LOADING

Type to search

Ajánlom Ez+az Főoldal

The Goodstuff, the Badstuff and the Ugly – Ilyen volt 2016!

Share

Ha két szóban kéne összefoglalni, akkor azt mondhatnánk: elképesztően sűrű és meghatározó évet hagyunk a hátunk mögött.

Volt 2016-ban minden: eltávozó híresség-armada, külpolitikai mérföldkövek, sportsikerek és hazai babérok, sztárok viharos „fent – és lentjei”, hogy csak néhány kategóriát említsünk. Mivel egy teljes év részletes összefoglalása határos a lehetetlennel, ezért összegyűjtöttük azokat a legfőbb híreket, melyekre enyhén szólva is felkaptuk a fejünket.

Akiknek már könnyű a föld

Tagadhatatlan, hogy 2016 az eltávozó hírességek éve: idén olyan hullócsillag-eső volt sztárokból, hogy szinte nem is lehet ép ésszel felfogni. És mikor már elindulnak a morbid viccelődések drága Geogre Michael halála után, hogy „na öt nap van még az évből, ki fog meghalni?” és erre tényleg elveszítjük egy napra rá Carrie Fishert, akkor már tényleg nem lehet mit mondani.

Többek közt az ő halálhírükre kaptuk fel nagyon, majd hajtottuk le mély gyászban a fejünket idén:

David Bowie, Prince, Lemmy, Leonard Cohen, Muhammad Ali, Alan Rickman, Bud Spencer, Lady Nancy Reagan, Fidel Castro, Gábor Zsa Zsa, George Michael, Carrie Fisher.

Nyugodjanak békében.

Nagy bulvárpillanatok:

Sztárhírekben is dús volt 2016 – és nem egy olyan esemény volt, melyekre a fél világ felkapta a fejét.

Leonardo DiCaprio Oscar-ja

Az elmúlt húsz évben ötször is jelölték Oscarra, de valahogy csak kicsúszott a színésztehetség markából, míg végül 2016-ban diadalmasan felemelhette az arany szobrocskát a Visszatérőért. Gratulálunk, Leo!

Brad Pitt és Angelina Jolie válása

Nagyon derült égből jött a Brangelina-válás híre, mely azóta már egy igen csúnya pletykafolyammá nőtte ki magát (legalábbis a lehetséges válóokok tekintetében igen csúnya lehetőségek is felmerültek). A lényeg, hogy 2016-ban szétment Hollywood leghíresebb sztárpárosa és az biztos, hogy hetekig minden digitális csapból is ez folyt idén.

Apropó, válások…

Johnny Deppnek és Amber Heardnek sem volt szerencsés éve szerelemben: hatalmas média-visszhanggal és rengeteg találgatással körítve váltak el – Heard családon belüli erőszakkal vádolta meg Deppet és nem kis összeget, cirka hét millió dollárt sikerült Deppről legombolnia.

Külpolitika:

Nem célunk és küldetésünk külpolitikával foglalkozni, de a legnagyobb figyelmet kapó 2016-os hírek közül nem hiányozhatnak az országhatáron kívül történt, nagy horderejű politikai események sem.

Donald Trump elnök lett

És régen volt már ennél megosztóbb és centiken múló elnökválasztás az Egyesült Államokban. Ki tudja, mit hoz a jövő Amerika (és a világ) számára Trumppal, de egy biztos: az idei év talán legfontosabb külpolitikai eseménye volt az egész 2016-on át húzódó amerikai elnökválasztás.

Európai terrortámadások

Két borzalmas terrortámadás is megrázta Európát idén: július 14-én, a Bastille Napot ünneplő tömegbe hajtott Nizzában egy húsz tonnás kamion; az iszonyatos tragédiában 86 ember veszítette életét, 434-en pedig megsérültek. Majd december 19-én Berlinben hajtott egy kamion a karácsonyi vásárba: Lengyelország hősi halottjának tekinti a kamionjában a terroristával küzdő Łukasz Urbant. A támadásban 12 ember halt meg és további 56-an sérültek meg – Anis Amrit, a merénylet állítólagos elkövetőjét pedig négy nappal később megölték egy milánói lövöldözésben.

