LOADING

Type to search

Ajánlom Főoldal

Nyolc film, amit látnod kell, ha eddig kimaradt!

Share

Íme, a mi kötelező alapdarabjaink sok szeretettel, a teljesség igény nélkül.

A filmek – ahogyan a bennük játszó színészek is, lásd: Golden Globe és Meryl Streep – óriási hatással vannak életünkre, hiszen befolyásolják a világról alkotott képünket, az értékrendszerünket, az ideáljaink alakulását. Egyes alkotások hamar a feledés homályába merülnek – olykor közvetlen a megtekintés után – míg mások örökre a filmtörténelem részévé válnak, és megnézésük minden generációnak ajánlott.

Scarface – A sebhelyes arcú (1983.)

kinopoisk.ru

A gengszter-mozik palettája igen széles, mégis az Al Pacino alakította kubai menekült (Tony Montana) sikertörténete – és bukása – az egyik legtöbbet idézett, legendássá vált, örök kultuszfilm lett. A 21. század legelején még videó játékokat is készítettek a sztori mintájára – egy igazi, kihagyhatatlan klasszikus a ’80-as évekből.

Forrest Gump (1994.)

o-forrest-gump-facebook

Főhősünk kitalált története egy olyan generációkat átívelő, fantasztikus sztori, amely magába foglal minden fontos (politikai, sport és háborús) amerikai eseményt az ’50-es és a 70’-es évek között, ráadásul egy olyan fiú – férfi – szemén keresztül élhetjük végig mindezt, aki a legőszintébb, legszerethetőbb karakter a világon. Forrestnek szinte minden napja tartalmaz egy-egy olyan tettet, mellyel simán a híradók hősévé válhatna (majd válik is), bár értelmi képességei miatt ennek nincs is tudatában. A szív győz az ész felett: imádjuk minden egyes percét, hiába láttuk már vagy egy tucatszor.

A rettenthetetlen (1995.)

411363

Minden idők egyik legnagyszerűbb háborús filmje; Mel Gibson nem csak színészi játékára, hanem rendezői munkásságára is büszke lehet! A 13. századi Skócia függetlenségéért vívott csata kiemelkedő alakját, William Wallace-t illeti a rettenthetetlen jelző, aki mind az országáért, mind a szerelméért olyan elköteleződést mutatott, ami minden korosztály számára (és minden korban) példaértékű! Az alkotás mind képi anyagával, mind zeneileg, mind a dialógusok segítségével magával ragadja a nézőt, és képes tökéletesen visszarepíteni minket majd’ nyolcszáz évvel ezelőttre.

Good Will Hunting (1997.)

goodwill

A húszéves Will Hunting (Matt Damon) ugyan szociális problémákkal küzd, azonban a bonyolult matematikai példák megoldásában zseni. Az ő hányattatott sorsáról szóló film egy lenyűgöző dráma, fantasztikus színészi alakításokkal, az emberi lét filozófiai kérdéseit boncolgató cselekménnyel. Ha valamiért kimaradt, mindenképp pótold, bármikor betehető mozi!

Halálsoron (1999.)

794full-the-green-mile-screenshot

A Stephen King regénye alapján készült mozi nagy favoritunk (és nem fog rajta az idő vasfoga sem!), de kétségkívül felkavaró, készülj fel rá. Olyan komoly élethelyzeteket, etikai kérdéseket jelenít meg a nagyrészt börtönkörülmények közt játszódó történet, mint az ártatlanul halálra ítélt (ráadásul gyógyító erejű) rab sorsa, a hatalmával visszaélő, kegyetlenkedő börtönőr méltó bűnhődése, a szeretet vágya még a vesztőhelyen is – akár egy kisegérrel való gondoskodásban kifejeződve. A szokatlanul hosszú (több, mint három órás) filmremek minden perce a székhez szögez, ezért még az indítása előtt készíts be elég nasit és innivalót.

Távkapcs (2006.)

click2

A mélymerülés után jöjjön egy kicsit könnyebben emészthető mozi: az Adam Sandler főszereplésű fantasy-vígjáték a dráma kategóriába is simán beleillik. Míg az alapsztori elég banálisnak tűnik (hősünk egy univerzális távirányítóval irányíthatja az életét; lestoppolhatja, beletekerhet, lenémíthat részeket… stb.), a valódi mondandója ennél jóval mélyebb. Az élet mulandóságára, a meg nem élt; elpazarolt, meg nem becsült pillanatok pótolhatatlanságára, a rohanó világ veszélyeire hívja fel a néző figyelmét, különösen szórakoztató módon – hol sírtunk, hol kacagtunk rajta.

Benjamin Button különös élete (2008.)

960

Hát ez tényleg nem egy tucat-sztori! Érdekes teóriát boncolgat a film; Benjamin Button (akit Brad Pitt alakít) nyolcvan évesen születik, majd ennélfogva élete pont fordítva halad egészen addig, míg egészen a születése pillanatáig vissza nem fiatalodik. Természetesen a környezete ugyanúgy öregszik, ezért szívfacsaró látnia, ahogy a szerettei elmennek mellőle, főleg, amikor szerelmétől kell búcsúznia. Az emberben a film után – meg úgy egyébként is (pláne, ahogy idősödik), felvetődik a kérdés: vajon szívesen élnénk-e visszafelé az életet?

Gettómilliomos (2008.)

Az összesen nyolc Oscar-díjjal, három Oscar-jelöléssel, négy Golden Globe-díjjal, egy Európai Film-díjjal, és négy Európai Film-jelöléssel büszkélkedő alkotás a Legyen Ön is milliomos vetélkedőjének indiai változatáról szól, melyben a 18 éves Jamal mintha túl jól teljesítene tanulatlan teafőző-fiú létére. Így csalással vádolják meg; és míg a rend őrei alaposan kifaggatják, bepillantást nyerhetünk a fiú brutális emlékekkel teli élettörténetébe, mely által India szép és kevésbé szép részei is közelebb kerülnek hozzánk – na és természetesen a szerelmi szál sem maradhat el.

Kellemes esti, bekuckózós filmnézést kívánunk!

Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

  • 1

You Might also Like