LOADING

Type to search

Ajánlom Élem Főoldal

Viszlát halogatás, helló boldog élet! – Nyolc intő jel, hogy ideje lépni

Share

Érezted már, hogy megrekedtél egy élethelyzetben? Se előre, se hátra, mint a sárban ragadt autó… De vajon mióta vagy itt? Néha észrevétlenül a mindennapjaink részévé válik egy-egy kellemetlen érzés, és akár hosszú-hosszú évekig elvagyunk így. Amíg valamitől (vagy valakitől) meg nem csörren bennünk a lelki vekker: „Ébresztőőő, ideje változtatni!”

Talán magunknak sem valljuk be, de azért mindannyian nehezen viseljük a fájó igazságot; még akkor is, ha egy barátnőnk mondja a szemünkbe; „Szívem, én tényleg szeretlek, de már nagyon unalmas ugyanazt a sztorit hallgatni hónapok óta, lépned kéne végre!”

Minket akár utálhatsz is érte, akkor is az arcodba toljuk a tükröt, mert egy külső szem sokkal objektívebb. Ha az alábbiakban magadra – vagyis az életedre – ismersz, ideje változtatnod valamin!

1: Elvágyódsz a jelenből

Akár a múlt emlékeibe révedsz, akár egy virtuális valóságba menekülsz – ha túl sok időt töltesz a tévé előtt vagy épp nosztalgikus érzéseket dédelgetve, azzal nemet mondasz a jelenre. Ideje, hogy „csatornát válts” és bekapcsold a saját, valódi életedet; nézz szembe azzal, mi elől futsz és tégy ellene!

2: A mindenséghez méred magad és nem önmagadhoz

Észrevetted, hogy amikor összehasonlítod az életed másokéval – persze, tudjuk, hogy nem kéne, de hát emberek vagyunk, így gyakran beleesünk ebbe a hibába –, mindig a saját életed legrosszabb pillanatait és mások sikeres dolgait teszed mérlegre? Talán azt hiszed, nekik nincsenek rossz napjaik, kudarcaik, mély pontjaik? Ó, ha tudnád… Fejvesztve rohannál vissza a saját problémáidhoz. Ezért ahelyett, hogy irigykednél másokra, vagy egy nagyon nem fair összehasonlítással a saját életedet értékelnéd elégtelenre, inkább változtass azon, ami önmagadban és az életedben zavar!

3: Nincs, ami feltüzeljen

Emlékszel, mi volt utoljára az, ami lázba hozott? Mikor vártál utoljára úgy valamit, mint egy kisgyerek – hogy szinte enni, aludni sem bírtál? Tegnap? Egy hónapja? Egy éve? Vagy már szó szerint az idejét sem tudod? Mi az egyáltalán, ami felnyomja benned a kapcsolót, felpezsdít, kizökkent, feltölt? Megvan? Akkor ne hezitálj tovább, hanem kezdj el tudatosan ezzel foglalkozni! Elcsépelt mondás, de tényleg csak egyszer élünk; és hidd el, az így felszabaduló energia az életed legtöbb területére is kihat és talán olyan dolgokon is segít, melyekről nem is álmodtál!

4: Akármennyire is próbálkozol, nem megy

Akarni valamit? Egy dolog. Tenni is érte? Na, az meg egy nagyon másik. Felismerted, hogy ez így nem jó és változtatni akarsz, mégis újra meg újra ugyanazt teszed? Vagy kimerészkedtél a komfortzónádból és elkezdtél új lehetőségek felé nyitni, de nem igazán akarnak sikerülni a dolgok? Ne legyél magányos farkas, hanem kérj segítséget! Nem minden problémánkat tudjuk egyedül megoldani és könnyen lehet, hogy a puzzle egy hiányzó darabkája valaki másnál van!

5: Kerülöd a társaságot, mert tükröt mutatnak

Az emberek érdeklődnek; hogy vagy, mi újság, mi a helyzet a munkával, van-e már pasid?