Mozi, sorozat és kultúra

Erős éven vagyunk túl, ami a filmnézést illeti: az Amerika Kapitány: Polgárháborútól kezdve a Szenilla nyomában-on át a várva várt (de kevéssé sikerült) Öngyilkos osztagig minden hónapra jutott egy nagy várakozást megelőző mozi. Nincs ez máshogy év végén: a sokak által dicsért Érkezés, a Disney újabb óriás-meséje, a Moana és a budapesti forgatásaival a magyarok szívébe magát belopó Ryan Gosling új musical-mozija, a Kaliforniai álom is 2016 telén került műsorra.

De a tévéképernyők előtt sem unatkoztunk, ugyanis olyan sorozat-durranások történtek idén, mint a:

Trónok harca 6. évad,

melyet a fél világ várt hétről hétre – és még várja is ugyanolyan bőszen a folytatást. Ha nézed, tudod miért, ha nem, nincs az a hatalom, hogy össze tudjuk foglalni, miért nézd a Westerosiak kalandjait – mindenesetre az elmúlt évek legepikusabb könyvadaptációs sorozatáról van szó, amit nagy kár kihagyni!

Stranger Things

Az idei év legnagyobb meglepetése és sorozat-kasszasikere a nyolcvanas évek fantasztikus-horror-gyerekkalandfilmjei előtt tisztelgő Stranger Things. A szereplők egy csapásra hírességek lettek, annyi konteó terjeng a sorozatról, mint homok a sivatagban – és már pár héttel a levetítése után megkérdőjelezhetetlen kultsorozat lett. Mi olyan négyszer néztük újra nyári debütálása óta és alig várjuk, mi lesz Elevennel és a többiekkel 2017-ben.

Szívek szállodája

A Gilmore lányok idei Netflixes visszatérését elképesztő várakozás előzte meg – és a novemberben sugárzott, négy részes új évad nem is okozott csalódást. Lorelei és Rory ugyanolyan sorozattüzelésben osztják a jobbnál-jobb vicceket és popkultúrális utalásokat, mint régen – az utolsó rész végén hagyott döbbenetes cliffhanger miatt pedig jobban teszik a készítők, ha ma elkezdik forgatni a következő évadot!

Westworld

A Trónok harca trónkövetelőjeként számon tartott HBO-s sorozat olyan világba kalauzolja nézőit, ahol még sosem járt: egy díszlet-vadnyugat közt élednek tudatukra a mesterséges intelligenciával megalkotott droidok. A döbbenetesen látványos képi világ, a már-már idegesítően csavaros és elmés történet és a hihetetlen színészgárda (Anthony Hopkins, Jeffrey Wright, Ed Harris, Evan Rachel Wood) hozta, amit kellett: az októbertől decemberig tartó, tíz részes első évad 2016 egyik hatalmas sorozat-élménye volt, melynek alig várjuk a folytatását.

94a9df6f8c8ded28e78a87b922f41fa745ab1d0c2fe8d9ae58a6e61d50b2a981_wide-d4d2e41a32c7cfabf7cdb8e91d55d6b15b72575f-s900-c85

+Egy csipet kultúra:

A 2016-os év irodalmi Nobel-díjasa lett Bob Dylan. Az Oscar-, Golden Globe- és tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő még egy babért bezsebelhetett idén irodalmi munkásságáért is. Mivel Dylan immár ötven éve a popzene egyik meghatározó alakja és legismertebb dalai háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává váltak, ezt nem is vitatnánk el tőle, inkább sűrűn gratulálnánk a művész úrnak!

Hazai sikerek

Végül, de közel sem utolsó sorban az idei év hazai sikerekben is erős termést hozott, melyekről mind-mind nagy szeretettel emlékezünk meg.

Magyar Oscar-díj – 1982 után először!

