aludj csak, én álmodom, amelyben a Sandra Bullock által megszemélyesített chicagói hévpénztárosnő habarodik bele egy kómában fekvő szépfiúba, aztán annak családjába, különösképp a sármos öcsikébe (Bill Pullman). Tökéletes habkönnyű szórakozás a tartalmasabb fajtából, elsősorban a remek forgatókönyvnek és a kiváló színészgárdának köszönhetően.

2

 

A „női filmek” sorába illik A szerelem hullámhosszán című komédia is, amelyben egy nemrég megözvegyült apuka (Tom Hanks) egy rádiós pszichológusnak tárulkozik ki a karácsony esti betelefonálós műsorban, mire a legtöbb női hallgató- köztük Meg Ryan karaktere is- azonnal szerelmes lesz az ismeretlenbe. S ha még mindig nincs elegünk a románcokból, nézzük csak meg a Holidayt, amelyben Cameron Diaz és Kate Winslet cserél lakást a téli szünetre. Ráadásul az angliai vityillóhoz még Jude Law is jár extra gyanánt, ez pedig önmagában is elég indok a film megtekintésére.

3

 

Ha több órányi farigcsálás után még mindig ferdén áll az amúgy is meglehetősen féloldalas karácsonyfa, vagy ha épp minden erőfeszítésünk ellenére odaégett a bejgli, azt hajlamosak vagyunk valódi horrorként megélni.

A készülődés ehhez hasonló, nem feltétlenül békés pillanataiban célszerű lehet a bennünk felgyülemlő feszültséget – szeretteink helyett-  mondjuk a Szörnyecskék című vérbő fekete komédiával levezetni. A Kingston Falls városkájának békés karácsonyát teljesen felforgató aprócska gonosztevők csínytevésein immáron több generáció nőtt fel, ennek köszönhetően a film és folytatása mára már örök karácsonyi klasszikus.

4

 

A tavalyi Krampusz című mozi is a közös családi ünnep horrorisztikus vonásaira világít rá. Itt a Mikulás helyett annak ördögi segítője hozza a meglepetéseket, na meg a frászt a nézőkre.

Charles Dickens Karácsonyi ének című regényét számtalan alkalommal adaptálták már filmvászonra, melyek közül a Jim Carrey nevével fémjelzett 3D-s motion capture technikán alapuló animációs film a legutóbbi feldolgozás, amelyben a fösvény, undok vén uzsorást meglátogatja a elmúlt, a jelen és az eljövendő karácsonyok szelleme. A meglehetősen borongós hangulatú történethez lenyűgöző látványvilág társul, a valódi moziélményre szomjazó nézők legnagyobb örömére.

5

 

Ugyanezt a sztorit helyezte modernizált környezetbe Bill Murray Szellemes karácsony című komédiája is, amely remek trükkjei és könnyedebb hangneme mellett az Annie Lennox és Al Green által előadott betétdala okán híresült el:

 

Ha számunkra nem elég akciódús a karácsonyi nagytakarítás és a lakásdíszítés, akkor a Die Hard-széria első két epizódjával is emelhetjük az ünnepi adrenalinszintünket. A Drágán add az életed! egy céges karácsonyi bulin játszódik, ahová Bruce Willis ikonikus karaktere, John McClane hadnagy a felesége miatt keveredik, pechjére épp akkor, mikor terroristák foglalják el a toronyházat. A Még drágább az életed című folytatás szintén karácsonykor játszódik, a helyszín ez alkalommal azonban egy nagy forgalmú nemzetközi repülőtér.

Egy másik akcióhős, Arnold Schwarzenegger is forgatott karácsomyi filmeket. Míg első rendezését, a Karácsony Connecticutbant alig-alig ismeri valaki, addig a főszereplésével készült Hull a  pelyhes a karácsonyi tévéműsor szinte kötelező eleme. A konzumidiotizmust pellengérre állító film, amelyben tisztes családapák mennek ölre a hiánycikknek számító TurboMan babák egy-egy darabjáért, a bemutatója idején nem aratott osztatlant sikert, miután családi(nak szánt) vígjátéktól szokatlan nyersességgel szólt az egyre inkább elüzletiesedő ünnepről. Azóta persze tudjuk, hogy egyáltalán nem lőtt mellé ezzel…

6

 

Viszont ha túljutottunk az ünnepi készülődés buktatóin és csak szeretnénk családi körben, békésen emésztgetni az ünnepi lakomát, akkor az alábbi filmek közül érdemes mazsolázgatnunk. A Reszkessetek, betörők! mindkét része igazi klasszikus, amelyeket huszonéve sem vagyunk képesek megunni és óriási közfelháborodás fogadja, ha akárcsak egy alkalommal is kimarad az ünnepi tévés műsorkínálatból.

7

 

Dr. Seuss képes gyermekkönyve, A Grincs óriási népszerűségnek örvend angolszász nyelvterületen, de idehaza jórészt ismeretlen maradt egészen az élőszereplős filmváltozat bemutatójáig, amelyben megint csak Jim Carrey alakítja az ünneprontót.

8

 

A fanyarabb humor kedvelőinek ajánljuk szerkesztőségünk egyik kedvencét, a Segítség, karácsony! című Steve Martin vígjátékot, amely egy francia film amerikanizált változata. Főszereplői egy telefonos lelki segélyszolgálat munkatársai, akik, persze legalább annyira flúgosak, mint akikek segíteni próbálnak.

Végezetül essen szó Hollywood egyik legkülöncebb rendezője, Tim Burton néhány filmjéről is. A Batman visszatérben Gotham lovagja épp karácsony tájékán vet szemet a csábos Macskanőre, míg az Ollókezű Edward egy valódi tündérmese a rendező kedvenc témáiról: a különcségről, a meg nem értettségről és az elfogadás iránti vágyódásról. Edward, a megárvult fiúgyermek, akinek kezek helyett pengék jutottak csak, próbál beilleszkedni a kisvárosi miliőbe, de persze mindez nem megy zökkenőmentesen.

A Karácsonyi lidércnyomás pedig egy bábfilm-musical, amelyben Halloween város lakói döntenek úgy, hogy ezentúl ők szervezik a karácsonyt, fenekestől felforgatva ezzel az eddigi tradíciókat.

9

 

gsbox_banner

Tags:
Deákváry-Hák Vajk András

Igazi éjjeli bagoly, filmmániás, a díszdobozos kiadványok nagy rajongója. Végzettségét tekintve hasztalan bölcsész, aki napközben logisztikusnak álcázza magát. Kreatív energiáit az írásnak szenteli, miközben mindig mindenről megvan a véleménye. 100%-ig Pop Kid, akinek esze ágában sincsen felnőni.
Az alábbi címen léphetsz kapcsolatba vele: meamaxi@gmail.com.

  • 1

You Might also Like