LOADING

Type to search

Ajánlom Főoldal Mozizom

Az öt legjobb „szerelmes film” Valentin napra, amelyről eddig azt sem tudtad, hogy szerelmes film

Share

Unalmas már harmincadjára a Micsoda nő, vagy a pasid esetleg ki nem állhatja Meg Ryan örömkönnyek áztatta ábrázatát? Íme öt film, amely tökéletesen illik Valentin-napra, még ha elsődlegesen nem is a romantikus vonal ugrik be a címek említésekor. Sőt. NAGYON SŐT. 

A bárányok hallgatnak

file_599432_silence-lambs-interrogation

 

A film, ahogy ismerjük: öt Oscar-díjas thriller, amelyben az FBI-akadémia növendéke segít elkapni az immáron sokadik női áldozatát szedő sorozatgyilkost, aki ruhát varr magának áldozatai bőréből.

A romantikus megközelítés: Clarice Starling felkeresi az elmegyógyintézetbe zárt neves pszichiátert, Dr. Hannibal Lectert, hogy segítsen neki az elkövető prorfilját megalkotni. Találkozásaik során azonban a doktor nemcsak a média által Buffalo Bill névre keresztelt gyilkos jellemrajzát állítja fel, de Starling nyomozóval is nagyon bensőséges kapcsolatba kerül. S bár egy világ, na meg egy áthatolhatatlan üvegfal választja el őket egymástól, a különleges románc a későbbiekben a Hannibal című folytatásban csúcsosodik ki. Az sem lehetett véletlen, hogy a film eredeti bemutatóját éppen Valentin-napra időzítette a forgalmazó, ezzel is azt sugallva, hogy a horrorba hajló történt ellenére ez igenis egy tökéletes randifilm.

Terminátor – A halálosztó

03Terminator

A film, ahogy ismerjük: a jövőből egy cyborgot küldenek vissza 1984-be azért, hogy megöljön egy fiatal nőt, akinek a gyermekéből a későbbiekben az ellenállók katonai vezetője válik majd.

A romantikus olvasat: A terminátor mellett egy katonát, Kyle Reese-t is visszaküldik a jövőből az ellenállók. Az ő feladata megvédeni a mit sem sejtő nőt a gyilkos robottól. S nem elég, hogy küldetése során szerelmi kapcsolatba keveredik a védelmére bízott Sarah Conorral, de ráadásul kettejük szerelmének gyümölcse nem más, mint maga a gyermek, aki a jövőben az ellenállók vezérévé válik majd. Gyakorlatilag tehát a románc nélkül semmi értelme sem lenne a terminátor létezésének.

Kapcsolat

04Contact

A film, ahogy ismerjük: a Jodie Foster vezette kutatócsoport értelmes élet által küldött rádiójeleket fog az űrből, amelyek eredményeképp az egész világot megrázó tudományos felfedezést tesznek.

A valentin-napi megközelítés: A film központi mondanivalója a Hit és a Tudomány szembeállítása, s a két főszereplő, Ellie, a tudós és Palmer, a lelkész kapcsolata is ezt a viszonyrendszert hivatott szemléltetni. Összesodorja őket a sors, egymásba habarodnak, aztán munkájuk és meggyőződésük miatt szembe kerülnek egymással, ezáltal emberi hangot adva a Hit és a Tudomány évszázadokra visszanyúló ellentétének. Persze a történet végére különbözőségeiket félretéve együtt maradnak, mi pedig nézők azzal a megnyugtató üzenettel gazdagodunk, hogy a két, egymástól merőben eltérő világnézet milyen békésen megfér egymás mellett.

Harcosok klubja

05FightClub2

 

A film, amit ismerni vélünk: Két, a kommersz világtól teljesen megcsömörlött férfi alapít egy klubot, ahol büntetlenül agyba-főbe püfölhetik egymást az emberek.

A sztori romantikus oldala: Az egyik legfontosabb ok, amiért Jack ráeszmél, hogy Tyler Durden igazából a saját, meghasadt tudatának másik fele, nem más, mint Marla, aki Jack mindkét személyiségével rengeteg szempontból mutat hasonlóságot. Ő ad értelmet Jack életének, s kapcsolatuk beteljesedésének legszebb megnyilvánulása az a filmet záró képsor, mikor a világ pénzügyi intézményei a szemük előtt omlanak össze.

05FightClub

 

A birodalom visszavág

06SW

A film, ahogyan ismerjük: A Csillagok háborúja folytatása, amelyben Leia és Han Solo felveszik a harcot a Birodalom ellen, miközben Luke megkezdi a Jedi-képzést.

A romantikus szál: Már a Hoth bolygón játszódó kezdeti jelenetekben szembeötlő Leia hercegnő és Han Solo flörtje, amely a Felhővárosban zajló történések során egyre csak mélyül, hogy aztán a film végén a „Szeretlek! Tudom.”, mára szállóigévé vált szóváltásban csúcsosodjon ki. A birodalom visszavág kettejük románca nélkül is teljesen jól működő akciófilm lenne, ám épp ezáltal válik sokkal többé puszta kalandfilmnél.

Szóval ha nem volt ötleted, hogy a rózsaszirmos-gyertyafényes vacsi után milyen filmhez bújjatok össze a szívecskés lufi alatt, akkor bátran beteheted a Hannibál-filmeket… 😉

Tags:
Deákváry-Hák Vajk András

Igazi éjjeli bagoly, filmmániás, a díszdobozos kiadványok nagy rajongója. Végzettségét tekintve hasztalan bölcsész, aki napközben logisztikusnak álcázza magát. Kreatív energiáit az írásnak szenteli, miközben mindig mindenről megvan a véleménye. 100%-ig Pop Kid, akinek esze ágában sincsen felnőni.
Az alábbi címen léphetsz kapcsolatba vele: meamaxi@gmail.com.

  • 1