LOADING

Type to search

Ajánlom Szépítkezem

Miért alakul ki az ekcéma és mi is az pontosan? – A szakértő válaszol

Share

Az ekcéma az egyik olyan bőrgyógyászati kórkép, amely sok embert érint, a többség mégis tanácstalan, ha a tünetek megjelennek a bőrén. Az interneten rengeteg cikk terjed, legtöbbször nem szakértő által javasolt tanácsokat olvashatunk, így a betegek sokszor csak még jobban összezavarodnak. Úgyhogy körbejártuk egy szakértő segítségével, mi is az ekcéma valójában. 

Mi az ekcéma?

Az ekcéma, latinul dermatitis, bőrgyulladást jelent. A bőr száraz, viszkető, vörös, rosszabb esetben nedvező, pörkkel fedett, megvastagodott. Számos bőrbetegség tartozik az ekcémák közé, a köznyelv mégis a krónikus (hosszú ideig fennálló), hullámzó lefolyást mutató (tünetmentes és tünetes időszakok váltakoznak), többnyire gyermekkorban kezdődő, atópiás dermatitist hívja ekcémának. Mivel ez a leggyakoribb és legjellemzőbb típus, először erről írok Nektek!

– írja dr. Mester Ildikó farmakológus szakgyógyszerész, a Magister Products boszorkánykonyhájának főnöke, akiknek termékeiről már nem egy dicsérő szót írtunk:

Leteszteltük – Voyage kétfázis hialuron C nappali krém

Örök harc, a felületi száraz arcbőr és én. Fűtési szezonban tripla erőkkel támadok, és nem félek kombinált krémeket bevetni! Most a Magister Products termékén volt a sor. Kipróbáltam! Mi már tavaly tudtunk róla, hogy Dr. Mester Ildikó, a Magister boszorkánykonyhájának főnöke nagy dobásra készül.

Atópiás dermatitis, de mit jelent az atópia?

Az „atópia” hajlamot, genetikailag meghatározott túlérzékenységet jelent. Az “atópiás alkatú” egyének nem csak ekcémára hajlamosak, életük során élelmiszerallergia, allergiás asztma és még szénanátha is jelentkezhet.

Slider-Hayfever

Milyen életkorban jelentkezik, és kinőhető-e?

Az esetek 85%-ában 5 éves kor előtt, de általában már az első életévben jelentkezik. Szerencsére azonban gyakran a pubertáskor után kinövi a gyermek. Néhány esetben felnőttkorban is megmarad, sőt, 5-7%-ban a tünetek felnőttkorban jelentkeznek először. Összességében a gyerekek 10-20%-a, a felnőttek 1-3%-a érintett, de ez a szám fokozatosan növekszik, egyes hipotézisek szerint a gyerekkori túlzott higiénia miatt, más feltételezések szerint az egyre súlyosabb légszennyezés áll a háttérben.

Draft law proposed to fine and punish local governments for air pollution

Mi okozza az atópiás dermatitist?

Az atópiás dermatitis kialakulása több tényező együttes előfordulásának következménye.

A háttérben lévő tényezők közül a legfontosabb a szülőktől örökölt hajlam, azaz valószínűleg az ekcéma kialakulásának lehetősége már a génekben kódolva van. A kialakulásához azonban ennyi nem elég, a genetika mellett a minket érő környezeti hatások is szükségesek. Ezek együttesen a bőr védőfunkciójának (barrier) károsodásához vezetnek, ami egyrészt a bőr fokozott vízvesztéséhez, ezáltal kiszáradásához vezet, másrészt a csökkent védelem miatt a környezetből könnyebben bejutnak az egyes allergizáló anyagok (allergének). Ráadásul, az atópiás egyén immunrendszere a külső és belső ingerekre fokozottan reagál.

Érdekel, milyen egyéb tényezők játszanak szerepet a tünetek provokálásában és mik a pontos tünetek? Akkor itt tudod továbbolvasni Ildikó írását:

Miért alakul ki az ekcéma?

Az ekcéma az egyik olyan bőrgyógyászati kórkép, amely sok embert érint, a többség mégis tanácstalan, ha a tünetek megjelennek a bőrén. Az interneten rengeteg cikk terjed, legtöbbször nem szakértő által javasolt tanácsokat olvashatunk, így a betegek sokszor csak még jobban összezavarodnak. De nézzük, mi is az az ekcéma?

Itt pedig megtudhatod, mit kell tenni, ha már kialakult a csúnya bőrbetegség:

Ezt kell tenni, ha kialakult az ekcéma

Gyulladt, száraz, viszket és még csúnya is: az ekcéma borzasztóan kellemetlen bőrbetegség, melyet a lehető legkomolyabban kell venni és azonnal nekilátni a kezelésnek. Mutatunk pár tippet, hogyan kezelheted az ekcémát házilag! Mit tehetünk az ekcéma ellen orvosi segítség nélkül? Az ekcémás bőr esetén a legfontosabb …

Tags:

You Might also Like