LOADING

Type to search

Ajánlom Főoldal

Ezek voltak a közelmúlt legemlékezetesebb Oscar köszönőbeszédei!

Share

Az Oscar gálák története telis-tele van emlékezetes pillanatokkal, de a köszönőbeszédek között mindig akad egy-kettő, amelyekre akár még évekkel később is szívesen gondolunk vissza, mert nagyon vicces, megható, vagy épp nagyon furcsa és váratlan volt. S bár a nyertesek számára biztosított negyvenöt másodperc nem tűnik túl hosszúnak, ahogy azt a következő tíz példa is mutatja, ebből is ki lehet hozni valami igazán maradandót.

1999: Roberto Benigni

[highlight]Legjobb idegen nyelvű film: Az élet szép [/highlight]

Az olasz színész-rendezőt honfitársnője, Sophia Loren hívta fel magához a színpadra, hogy átadja a Legjobb idegen nyelvű filmek járó díjat Az élet szép című tragikomédiának, Benigni pedig az előtte ülők széktámláinak tetején kezdte meg útját a dicsőség felé, hogy aztán a lépcsőn felfelé ugrándozzon örömében.

1997: Cuba Gooding, Jr. 

[highlight]Legjobb férfi mellékszereplő: Jerry Maguire- A nagy hátraarc[/highlight]

Egy láthatóan meghatódott, alázatos Cuba Gooding ment fel a színpadra, aki először feleségének, szüleinek, illetve Istennek köszönte meg a díjat, majd amikor felcsendült a beszédre szánt idő leteltét jelző dallam, hirtelen turbófokozatra kapcsolt és Tom Cruise, a rendező és a kollégák nevét kezdte el találomra bekiabálni, majd a „Szeretlek benneteket!” felkiáltás mellé ugrott is egy jó nagyot a levegőbe. Lelkesedése átragadt a közönségre is, amely állva tapsolt az extatikus mámorban úszó díjazottnak.

1994: Anna Paquin

[highlight]Legjobb női mellékszereplő: A zongoralecke[/highlight]

Imádnivaló. Nincs jobb szó arra, ahogy az akkor mindössze tizenegy éves színésznő átveszi a neki járó díjat és hosszú másodperceken keresztül levegőért kapkod örömében, mire képes elkezdeni meglepően átgondolt és lényegre törő beszédét.

2003: Adrien Brody

[highlight]Legjobb férfi főszereplő: A zongorista[/highlight]

Amikor az első jelölését éppen díjra váltó Adrien Brody ment fel a színpadra, örömében hosszú, szenvedélyes csókot váltott a díjat átadó Halle Berryvel, aki bár meglepettnek látszott, nem tűnt úgy, hogy nagyon bánná a dolgot. A következő évben aztán Brody adta át a Legjobb színésznőnek járó díjat, s mielőtt a nyertest kihirdette volna, applikált egy kis szájsprayt a leheletére, biztos, ami biztos alapon. Sajnos azonban a történelem épp ekkor nem ismételte meg önmagát.

2000: Angelina Jolie 

[highlight]Legjobb női mellékszereplő: Észvesztő[/highlight]

„Annyira szerelmes vagyok momentán a bátyámba!” mondattal valószínűleg még soha senki sem kezdett díjátadón köszönőbeszédet, nem úgy Angelina Jolie, miután az Észvesztőben nyújtott alakításáért átvehette a szobrocskát. S ha netán mindettől kényelmetlenül éreznénk magunkat, a közönség között helyet foglaló sztárok arcát elnézve nem mi vagyunk az egyedüliek.

2013: Jennifer Lawrence

[highlight]Legjobb színésznő: Napos oldal[/highlight]

Amikor a jelenleg hazánkban forgató sztár nyert 2013-ban, jókorát esett a színpadra felfelé menet, majd a díjat átvéve így szólt a közönséghez: „Önök most csak azért tapsolnak állva, mert rosszul érzik magukat, amiért én elestem. Igazán kínos, de nagyon szépen köszönöm!” Sosem gondoltuk volna, hogy ilyen elegánsan is ki lehet jönni egy milliók láttára történő zakózásból, de többek között az ilyen pillanatokért is szeretjük J-Lawt.