(ez utóbbira itt adtunk nyolc válaszlehetőséget:)

Hogy lehet, hogy egy ilyen dögös nőnek nincs pasija?! – avagy hülye kérdésre 8 értelmes válasz

Idióta kérdések? Ideje, hogy mások érezzék rosszul magukat! Minden egyedülálló nő kedvenc kérdése így hangzik: „Hogy lehet, hogy egy ilyen dögös nőnek nincs pasija?!” Ugye hallottad már? Pedig egy erős, független nő sokszor inkább az egyedüllétet választja a megalkuvás helyett. (Vagy egy jó könyvet, és a forró …

– és ez az érdeklődés teljesen normális. Azonban mikor épp egy ilyen megrekedt szituációban vagy, baromira zavarnak a kérdések, kiváltképp az, hogy nem tudsz/nem akarsz rájuk őszinte mosollyal felelni („Ki vagyok én, hogy másokat terheljek a bajaimmal? Különben is, mit fognak rólam gondolni, ha elkezdek panaszkodni?”). Így két lehetőséged maradt: vagy udvarias művigyorral azt feleled, minden rendben, vagy egész egyszerűen elkerülöd ezeket a helyzeteket. De mi lenne, ha a menekülés helyett inkább olyan életet élnél, amit büszkén vállalsz, hm?

6: „Mi a francot keresek én itt?”

Sokszor teszed fel magadnak ezt a kérdést? Ha igen, akkor valószínűleg jó ideje valami olyat csinálsz, amit ki nem állhatsz. Például ugyanazt az unalmas munkát végzed évek óta, semmi értelmét nem látod, nem hiszel benne, nem érzed, hogy megbecsülnek, nem tudsz azonosulni a vállalati értékekkel, többre tartod magad a jelenlegi feladataidnál… Mégis… Ott ülsz még mindig! Senki nem fog helyetted felállni abból a székből, ami olyan elviselhetetlen a számodra.

7: Nem foglalkozol eleget a külsőddel

A pszichénkben lezajló folyamatok akaratlanul is kihatnak a külsőnkre. Ha jól érzed magad, ha az életedben a legtöbb dolog flottul alakul, akkor ez az egész lényeden is látszik: sugárzol, szívesen gondozod, ápolod a tested, amit előnyös ruhákba is bújtatsz. Bezzeg, ha elhagyottnak, elárultnak, csalódottnak érzed magad, ha unod az egészet – legyen az akármi a munkától a kapcsolatokig! Olyankor a megjelenésed az utolsó dolog, amire figyelsz. Persze ezzel el is kezdődik az ördögi kör: ha nem tetszel magadnak a tükörben, az lehúz, ha lelkileg mélyen vagy, nincs erőd szépíteni magad, ha nem tetszel magadnak, másoknak sem tudsz ragyogni, ha pedig másoknak sem tetszel, még inkább lebecsülöd önmagad… Mi időben szólunk: most szállj ki a 22-es csapdájából és tedd rendbe magad!

8: A fájdalmat tök normális állapotnak tekinted

Gyakori fejfájás, gyomorfájdalom vagy végkimerültség – azt gondolod, hogy ezek természetes velejárói az életnek? Egyáltalán nem azok, sőt! A test így üzen, hogy valami nagyon nincs rendben, sürgősen változtatnod kell, mert hosszú távon súlyos károkat szenvedhet a testi és lelki értelemben vett egészséged.

A felismerés a legnagyobb lépés: ha pedig ezen túl vagy, hívd fel a barátnőd, akire anno megsértődtél, mert a szemedbe merte mondani az igazságot, és köszönd meg neki, hogy ilyen jó barát! Sohasem késő belátni, hogy olyan élethelyzetben rekedtél, mely már hosszú ideje elemészti minden energiádat és jókedvedet – ha pedig észrevetted magadon a fent felsorolt, intő jeleket, akkor ne várj több vekkerre, ne halogass tovább, hanem kelj fel és változtass, a saját boldogságod érdekében!

4d6286b946b6bb615485e1735c04b475

Tags:
Plézer Panna

Nomen est omen – avagy a név kötelez; de Panna nem csak az alliterációt használja szívesen írásaiban, hanem minden egyéb költői eszközt is. Kamasz korában kétszáznál is több verset írt, azóta viszont átnyargalt a prózai vonalra. Főállásban irodavezetőként tevékenykedik egy építőipari közbeszerzésekkel foglalkozó cégnél, amit ugyan nagyon szeret, de a hobbiját; az írást talán még ennél is jobban. Cikkei megírásakor gyakran felhasznál angol irodalmat is; szívesen fordít és fogalmaz át (egészít ki saját véleményével) idegen nyelvű írásokat. Napi Panni elnevezéssel egy népszerű közösségi portálon rendszeresen – és kissé rendszertelenül- posztol az Élet „nagy dolgairól”.

  • 1

You Might also Like