LOADING

Type to search

Ajánlom Élem

Tinik és olvasás? Lehetséges, ha ezeket a könyveket adod a kezébe

Share

Öt kötet, ami közé választottunk klasszikusokat és mai regényeket is. Öt kötet, ami elgondolkodtat, megütköztet, szívet melenget… és végül, de nem utolsó sorban: Róluk szól.

William Golding: Legyek Ura

Gondolkoztál már azon, mi történne, ha gyerekként az Isten háta mögött lezuhanna a gépetek, és többedmagaddal kellene megküzdenetek az életben maradásért? Van-e egyáltalán barátság, ha a létezés a tét? Egyáltalán, kiből lesz a főnök, és kikből lesznek az áldozatok? Mi történik, ha előtör belőlünk, amit úgy hívnak: ösztönlény?

Ha azt akarod, hogy a könyv úgy gondolkodtassa el tinédzser gyereked az emberi természet gyarlóságáról, hogy közben a térde is beleremegjen, a Legyek Ura a lehető legjobb választás a számára!

Colm Tóibin: Brooklyn

Brooklyn

Manapság semmi meglepő nincs abban, hogy jobb lehetőségek reményében sok fiatal külföldön képzeli el az életét. Annak idején az 1950-es évek Írországából is sokan vándoroltak Amerikába, és biztosan születettek erről más irodalmi alkotások.

Akkor hát miért is imádtam annyira pont ezt a regényt?

Elárulom: a főhős személyisége miatt. Mert bárhová is sodorta a szél Eilist, bár új képességekre tett szert, a szíve mélyén megmaradt annak a szerény lánynak, aki korábban volt, ezért a Brooklyn a legjobb ajándék, amit a gyerek táskájába csempészhetsz útravalóul!

Gárdonyi Géza – A láthatatlan ember

Aki eddig nem kedvelte a történelmet, az A láthatatlan ember után beleszeret a korba, amiben a kamasz Zéta története játszódik. Nem csak azért nagy kedvencem ez a könyv, mert a legkedvesebb szerzőm, Gárdonyi nevéhez fűződik, hanem mert a történeti hűség egy izgalmas sztorin keresztül csillan meg.

Sok fiatal azért nem szívesen olvas klasszikusokat, mert azok nyelvezete sokszor nehéz, tőlük idegen. Gárdonyinál viszont nem találkozunk fárasztó leírásokkal vagy felesleges szócsépléssel: a regény olvastatja magát, és a szebbnél szebb gondolatok észrevétlenül (láthatatlanul) bújnak be a bőrünk alá. (És persze közben akaratunkon kívül megtanultunk pár régies kifejezést is!)

E. Lockhart: Hazudósok

Hazudósok

Ez volt az a könyv, aminek a végén már nem láttam a könnyeimtől. A szerző olyan megrendítően ábrázolja a kamaszkori lázadás végleteit, hogy azt kell mondjam: nem lesz könnyű.

Nem lesz könnyű, sőt, először biztosan furcsa lesz a tini számára a darabosság, de egyre inkább lenyűgözi majd a főhős, Cady különös világa: a magánsziget, a barátok, a szerelem, valamint a sok-sok titkolózás és hazugság, aminek a felgöngyölítése többek között az olvasó dolga.

És amikor megkapja a választ, akkor jön az igazi sokk!

Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk

0__a_pal-utcai_fiuk_22

Bár a kötelezőket az iskolában sokszor csak kényszerből olvassuk, ebben a regényben minden benne van, ami izgalmassá tehet egy művet: kaland, bajtársiasság, csapatszellem, megható és izgalmas jelenetek, mindez megspékelve a Nemecsek Ernő által képviselt értékekkel.

Lássuk be: a mai világban sokkal inkább becsüljük az önérvényesítést, mint az önfeláldozást. Pedig a körülöttünk lévők iránt érzett szeretet legalább olyan fontos, mint saját céljaink mindenáron történő megvalósítása.

Talán ez az oka, hogy a Pál utcai fiúkat még az is titkon szerette, aki gyűlöl minden olyan könyvet, amire annak idején a szigorú tanár azt mondta:

kötelező!

Az összeállítást olvasva te is (újra) beleszerettél a fenti könyvekbe?

Nem véletlenül: ezek a regények ugyanis nem csak a kamaszok számára izgalmasak, hanem számunkra is mondanivalóval bírnak. Hogy is szoktuk mondani? Újraolvasósak!

[message type=”success|error|info|notice”]Egy picit hazabeszélünk, ugyanis a szerkesztőségben két olyan szerző is van, akire nagyon büszkék vagyunk!

Az első Hajdú-Antal Zsuzsi, akinek Léggömbök című regényéről egy olvasó így írt: “Kicsit modern Bűn és bűnhődésnek is éreztem, ami ugye azért nem kis dolog. És a kis apró jelképek is nagyon tetszettek, a léggömbök, a szív (…)
Be kell vallanom, hogy olykor zokogtam a könyvön, ami igazi katartikus élmény volt.
Egyértelműen ajánlott olvasmány 12. osztályban.” (Forrás: Moly)[/message]

Itt rendelheted meg!

Léggömbök_cover

[message type=”success|error|info|notice”]Főszerkesztőnk Hidasi Judit Április út című regénye Szlovéniában már érettségi tétel, és itthon is többezer eladott példány bizonyítja, hogy a kortárs regények között is van mit olvasni!

„Végre egy olyan magyar író által írt komoly könyv, ami azzal együtt, hogy tartalmas, és még értelme is van, szórakoztató is egyben. A tragédiákkal, szomorúsággal, keserédes öniróniával megspékelt eseménysorban olykor-olykor feltűnik a humor is.” – írja egy olvasó a moly.hu-n.[/message]

Itt olvashatsz még Hidasi Judit regényeiről!

És végül egy utolsó útravaló:

Mindenkinek van egy története…

Ha régóta foglalkoztat az írás gondolata, fogadd meg négykötetes főszerkesztőnk jó tanácsait! Jó, ha már az elején tudod… Az csak egy illúzió, hogy minden könyv tengerparti házban, hegytetőn, erdő közepén születik. A legtöbb szerzőnek se ideje, se lehetőség nincs elvonulni alkotói szabadságra. Írj vázlatokat, …

Felhőtlen olvasást kívánunk mindenkinek!

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like