Már a februári Oscar-gálán egy emberként állt fel tapsolni az ország, mikor Nemes Jeles László a Saul fiával elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. Eddig csak egyetlen magyar játékfilm nyert Oscar-díjat: a Mephisto 1982-ben kapta meg a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart, így különösen nagy kitüntetés ez a díj.

Magyar győzelem a séfolimpián

A szuperelit gasztroverseny, a Bocuse d’Or európai döntőjét 2016-ban Budapesten rendezték meg – itt dőlt el, kik juthatnak ki jövőre Lyonba a világbajnokságra. Habár itthon rendezték ezt a főzőversenyek legrangosabbikát, senki sem jósolt még dobogó-közeli eredményt sem a magyar gárdának. Viszont ez Széll Tamásékat szikrányit sem érdekelte: jöttek, főztek és megnyerték a  Bocuse d’Ort, mellyel végérvényesen feltették Magyarországot a kulináris élmezőny világtérképére. Hatalmas gratuláció a sztárséfeknek!

Az év magyar focis meglepetése

Elképesztően labdába rúgtunk idén labdarúgás tekintetében: már a magyar válogatott EB-re való kijutása is felért egy nagyobbfajta csodával, de azt senki nem gondolta, milyen jól szereplünk majd. A magyar csapat először az osztrákok ellen aratott fölényes, 2:0-ás győzelmet, majd 1:1-es döntetlent játszott Izlanddal, 3:3-as döntetlenben szorongattuk meg Ronaldóékat és így csoportelsők lettünk az Európa Bajnokságon. Nem véletlenül zengett az egész országban a Ria-Ria-Hungária, mert 2016-ban a focirajongók számára az Éjjel soha nem érhetett véget…

Olimpiai sikereink

Pazarul teljesítettek sportolóink a 2016-os riói olimpián – és legfőképp női versenyzőink lehetnek különösen büszkék, mivel a nyolc magyar olimpiai aranyérmes közül hét nő! Három arannyal és egy ezüsttel büszkélkedhetett Rióban a megállíthatatlan, sikert sikerre halmozó Hosszú Katinka, Kozák Danuta három aranyban is részes: egyes női kajakban, kettes női kajakban Szabó Gabriellával és még négyes női kajakban (Csipes Tamarával, Fazekas-Zur Krisztinával és szintén Szabó Gabriellával) is aranyra evezte magát. Szász Emese női egyéni párbajtőrvívásban lett aranyérmes, a férfiak közül pedig Szilágyi Áron férfi egyéni kardvívásban állhatott a dobogó legfelső fokára. De ezüst- és bronzérmeseinknek is gratulálunk, akik úszásban, vívásban és súlylökésben bizonyították, hogy érdemesek a dobogóra.

Kozák Danuta; Hosszú Katinka

 

Összefoglalva azt mondhatjuk: eseményekkel dús évünk volt: és míg számos tragédia, negatív hír pettyezte feketére ennek az évnek a naptárát, addig ne feledkezzünk el a temérdek magyar sikerről és nemzetközi eseményről, melyek számtalan szép pillanatot is szereztek 2016-ban. Mindenesetre egy biztos: ha könnyesen, ha nem, de búcsúzunk tőled 2016 – és reméljük, hogy egy olyan 2017-nek adod át a stafétabotot, melyben az ideinél jóval kevesebb tragédia, de ugyanennyi, ha nem több sikerrel és pozitív élménnyel vár minket.

Boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

gsbox_banner

Tags:
Tillinger Zsófia

Újságíró, műfordító, szakfordító, szövegíró, rovatvezető és a többi: Zsófi született klaviatúra-akrobata, aki ugyanannyira imádja a virtuális kihívásokat, mint a hajnalban lefőzött kávét, az átlényegítő regényeket, a kézműves söröket és a hirtelen felindulásból elkövetett rockkoncerteket. Hisz benne, hogy ész, humor, szerelem és fantázia nélkül mindegy is. Leginkább életmód és kultúra témákban olvashatsz tőle, de egy-egy könyv belsejében is megtalálhatod a nevét. Ide írhatsz neki: sophie.till@gmail.com

  • 1

You Might also Like