2009: Heath Ledger

[highlight]Legjobb férfi mellékszereplő: A sötét lovag[/highlight]

Joker kattant karaktere talán a legemlékezetesebb gonosztevő Batman összes ellensége közül, Heath Ledger pedig nem érdemtelenül kapta meg a kitüntetést A sötét lovag című filmben nyújtott teljesítményéért. Sajnos azonban ő már nem lehetett jelen a díjkiosztón, helyette szülei és testvére vették át a díjat. Szavaik egyszerre fájdalommal és büszkeséggel telítettek, ez a pár perc pedig az Oscar gálák történetének egyik legmeghatóbb momentuma.

2000: Julia Roberts

[highlight]Legjobb színésznő: Erin Brockovich, zűrös természet[/highlight]

„És akkor most elidőzöm itt egy kicsikét, hogy elmondhassak pár dolgot”- kezdte beszédét az Erin Brockovich címszerepéért díjazott színésznő, majd ígéretéhez híven háromperces monológba fogott, amelyet itt-ott hisztérikus örömujjongások törtek meg. Roberts kisasszonynak pedig igazán kijárt már az a néhány perc, így aztán az a ritka eset állt elő, hogy a rendezők meg sem próbálták félbeszakítani a mondandóját, vagy csak a karmester rettent meg Hollywood királynőjének örömmámorától.

1994: Tom Hanks

[highlight]Legjobb férfi színész: Philadelphia- Az érinthetetlen[/highlight]

Az addig leginkább vígjátéki szerepeiről ismert Tom Hanks 1994-ben egy AIDS-es ügyvéd bőrébe bújt és alakításával elkápráztatta az egész világot. Munkájáért kapott Oscarját két, „nagyszerű meleg amerikainak’ ajánlotta, köztük egykori irodalomtanárának. A dolog pikantériája az volt, hogy a Rawley Farnsworth nevezetű nyugdíjas tanárról Hanks köszönetnyilvánításáig még a közvetlen környezete sem tudta, hogy meleg. Ez a kis intermezzo pedig A boldogító nem című Kevin Kline vígjátékot inspirálta, szóval ha közvetve is, de a kilencvenes évek egyik legviccesebb filmjét is Tom Hanks beszédének köszönhetjük.

1991: Joe Pesci

[highlight]Legjobb férfi mellékszereplő: Nagymenők[/highlight]

Martin Scorsese modern maffiaeposzának mellékszerepéért Joe Pesci vehette át a díjat, aki meghatódva csak annyit mondott, „Részemről a megtiszteltetés, köszönöm!”, és már le is ment a pódiumról. Lehet ennyire tömören is fogalmazni, a lényeg így is átjön.

Nem volt még elég? Itt tudsz még többet – azaz MINDENT – elolvasni, amit az Oscarról tudni érdemes!

Minden, ami Oscar

Vasárnap éjjel immáron nyolcvankilencedik alkalommal osztják ki a filmvilág legrangosabb elismerését, az Oscar-díjakat az arra érdemeseknek. Ebből az alkalomból az elmúlt évtizedek legjeiből mazsoláztunk, íme tehát a Good Stuff Oscar-gyorstalpalója! Miért éppen Oscar? Az Amerikai Filmakadémia szerint a név …

Tags:
Deákváry-Hák Vajk András

Igazi éjjeli bagoly, filmmániás, a díszdobozos kiadványok nagy rajongója. Végzettségét tekintve hasztalan bölcsész, aki napközben logisztikusnak álcázza magát. Kreatív energiáit az írásnak szenteli, miközben mindig mindenről megvan a véleménye. 100%-ig Pop Kid, akinek esze ágában sincsen felnőni.
Az alábbi címen léphetsz kapcsolatba vele: meamaxi@gmail.com.

  • 1