LOADING

Type to search

Élem Főoldal

Tudtad, hogy igazából minden kollégád a Micimackóból lépett elő? – Első rész

Share

Eljátszottunk a gondolattal, mi történne, ha kollégáink személyiségét összevetnénk a Százholdas Pagony jól ismert lakóiéval – és elég mókás eredményekre jutottunk!

Életünk jelentős hányadát a munkahelyünkön töltjük, így nem csoda, ha rácsodálkozunk, milyen különböző emberekkel zsúfolt össze minket a sors. De vajon akkor is ilyen szokatlanok lennének a köztünk lévő különbségek, ha A. A. Milne jól ismert mesehősei jutnának róluk eszünkbe? Vagy inkább jót nevetnénk magunkon, velük, és rájönnénk, mi magunk melyik kategóriába tartozunk leginkább? Íme a kollégák a Százholdas Pagonyból!

A Főnök – Róbert Gida

ChristopherRobin

Róbert Gida protekció nélkül nem juthatott volna be a Százholdas Pagonyba: a szerző, A. A. Milne fiaként sikerült idáig eljutnia. Az ilyen típusú vezető másik fő ismerve, hogy igen könnyű kijönni vele. Egyedül az írható a számlájára, hogy a végletekig elfogult, ráadásul mindezt lehető leglustább munkatársával. Ha ez a beosztottja hibáz, csak ennyit mond fejcsóválva: „csacsi, öreg medvém!”

Mentségére szóljon, csak akkor terem a helyszínen, amikor igazán szükség van rá, ami felveti az igényt, hogy világszerte még több Róbert Gidát ültessenek vezetői székbe.

Hogy jöjjünk ki vele? Ne hánytorgassuk fel, hogy protekcióval került a céghez, és nézzük el elfogultságát; elvégre nála sokkal rosszabb főnökünk is lehetne, nem igaz?

A Naplopó – Micimackó

micimacko

Mindannyian ismerjük a kollégát, akinek a lustasága már-már bosszantó méreteket ölt. Semmit nem vesz komolyan, kivéve az evést. Miatta kerül az ételhordókra a „Beleköptem!” felirat a közös hűtőben. A Micimackó-típus ugyanis különösebb bűntudat vagy válogatás nélkül habzsol be bármit, amit talál. Igazi cukorfüggő; ha a futár kifelejti a desszertet a menüből, súlyos letargiába esik. Vezetőjével már-már egészségtelenül bizalmas kapcsolatot ápol, amit irigyei nem néznek jó szemmel, mert attól tartanak, hogy egyszer Őlustasága lesz a következő – protekciós – vezető a vállalatnál.

Hogy jöjjünk ki vele? Kínáljuk meg a kedvenc finomságával, és máris a tenyerünkből eszik (nem az ételhordónkból). Ki tudja: a Micimackókkal kialakított pozitív kollegiális viszony a jövőben még jó szolgálattevőnk lehet.

A Félénk – Malacka

piglet

Ezt a típust általában az irodában az újonc vagy gyakornok testesíti meg. Nem sűrűn szólal fel, ha mégis, remegő hangon motyogja, hogy a kávégépből kifogyott a kávé, vagy dadogva kér segítséget, hogy azonnal mentsék meg a beszabadult da-da-ráá-zstól. Mivel meglehetősen aggodalmas típus, sokszor ő a legfőbb rémhírkeltő is a csapatban: tőle hallod először az alaptalan pletykát, miszerint leépítések várhatók, vagy fegyelmit kap, aki nem vesz részt a céges pálinkaivó versenyen.

Hogy jöjjünk ki vele? Biztassuk és támogassuk, mentsük meg a veszedelmes irodai ízeltlábúaktól, ugyanakkor aggodalmas megnyilvánulásait nyugodtan fojtsuk le egy-egy ütős poénnal, ha nem akarjuk, hogy ránk ragassza páni félelmét.

A Mindenttudó – Bagoly

owl

Senki sem tudja, pontosan milyen régóta dolgozik a cégnél, de olyan idős kollégákra emlékszik, akik azóta kétszer nyugdíjba mehettek volna. Nem létezik olyan szakmai kérdés, amire ne tudná a választ, és erre mérhetetlenül büszke is. Lenézéssel viseltet mindenki iránt, akinek nem sikerült ezt a tudásanyagot elsajátítania, azonban, amint belekezd az anekdotázásba, a munkatársakra rátör az ólmos fáradság, akik az irodai székbe süppedve, buzgón gyakorolják a nyitott szemmel alvást.

Hogy jöjjünk ki vele? Hallgassuk meg! A megfelelő időben és helyen történő bólogatással azonnal belopjuk magunkat a bölcs Bagoly szívébe.

Ugye, hogy ráismertél egy-két munkatársadra? A cikk következő részében pedig kiderül, milyen Nyuszival, Tigrissel, Kangával és Fülessel együttdolgozni!

gsbox_banner

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1